tumblr analytics

03-04-15

Exhibition: Marlene Dumas: The Image as Burden (Tate Modern, London)

marlene dumas, image as a burden, london, tate modern

"Wat is kunst, wat is kunst. Die blik in haar ogen, dat is kunst." Wijze woorden van een leuke band (Noordkaap). Maar wat als die ogen niet meer zijn dan zwarte vlekken? En dat de gezichten niet meer zijn dan een ruwe schets op papier van inferieure kwaliteit?

Ziedaar het dilemma waarmee kunstliefhebbers worstelen bij het aanschouwen van het werk van Marlene Dumas, de Zuid-Afrikaans - Nederlandse kunstenares. Volgens de tegenstanders is het werk van Dumas niet meer dan een snelle kopie van foto's die je in de media aantreft - te verwaarlozen. Volgens de voorstanders is het een geniaal gebruik van hedendaagse middelen. 

Zelf neigen we eerder naar het tweede. Niet omwille van de techniek, want die is ver van perfect. Wel omwille van het gevoel dat dit oproept. Het werk van Dumas spreekt aan, brengt reactie teweeg. De tekeningen zijn direct, expressief en confronterend. Doorweven met thema’s als liefde, dood en seksualiteit.

En dat Marlene Dumas hot is, blijkt ondermeer uit de diverse prijzen en eretekens die ze in de wacht wist te slepen. Vandaag nog kreeg ze een eredoctoraat van de universiteit Antwerpen. Rector Alain Verschoren omschrijft het als volgt: "Ze formuleert haar eigen visuele kritiek op hedendaagse raciale, seksuele en sociale kwesties. Ze vertrekt hierbij vanuit haar eigen ervaring, vanuit de zelf beleefde reële omstandigheden van segregatie, onderdrukking, politieke en economische overheersing, om de kwetsbaarheid van het bestaan, de moeilijkheden van het samenleven, de gevoelens van angst en onrust, maar ook van hoop, verlangen en verwachting, picturaal gestalte te geven".

Marlene Dumas is nu te zien in London,

Marlene Dumas: The Image as Burden
Tate Modern, London  -   5 February–10 May 2015.

01-04-15

Trekspelletjes met je hond

hond, trekspelletje

Een actieve hond in huis, maar met dit regenweer geen zin in een lange wandeling? Dan bestaan er gelukkig andere methodes om je viervoeter tevreden te houden en te vermoeien: denkspelletjes, zoekspelletjes of... trekspelletjes.

Van trekspelletjes wordt al lang verkondigd dat dit not done is. Je zou er een dominante en agressieve hond van krijgen, beweert men. Niks van dit alles is waar! Integendeel, trekspelletjes verstevigt de band tussen diertje en baasje.

Je moet je wel aan een paar regels houden:

- Doet de hond je per ongeluk pijn, dan kan je dat best laten merken. Je viervoeter moet weten dat er grenzen zijn en dat hij voorzichtig moet doen.

- Zorg er wel voor dat de hond het commando los beheerst. Niet loslaten ofte niet gehoorzamen betekent meteen het einde van het spel. Daar moet je consequent in zijn... 

- Wissel trekspelletjes af met gehoorzaamheidsoefeningen. Zo vormt het trekspel voor de hond een soort van beloning en gaat hij/zij tijdens het 'commando-gedeelte' wat beter hun best doen.

- In tegenstelling tot wat velen beweren, mag een hond best af en toe 'winnen'. Want geef nu toe, verlies jij graag constant een spelletje? 

- Tenslotte nog dit: opletten met puppies, hun tanden zijn nog niet volgroeid.

21:57 Gepost door blog in Hond | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hond, trekspelletje, binnen, oefeningen |  Facebook |

06-03-15

Betere foto's maken: de regel van derden

Ooit, toen er nog dinos op aarde rondliepen, vertelde men mij dat je bij een foto steeds het onderwerp in het midden moest plaatsen. En om eerlijk te zijn, ik doe dit meestal nog altijd zo. De macht der gewoonte, zeg maar. Het resultaat: een hele reeks saaie vakantie- of feestfoto's.

