tumblr analytics

20-10-11

Pukkelpop 2011: Waar is ons geld naartoe?

Op diverse internetfora is heel wat kritiek te horen over de compensatie in de vorm van drank- of eetbonnen die de Pukkelpoporganisatie aanbiedt aan de festivalgangers. Velen vinden dit ongehoord en eisen een terugbetaling van hun kosten in cash geld. "Onmogelijk", reageerde Chokri, "want dan zijn we failliet." Is dit wel zo? Wij gingen op onderzoek uit en zetten alle argumenten eens op een rijtje.

Simpel gesteld draait alles rond de balans tussen inkomsten en uitgaven van een festival als Pukkelpop. Bekijkt men de jaarrekening van de vzw Factory dan is er volgens sommigen een overschot van 3 miljoen euro. Alle tickets terugbetalen zou zo'n 12 miljoen euro kosten. Conclusie: bijlange niet genoeg. Discussie gesloten, zou je zo denken. Alleen is het allemaal zo simpel niet.

Want: "waar is al het geld gebleven?" En hier gaan velen aan het rekenen. Veronderstel dat inkomsten bestaan uit ticketverkoop (12 miljoen EUR), bonnetjes voor drank en eten (als iedereen ongeveer 100 EUR spendeert, kom je op een totaal van 6 miljoen EUR) én sponsoring + andere inkomsten (gokje: 2 miljoen EUR), dan kom je op een totaal van rond de 20 miljoen EUR.

Hiervan moet je bands, vaste kosten, personeel, promotie en zo aftrekken. Op die veronderstelde uitgaven, hebben we totaal geen zicht. Weet wel dat een topband zoals de Foo Fighters 1 miljoen vraagt per optreden. Stel dat je aan bands 10 miljoen uitgeeft en aan andere kosten 5 miljoen, dan hou je een hele boel geld over. Alleen: hier is het gissen want in de boekhouding van vzw Factory is niks terug te vinden van inkomsten en uitgaven mbt Pukkelpop én niet te vergeten Rimpelrock.

Een beetje duidelijkheid zou wonderen doen en een boel kritiek kunnen voorkomen. Of zit daar nu net het probleem? Want achter zo'n groot festival zitten een boel andere VZW's verscholen plus een boel firma's genre livenation festivals (een onderdeel van de holding livenation) die jaarlijks een 20tal miljoen euro winst maken, maar dit terzijde want dit heeft niet rechtstreeks betrekking op Pukkelpop.

In ieder geval heeft Pukkelpop een boel geld verloren vorig jaar. Op zijn minst de helft van de inkomsten uit catering. Kosten bleven quasi even gelijk (al kan men beroep doen op het rampenfonds én heeft men 20 procent kunnen recupereren van artiesten die hun gading gedeeltelijk hebben laten vallen). Op zijn minst had men echter kunnen veronderstellen dat men de voorbije jaren een aardige spaarpot had verzameld. De voorbije edities waren heel succesvol, want uitverkocht. Aardig om weten is dat de jaren daarvoor men met een 10 000 festivalgangers minder ook nog winstgevend was.

Het blijft allemaal echter te veel gissen om gegronde uitspraken te doen. Hopelijk wordt de komende weken/maanden alles een beetje meer duidelijker. Iedereen heeft immers recht op de juiste informatie... In ieder geval is van de solidariteit van vlak na het drama niet veel meer te merken.

Lees meer:

Pukkelpop bezoekers hebben recht op volledige terugbetaling

3 miljoen in kas, maar wij krijgen drankbonnetjes

Regeling mbt terugbetaling, officiele mail

De grote blunder van Chokri

Pukkelpop en de vzw factory

21-08-11

Pukkelpop 2011 - Ons verhaal

Pukkelpop 2011 moest en zou hét event van de voorbije zomer worden. Met toppers als de Foo fighters, Eminem en voor t overige een best wel schitterende affiche kon het niet mislopen. En ook belangrijk: na die kwakkelzomer van de voorbije weken, zou het eindelijk mooi worden. Met uitzondering van een enkel onweertje op donderdag, maar daar waren we op voorzien. Dachten we... Dat dat onweertje een heuse ramp werd, weet intussen iedereen.

Lees hier ons verhaal

 

 

IMG_7198.JPG

IMG_7203.JPG

 

18:57 Gepost door Epic in Pukkelpop, Pukkelpop 2011 | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pukkelpop, 2011, storm, foto |  Facebook |

17-08-11

Pukkelpop 2011 - Jamie Woon

Dubsteb, wilt u het woord nog horen? Wel, dan heb ik hier Jamie Woon voor jullie. Jamie is de zoon van  de Keltische folkzangeres Mae McKenna en brak door mede dank zij zijn monsterhit ‘Night Air’. Zijn stijl: soul / dubstep. Heel gevoelig en beeldig, al vrees ik dat de man beter thuis hoort in een kleine intieme zaal dan op een groot festival. Voorlopig geven we hem het voordeel van de twijfel...


