tumblr analytics

08-05-12

Les nuits Botanique 2012: onze selectie

mariee sioux


Van 10 tot 21 mei 2012 vindt in de Botanique weer Les Nuits plaats. Net als elk jaar heb je de keuze tussen honderden bands: een mengeling tussen belgische en internationale artiesten, populaire acts en nieuwkomers. Omdat het redelijk moeilijk kiezen wordt, hebben we hier alvast 10 tips voor jullie.  

Bovendien hebben we alles nog eens in een playlist gegoten... Een ideale mengeling van Charlotte Gainsbourg, Goose, Bombay Bicycle club, Spector, Django django en nog veel meer!

26-05-11

Concert Mercury Rev @ les nuits botanique ( 23 mei 2011 ) : review en setlist

Platenfirma's en artiesten proberen vandaag de dag een centje extra te verdienen door oud materiaal opnieuw uit te brengen. Als fan krijg je een digitaal herwerkt plaatje met in het beste geval een paar extra bonus-tracks. Pearl Jam bijvoorbeeld deed het reeds met 'Ten'. Queens of the stone age toeren momenteel europa rond met een show die volledig gebaseerd is op hun titelloze debuutalbum. Mercury Rev doet hetzelfde met 'Deserter's songs', een tijdloos album uit 1998 dat er kwam er op een moment dat de band er aan dacht er de brui aan te geven. De plaat sloeg echter in als een bom en werd door iedereen geprezen. Het succes en de lovende kritieken betekende meteen een doorstart, het begin van een 'tweede leven'.

Het hele concert in de Botanique werd ondergedompeld in een sprookachtig sfeertje. Het podium was versierd met een boel artificiele theelichtjes, er werd gezorgd voor rookeffecten en last but not least was er de zevenkoppige band zelf. Centrale rol was er voor de twee toetsenisten, die de symfonische effecten te voorschijn moesten toveren. Voeg daarbij de af en toe ontsporende gitaren en de ijle stem van frontman Jonathan Donahue en je krijgt iets vrij unieks. Opmerkelijk was dat 'deserter's songs' live een stuk harder en intenser klinkt dan op plaat, zonder dat het daarbij té bombastisch werd.

Lees meer

Concert dEUS @ les nuits Botanique ( maandag 23 mei 2011 )

Met dEUS, het groepje van en met Mauro (grapje), stond gisteren een waardige afsluiter van les nuits botanique op het programma. Bedoeling was dat de band 'Keep you close' zou komen voorstellen, maar de release van het nieuwe album werd uitgesteld naar midden september. Vandaar dat er noodgedwongen werd geopteerd voor een soort greatest hits concert, waarbij er slechts 3 nieuwe songs (‘Second nature’, ‘Constant now’ en 'Dark sets in’) op het publiek werden losgelaten. Het merendeel daarvan was ook op vorige optredens reeds te horen.

Het concert in de chapiteau was in minder dan 15 minuten uitverkocht. Je zou dus kunnen veronderstellen dat het vooral de die-hard fans waren die hun weg naar de botanique vonden. De makke reactie van het publiek met af en toe niet meer dan enkel beleefdheidsapplaus bewees het tegendeel. Kwam het door het gebrek aan enthousiasme bij de band, de voorspelbare setlist of de warmte in de tent? Wie zal het zeggen? Feit is dat het publiek pas halverwege de set, tijdens 'instant street' wakker schoot.

Lees meer

 

20-05-11

Concert the Black Lips @ les nuits Botanique ( woensdag 18 mei 2011 )

Wie denkt dat het er bij the black box revelation bij momenten ruig aan toe gaat, is waarschijnlijk nog nooit naar een optreden van the black lips geweest. Reeds van bij de eerste noot verandert het publiek in een kolkende massa. Jumpen, dansen, pogoën, crowdsurfen, stagediven, roken, blowen, met zijn allen het podium beklimmen of met bier gooien, ... het was voor een keertje allemaal toegestaan. De orangerie veranderde vorige woensdag voor de gelegenheid in een heuse feesttent. Alle remmen los !

The black lips zijn een groepje dat zich muzikaal gezien niet gauw in een hoekje laten drummen. Hun muziek heeft veel weg van the kinks. Bij momenten waan je je in de jaren 70. Zelf noemen ze hun stijl flowerpunk. Op plaat klinkt het misschien nogal rommelig en makjes. Live gaat het er hevig aan toe. Beuken is daarbij het hoofddoel. Dat het daarom allemaal nogal niet zo zuiver en soms nogal monotoom klinkt, zal hen worst wezen. Sfeer creeëren, dàt is de boodschap.
 