Dat men dit vroeger zo deed, had zo zijn redenen: digitale fotografie bestond nog niet. Een fotograaf werkte met filmrolletjes van in het beste geval 36 foto's. En daar werd spaarzaam mee omgesprongen: een onderwerp werd slechts 1 maal gefotografeerd. Het resultaat kende men pas achteraf, een herkansing was er niet. Vandaar dat men meestal het onderwerp in het midden zette. Zo was men zeker dat alles op de foto stond.

Nu, met een digitaal fototoestel, kan men naar hartelust experimenteren. Het resultaat ziet men dadelijk en je kan bij wijze van spreken tot in het oneinigde herkansen. Kortom: tijd om te vergeten wat ooit de gouden stelregel was... 

regel van derden, fotografie, rule of thirds

Want om tot een mooier en beter gebalanceerd resultaat te komen, kan je je het best houden aan de regel van derden. Hierbij verdeel je je foto onder in 9 gelijke vlakken, een soort oxo-raster (zie foto 1). Je onderwerp (of point of interest) plaatst je niet meer in het midden van je foto, maar wel op 1 van de kruisingen van de 4 lijnen. Het resultaat is een meer natuurlijker beeld. 

regel van derden, fotografie, rule of thirds

In het geval van een portret zijn het de ogen die op een van de kruisingen moet komen. Door in volgende foto de zanger niet in het midden van de foto te plaatsen, krijg je een meer uitgesproken effect.

regel van derden, fotografie, rule of thirds

Voor landschappen geldt dat de horizon moet samenvallen met 1 van de 2 horizontale lijnen. Door bovendien hier de boot op 1/3 te plaatsen, krijg je een rustiger effect. De boot zit niet ingekneld tussen de kaderlijnen van je foto, maar krijgt voldoende ruimte om rustig zijn koers verder te zetten.

27-02-15

Introductie tot meditatie - deel 1: wat is het en wat zijn de voordelen?

Dagdagelijks worden we om de oren geslagen met termen als 'yoga', 'mindfulness' en meer algemeen 'mediteren'. Maar: wat is dit eigenlijk en vooral: wat brengt het ons bij? helpt het echt of gaat het hier enkel om een modeverschijnsel en/of nonsens? 

Alhoewel we zelf redelijk argwanend en terughoudend staan tov dit soort zaken, deden we de test en gingen op zoek naar 'een beter en evenwichtig leven'. Of het ons gelukt is, lees je over een paar maanden.  :)   

Laten we beginnen met wat theorie.

Les 1 : wat is mediteren en wat zijn de voordelen? 

1.1. Wat is mediteren ?

Meditatie is een techniek voor het ontspannen van je geest. Doel is het bereiken van een soort gemoedsrust en het vermijden van stress en spanningen door je geest af te leiden van een constante dwangmatige drang te denken. Je leert te leven in het nu en schuift het verleden (nare ervaringen) en/of toekomst (to do lijstjes) even naar de achtergrond.

1.2. Wat zijn de voordelen ?

Hierover zijn heel wat studies verschenen. Algemeen wordt aangenomen dat mediteren leidt tot een :

A/ Verbetering van het concentratie- en denkvermogen.

Je hersenen gaan sneller werken, je kan je beter focussen en je bent een stuk creatiever.

B/ Beter geheugen. 

C/ Verminderen van angst en voorkomen van depressies.

D/ Betere gezondheid: Verminderen van pijn, lagere hartslag,  reduceert de snelheid van ademhaling en lagere bloeddruk.

E/ Sterker lichaam: hogere reactiesnelheid, meer kracht en weerstand, beter uithoudingsvermogen.

F/ Meer energie. 

G/ Betere slaap.

H/ Een betere emotionele balans, n Verbetering van de empathische gevoelens.

Conclusie: je wordt een stuk gelukkiger en gezonder. En het goede nieuws: er zou reeds een aantoonbaar effect zijn na een aantal weken. Kortom, waar wachten we nog op ? 

( to be continued )

19-02-15

British Museum: Ancient lives, new discoveries #8mummies

Mummy uitpakken of niet? that's the question

mummy, party, unwrap, uitpakken

 

"Unwrapping party. Unrolling of the mummy. Tonight 20pm, cooper institute ..." 
 
De fascinatie voor Egypte en meer bijzonder zijn mummies, is iets wat reeds decennialang de mensheid heeft bezig gehouden. Napoleon en later de Britse aristocraten brachten ze en masse mee. Ze werden tentoongesteld en afgerold voor het oog van een verlekkerde menigte. 
 
Toegegeven, het was meer dan enkel spektakel. De zogenaamde feestjes vonden plaats in academische kring en waren cru gesteld een noodzaak want voor een wetenschapper vaak de enige manier om meer te weten te komen over gebruiken en gewoontes in het oude Egypte.

mummy, party, unwrap, uitpakken

Technieken zijn veranderd, de mensheid niet, want de obsessie voor de dood is gebleven. 
 
Goed nieuws want ditmaal houdt het British museum een heus mummyfeestje... Er werden op 8 mummies een CT scan uitgevoerd. Het verbluffende  resultaat wordt gedeeld met het grote publiek. Nog tot 19 april 2015 te zien.
 

 
Praktisch :
British museum London - Ancient lives, new discoveries   #8mummies  
Nog tot 19 april 2015, reserveren aan te raden

13-02-15

Betere foto's maken met je gsm, 10 tips

bordercollie, shadow, instagram

Mensen maken steeds meer gebruik van hun gsm voor het nemen van foto's: recente modellen bieden steeds betere camera's, we dragen onze gsm steeds bij ons én foto's kunnen direct gedeeld worden via sociale media.

Ook al zijn de toestellen een pak beter dan enkele jaren terug, een gsm blijft beperkt. Door creatief om te springen met die beperkingen, is menigeen toch in staat tot het maken van mooie foto's.

10 tips om tot een beter resultaat te komen :

1/. stabiliteit:  je telefoon stabiel houden zorgt voor scherpere foto's. Zoek daarom een gepaste houding bij het nemen van foto's of gebruik indien mogelijk voice commando's om af te drukken.
 
2/. Nooit inzoomen maar ga dichter bij je subject staan. Bijsnijden doe je achteraf via cropping.
 
3/. Neem een boel foto's. Zo kan je achteraf de mooiste selecteren. Vergeet dan wel niet de rest te deleten. Breng je foto's onder in maps, zo hou je het overzichtelijk.
 
4/. Maak zo veel als mogelijk gebruik van natuurlijk licht (zon) of belicht bij (verlichting binnen aan doen). De ingebouwde flits is beperkt en daarom te vermijden.
 
5/. Kies de grootst mogelijke resolutie (zie je instellingen)
 
6/. Alle 'regels' qua composities die gelden voor gewone fotografie gelden eveneens voor gsm's. Maak gebruik van een grid om de horizon horizontaal te krijgen en om de regel van derden te checken. Later meer hierover.
 
7/. Experimenteer. check alle mogelijkheden van je telefoon en de instellingen voor portret/nacht/etc... 
 
8/. Zet je camera op HDR-stand indien je zowel donkere shaduwen als helder licht in beeld wilt.  Voor bewegende beelden, selecteer je "best foto of 8". In "burst mode" kan je snel verschillende foto's achtereen nemen... kortom: uitproberen !
 
9./ Hou je lens schoon.
 
10/. Bewerk je foto's achteraf. Via Snapseed bijvoorbeeld kan je de kleur of scherpte van foto's bijstellen. Hierover later meer.
 
( beide foto's werden met een Samsung S3 genomen, 8 MP camera )

lotte, cat, siamese