Jamie Woon - vrijdag 19 augustus @ Club (23:30-00:25)

21:55 Gepost door Epic in Band, Pukkelpop, Pukkelpop 2011 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Pukkelpop 2011: SBTRKT

SBTRKT ofte Subtract is niet de enige dubstep-groep op Pukkelpop, maar zonder twijfel de meest opvallende. Aaron Jerome verschuilt zich letterlijk achter een masker. Hij wil liever anoniem zijn en de muziek voor zich laten spreken. "I'd rather not talk about myself as a person, and let the music speak for itself. The name SBTRKT is me taking myself away from that whole process. I'm not a social networker, so having to talk to DJs to make them play a record is not something I want to do. It's more about giving them a record as an anonymous person and seeing whether they like it or not. If they play it, they play it."
SBTRKT : vrijdag 19 augustus @ Chateau (20:15-21:05)

19:23 Gepost door Epic in Band, Pukkelpop, Pukkelpop 2011 | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pukkelpop, 2011, sbtrkt |  Facebook |

Pukkelpop 2011: The Kills

Alison 'VV' Mosshart en Jamie Hince zijn hét rock-duo van de voorbije jaren, zowel op als naast het podium. Gitarist Jamie huwde onlangs met Kate Moss, Alison vult haar tijd als zangeres van the Dead Weather (samen met Jack White). En toch vonden ze het voorbij jaar de tijd om een nieuw album op te nemen ('blood pressure') en om samen te touren. Wie hun zaaloptreden in de TRIX meemaakte, zal ook nu weer op de voorste rijen van de Marquee terug te vinden zijn...

Bekijk hier al onze postjes over the Kills (oa concertbesprekingen, foto's, filmpjes)

The Kills : zaterdag 20 augustus @ Marquee (21:45-22:45)

Pukkelpop 2011: Warpaint

Warpaint is een all girls band, hoofdzakelijk uit LA. Ze brengen psychedelische, zweverige muziek met hypnotiserende stemmen. Sinds de vier bevallige dames van Warpaint opgenomen werden in de BBC Sound of 2011-lijst, zijn ze aan een steile opmars begonnen. Hun debuutalbum ‘The Fool’ werd ontvangen met lovende woorden in de pers en ook live weten ze te overtuigen. Getuige daarvan hun geslaagde set op Werchter, eerder deze zomer (zie filmpje hieronder).


Warpaint : zaterdag 20 augustus @ Club (18:40-19:30)

15:00 Gepost door Epic in Band, Pukkelpop, Pukkelpop 2011 | Permalink | Commentaren (0) | Tags: warpaint, pukkelpop, 2011 |  Facebook |

Pukkelpop 2011: Anna Calvi

In de pers wordt enkel in superlatieven geschreven over de brits-italiaanse Anna Calvi. Haar debuutalbum sloeg in als een bom: "This isn't just a great debut. It's a fearless rejection of current pop trends, fashioning a benchmark of intensity and originality that the rest of this year's albums will struggle to match."

Haar stijl: dramatiek en romantiek. Een passie zoals we die enkel van PJ Harvey zouden verwachten.Anna Calvi : donderdag 18 augustus @ Club (20:15-21:05)

Pukkelpop 2011 : Katy B

Katy B ofte Kathleen Brien brengt aanstekelijke dansbare dubstep. Op haar palmares prijkt nu al het uitstekende 'perfect stranger', het resultaat van haar samenwerking met Magnetic Man. Al even bekend is 'Lights On', dat ze samen met Ms. Dynamite opnam.


Katy B: donderdag 18 augustus @ Dance Hall (19:10-20:00)

Pukkelpop 2011: Mark Ronson

Ook producers willen af en toe eens muzikantje spelen. Zo ook Mark Ronson. Het begon met een cover cd en gastoptredens samen met zijn poulains Kaiser Chiefs. Nu laat hij zich omringen door een heus bandje, the business Intl. "Record collection", een plaatje dat vorig jaar verscheen, staat vol leuke nummers. Bekendste is wellicht 'bang bang bang' en 'somebody to love', een samenwerking met Boy George.

Extra : Wij zagen hem vorig jaar reeds aan het werk in de AB. Een verslag van dat optreden vind je hier. 

Mark Ronson : donderdag 18 augustus @ Dance Hall (22:40-23:40)


Pukkelpop 2011 : The Wombats

Vier jaar terug scoorden The Wombats een enorme hit met 'let's dance to joy division'. Nu komen ze aandraven met een nieuw album 'this modern glitch'. In tegenstelling tot ouder materiaal, domineren hier de synths. Volgens de een, een fris en aanstekelijk klinkend plaatje, volgens de ander saai en doodgewoon...

Wist je? De band heeft trouwens al een heuse kerstsingle op hun naam staan: "Is this christmas" verscheen drie jaar terug en klinkt vrij grappig.

Twas the night before Christmas
and all through the house
not a creature was stirring
except for
a Wombat?
The Wombats : donderdag 18 augustus @ Marquee (15:20-16:05)