Lees hier meer

 

17-05-11

Concert Villagers @ les nuits botanique 2011

De keuze van de Villagers als afsluiter op zondag is op zijn minst gezegd gedurfd. Maar dat typeert nu juist de eigenzinnige programmatie van Les Nuits: niet altijd kiezen voor publiektrekkers en toppers, maar ook ruimte laten voor kwaliteit en beginnende groepen. Nadruk ligt daarbij ondermeer ook op de persoonlijke relatie met de artiest zelf. Villagers zijn in dat verband kind aan huis. Maar liefst drie keer stonden ze reeds in de Botanique. Dit keer op een groot podium, voor een half gevulde tent.

Lees meer hier.

15-05-11

The Black Box Revelation @ les nuits Botanique - 13/05/2011 ( concertbespreking )

Na de passage van The Black Box revelation op Les Nuits Botanique staan andere bands voor een haast onmogelijke taak: het nog beter doen. Met hun pure bluesrock wisten Dries Van Dijck en Jan Paternoster iedereen te overtuigen. Ongelooflijk wat een prachtige sound de heren met zijn tweetjes weten voort te brengen. Op plaat klinkt het misschien nog allemaal een beetje makjes, live staan ze er ! Zelfs het meest banale liedje, weten ze tot een heus hoogtepunt om te vormen. Ze wonnen de voorbije jaren niet voor niks diverse prijzen als beste live act.

Lees hier verder

 

11-05-11

Les Nuits Botanique : vooruitblik

les nuits, botanique, 2011, programma, vooruitblikLes Nuits Botanique zijn weer van start gegaan. Twee weken lang wordt het genieten van een afwisselend programma. Er is keuze uit zo'n 200 bands. Het is een mengeling geworden tussen publiekstrekkers à la dEUS, belgische bands à la Intergalactic lovers én pareltjes zoals Agnes Obel en/of Mélanie Laurent. Kortom: het wordt weer moeilijk kiezen.

Ook wij zijn aanwezig en brengen ondermeer via de officiele blog uitgebreid verslag uit. Ons parcours :

1. Black Box Revelation - Great Mountain Fire - Bikinians ( vrijdag 13 mei 2011 ) :

Feestje op een ongeluksdag... Als dat maar goed afloopt

2. Villagers - Lucy lucy! en Dry the River ( zondag 15 mei 2011 )

Folky rock in een grote tent... benieuwd wat dat gaat geven

3. Black Lips - The experimental tropic blues band - Young Legionnaire ( woensdag 18 mei 2011 )

Garagerock die het midden houdt tussen de Kinks en Frank Zappa. "Flower punk" die vooral live tot zijn recht komt.

4. Mercury Rev "deserter's songs" - The walkmen - Royal Bangs ( zondag 22 mei 2011 )

Twaalf jaar na het uitbrengen van dit droomalbum, komt Mercury Rev aandraven met een nieuwe herwerkte versie. Compleet met orkest !

5. dEUS ( maandag 23 mei 2011 )

In no time uitverkocht.  Voorstelling van de nieuwe CD die in september verschijnt en waarschijnlijk de aanloop tot een hete festivalzomer.

6. Sonic Cathedral ( zondag 29 mei 2011 )

Wij houden niet van kerken, maar voor dit optreden willen we best een uitzondering maken.

Het programma en timelines van de verschillende optredens vinden jullie op de officiele site van de botanique.

07-04-11

Les Nuits Botanique: onze favoriete artiesten + concert dEUS (voorverkoop)

Hoe meer je de affiche van Les Nuits Botanique bekijkt, hoe interessanter hij lijkt te worden. Het lijstje oogt indrukwekkend en ik kan me best voorstellen dat kiezen uit dat uitgebreid aanbod geen makkie is. Als ruggesteuntje onze 'tien om te zien' ...

Lees verder

Ondertussen is er een nieuwe topper bekend gemaakt voor Les Nuits: dEUS !!! Ze komen op 23 mei in de chapiteau hun nieuwste CD voorstellen. Het is intussen reeds drie jaar geleden dat de heren nog eens in Belgie te zien waren.

Tickets zijn te koop vanaf vrijdag 08 april - 12uur - vvk:29€
Botacarte leden hebben een voorverkooprecht (zij kunnen vanaf 10u terecht op de site van de Botanique of aan het onthaal)


 

02-04-11

Les Nuits Botanique : even voorstellen

Les Nuits Botanique is een festival dat de nadruk legt op "de ontdekking en versterking van muzikale carrières". Van 10 tot 29 mei krijg je dan ook verspreid over 5 podia een 100tal artiesten te zien. Het is een bont allegaartje, gaande van bekend naar minder bekend, van belgisch tot buitenlands. Het is moeilijk kiezen uit dat gigantische aanbod, maar niet getreurd: de komende weken geven we je hier een leidraad mee.

Lees meer...

11:45 Gepost door Epic in Botanique, Nuits Botanique | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |