tumblr analytics

03-04-15

Exhibition: Marlene Dumas: The Image as Burden (Tate Modern, London)

marlene dumas, image as a burden, london, tate modern

"Wat is kunst, wat is kunst. Die blik in haar ogen, dat is kunst." Wijze woorden van een leuke band (Noordkaap). Maar wat als die ogen niet meer zijn dan zwarte vlekken? En dat de gezichten niet meer zijn dan een ruwe schets op papier van inferieure kwaliteit?

Ziedaar het dilemma waarmee kunstliefhebbers worstelen bij het aanschouwen van het werk van Marlene Dumas, de Zuid-Afrikaans - Nederlandse kunstenares. Volgens de tegenstanders is het werk van Dumas niet meer dan een snelle kopie van foto's die je in de media aantreft - te verwaarlozen. Volgens de voorstanders is het een geniaal gebruik van hedendaagse middelen. 

Zelf neigen we eerder naar het tweede. Niet omwille van de techniek, want die is ver van perfect. Wel omwille van het gevoel dat dit oproept. Het werk van Dumas spreekt aan, brengt reactie teweeg. De tekeningen zijn direct, expressief en confronterend. Doorweven met thema’s als liefde, dood en seksualiteit.

En dat Marlene Dumas hot is, blijkt ondermeer uit de diverse prijzen en eretekens die ze in de wacht wist te slepen. Vandaag nog kreeg ze een eredoctoraat van de universiteit Antwerpen. Rector Alain Verschoren omschrijft het als volgt: "Ze formuleert haar eigen visuele kritiek op hedendaagse raciale, seksuele en sociale kwesties. Ze vertrekt hierbij vanuit haar eigen ervaring, vanuit de zelf beleefde reële omstandigheden van segregatie, onderdrukking, politieke en economische overheersing, om de kwetsbaarheid van het bestaan, de moeilijkheden van het samenleven, de gevoelens van angst en onrust, maar ook van hoop, verlangen en verwachting, picturaal gestalte te geven".

Marlene Dumas is nu te zien in London,

Marlene Dumas: The Image as Burden
Tate Modern, London  -   5 February–10 May 2015.

19-03-15

Jamaica - Nine Miles, the Bob Marley experience

Jamaica is het land van zon, zee, rum, een heleboel natuurschoon, maar ook - en vooral - Bob Marley. Vandaar ook dat een bezoek aan Jamaica niet compleet is zonder een bezoek aan het Bob Marley museum in Kingston en/of Nine Miles, het geboortedorp van de rastakoning.

bob marley, nine miles

Rationeel gezien stelt Nine Miles niet veel voor: op de top van Mount Zion vind je er het mausoleum en het geboortehuis van Bob Marley. That's it. Oh ja, bijna vergeten: een heleboel souvenirshops. Want - en dat hebben de Jamaicanen goed begrepen: Bob Marley is big business.

Maar toch is het plaatsje een bezoekje meer dan waard. En dat heeft alles te maken met gevoel en indrukken. 

De reis door het Jamaicaanse binnenland is een belevenis op zich. De natuur is prachtig en je doorkruist een aantal kleine authentieke dorpjes, met op elke hoek een plaatselijk 'cafeetje'. Stop even en geniet van een lokaal 'red stripe'-biertje of 'appleton'-rum. Luister naar het verhaal van een local die zonder twijfel gaat beweren dat hij de zoon is van ... Bob Marley.

Nine Miles oogt misschien klein, maar het gevoel dat je de plaats betreedt waar 'the legend' ooit geleefd heeft en op dit moment nog begraven ligt, is onbeschrijfelijk. Kies voor de gelegenheid een rasta-gids uit onder de invloed van marihuana en je bezoek aan Mount Zion wordt... speciaal. 

Kortom, dompel je onder in the Bob Marley-experience. Zing mee met 'is this love' en ervaar hoe de songteksten hun betekenis krijgen:  "I wanna love you and treat you right; I wanna love you every day and ... We'll share the shelter of my single bed" 

 

22:09 Gepost door blog in Jamaica | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jamaica, nine miles, bob marley |  Facebook |

24-02-15

Sauerland - Warsteiner weld ( brouwerijbezoek )

Ondanks zijn nabijheid en kwaliteiten op cultureel en natuurlijk vlak, is Sauerland niet echt bekend bij de belgische toerist. Ten onrechte, want dit gebied is de ideale bestemming voor een kort (weekend)tripje.

De komende weken zullen we het uitgebreid hebben over deze mooie locatie, beginnen doen we - hoe kan het ook anders - met de Warsteiner brouwerij, een van de grootste en modernste brouwerijen in Duitsland die nog in familiebezit is.

warsteiner welt, warsteiner, sauerland

Een rondleiding door de brouwerij is een unieke en leuke ervaring. Beginnen doe je met een half durende film in een 360° cinema (indrukwekkend !). Daarna volgt de rondleiding zelf. In een electrisch treintje wordt je rondgereden op het immense domein, passeer je de nieuwe containerterminal en rij je dwars door de brouwerij zelf. Kies daarbij een moment uit waarop de machines draaien (overdag op n weekdag) en geraak onder de indruk van de hoeveelheid bier die hier elke dag geproduceerd wordt. 

Het leukste is bewaard voor het einde want na de tour krijg je de gelegenheid om twee uur lang alle bieren te proeven: de pils zelf die volgens het Reinheitsgebot (duitse reglementeringen) alleen gemout graan, water en hop bevat of de vele afgeleide varianten (radler en premium).

warsteiner welt, warsteiner, sauerland

En heb je te veel op, dan kan je een kamer boeken in het welcome hotel dat zich op de site van Warsteiner zelf bevindt. Enig nadeel: de beperkte keuken. Voor een diner kan je best op zoek naar een restaurant in de buurt (die zijn er genoeg).

Opmerkelijk: Warsteiner wordt over de hele wereld ge-exporteerd. Enkel België ontbreekt in het lijstje.

Praktisch: 

- Url :  Officiele website   

- Adres : Zu Hause im Waldpark, 59581 Warstein, Duitsland

Een bezoek kost 10eur/pp

19-02-15

British Museum: Ancient lives, new discoveries #8mummies

Mummy uitpakken of niet? that's the question

mummy, party, unwrap, uitpakken

 

"Unwrapping party. Unrolling of the mummy. Tonight 20pm, cooper institute ..." 
 
De fascinatie voor Egypte en meer bijzonder zijn mummies, is iets wat reeds decennialang de mensheid heeft bezig gehouden. Napoleon en later de Britse aristocraten brachten ze en masse mee. Ze werden tentoongesteld en afgerold voor het oog van een verlekkerde menigte. 
 
Toegegeven, het was meer dan enkel spektakel. De zogenaamde feestjes vonden plaats in academische kring en waren cru gesteld een noodzaak want voor een wetenschapper vaak de enige manier om meer te weten te komen over gebruiken en gewoontes in het oude Egypte.

mummy, party, unwrap, uitpakken

Technieken zijn veranderd, de mensheid niet, want de obsessie voor de dood is gebleven. 
 
Goed nieuws want ditmaal houdt het British museum een heus mummyfeestje... Er werden op 8 mummies een CT scan uitgevoerd. Het verbluffende  resultaat wordt gedeeld met het grote publiek. Nog tot 19 april 2015 te zien.
 

 
Praktisch :
British museum London - Ancient lives, new discoveries   #8mummies  
Nog tot 19 april 2015, reserveren aan te raden