tumblr analytics

27-09-13

Nirvana - In Utero, 20 jaar later

nirvana, in utero

20 jaar geleden bracht Nirvana hun derde en tevens laatste album uit. En net als bij Nevermind wordt ook dit "gevierd" met een heruitgave. Die bevat naast het originele plaatje ook een volledig live concert ('Live and Loud'- Seattle's Pier 48  op 13 december 1993) en een boel demo's en bootlegs. Daaronder ook een "vergeten song", een instrumentaal kleinood dat "bij toeval" ontdekt werd. 

Nirvana nam oorspronkelijk 18 songs op voor "in utero", waaronder twee nummers die van de tracklist geschrapt werden: 'I hate myself and want to die' en 'Marigold', het enige nummer dat Dave Grohl voor Nirvana schreef en dat nu te horen is op het Foo Fighter's live album 'skin and bones'. 

Vele critici noemden het album "crap" want teveel nadruk op de drums waardoor je de vocals amper hoort.  Kortom, een "unreleasable" album. Niks was minder waar: op 20 jaar tijd staat de teller momenteel op 15 miljoen verkochte exemplaren.

Al mogen we daarvoor waarschijnlijk de te vroege dood van Cobain als een van de redenen voor noemen.

Over het nut van een reissue zouden we een heel boek kunnen schrijven. Grootste probleem hier is dat de plaat compleet uit zijn context wordt gerukt. Wat in de jaren 90 nog heel relevant en actueel klonk, is het nu niet. In dat opzicht zou een docu/dvd als extraatje meer op zijn plaats zijn geweest ipv de zoveelste demo van 'rape me'.

Om het met de woorden van Dave Grohl te zeggen:

The album should be listened to as it was the day it came out. That's my problem with the record. I used to like to listen to it. And I don't anymore, because of that. To me, if you listen to it without thinking of Kurt dying, you might get the original intention of the record. Like my kids. They know I was in Nirvana. They know Kurt was killed. I haven't told them that he killed himself. They're four and seven years old. So when they listen to In Utero, they'll have that fresh perspective – the original intention of the album, as a first-time listener.

 

Someday they will learn what happened. And it'll change that. It did for me.

17:32 Gepost door blog in 20 jaar, Special | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nirvana, in utero, 20 jaar |  Facebook |

25-11-11

Queen / Freddie Mercury: the days of our lives

20 jaar geleden stierf Freddie Mercury. De "ideale" gelegenheid om eens terug te blikken. Daarom ook worden we verwend met een nieuwe docu, "days of our lives". De film toont fragmenten van optredens, interviews en nog meer fraais.

freddie mercury, queen, live aid, 1985

 

Toegegeven, grote fan zijn we nooit geweest, maar midden jaren 80 kon je niet zomaar voorbij gaan aan het fenomeen Queen. Neem nu live aid in 1985, een concert dat algemeen beschouwd wordt als "the greatest live gig ever" : de beelden hieronder spreken voor zich.

Komen oa aan bod:
"Bohemian Rhapsody"
"Radio Ga Ga"
"Crazy Little Thing Called Love"
"We Will Rock You"
"We Are the Champions"


12:02 Gepost door blog in 20 jaar, Special | Permalink | Commentaren (0) | Tags: freddie mercury, queen, live aid, 1985 |  Facebook |

29-09-11

Nirvana - MTV Live & Loud (13/12/1993 - Seatlle) ( full concert )

nirvana,live,seatlle,full concert,grunge2O jaar geleden liet Nirvana 'nevermind' los op de wereld. Het plaatje sloeg in als een atoombom en veroverde totaal onverwacht de hitlijsten. Het succesverhaal van Nirvana is een verhaal van juiste band op het juiste moment.

Het moment kon inderdaad niet beter gekozen geweest zijn. De muziekwereld was zo goed als ingedommeld. Aan de top van de hitlijsten prijkten ondingen als Right said Fred, Army Of Lovers en bespaar het ons: Bryan Adams. Het contrast met het 'lawaai' van Nirvana kon niet groter zijn.

Het was duidelijk dat de jongeren op zoek waren naar iets nieuws en dat nieuws was noise. Een uniek geluid dat bestempeld werd als grunge. Muziek met een rauw kantje zeg maar. Opmerkelijk was dat the underground doorbrak naar de conventionele hitlijsten. Voor het eerst bestormden gitaren de hitlijsten. Dit op een moment dat zélfs op Studio Brussel een nummer als 'smells like teen spirit' overdag van de radio werd verbannen...

Kurt Cobain was een talent, maar de tol van de roem werd hem teveel. Op 5 april 1994 maakte hij een eind aan zijn leven. Iets wat heel groots had kunnen worden kwam abrupt tot een eind. Wat achterblijft is een nostalgisch gevoel. Het gevoel dat er meer in zat. Alle plaatjes en speciale edities prijken nu in mijn platencollectie. Het enige gemis: de band nooit live aan het werk te hebben gezien.

De enige troost: de vele live concerten op youtube. Eentje daarvan hebben we voor jullie weerhouden. Het MTV live and loud concert in Seatlle (1993)...Setlist :

1 / Radio friendly unit shifter
2 / Drain You
3 / Breed
4 / Serve the servants
5 / Rape me
6 / Heart-shaped box
7 / Pennyroyal tea
8 / Scentless apprentice
9 / Lithium
10/ Demolition (Kurt destroys the stage and spits on camera)

17:52 Gepost door Epic in 20 jaar, Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nirvana, live, seatlle, full concert, grunge |  Facebook |

25-09-11

CD: Pearl Jam 20, de soundtrack (2011)

pj20Eddie Vedder en co speelden al lang met de idee van een documentaire over Pearl Jam. Nu, twintig jaar na de release van eerste CD Ten, is dat project concreet geworden. De film die in october op DVD verschijnt en onlangs in de Kinepolis te zien was, wordt vergezeld door een boek én soundtrack.

Die soundtrack is een pareltje dat zowel hevige Pearl Jam fans als notoire rockliefhebbers zal aanspreken. Zelf behoren we tot die eerste categorie. De band heeft altijd al een speciaal plaatsje in ons hart én platenkast gehad. Je mag gerust stellen dat we opgroeiden met Ten en Vitalogy.

Dat Pearl Jam live cd's uitbrengt, is niks nieuws. Meer nog, de band biedt van al hun live-concerten bootlegs en digitale versies te koop aan. Daardoor is er nu al een boel kwalitatief hoogstaand materiaal beschikbaar.

En toch heeft deze soundtrack zijn bestaansrecht. Het plaatje geeft op een schitterende manier de evolutie van de band weer, van verlegen snotneusjes tot volwassen rockhelden. Het plaatje bevat 14 nummers, elk met hun eigen verhaal. Zelf waren we enthousiast over de live versie van Alive die dateert uit een periode dat de band nog Mookie Blaylock heette. De versie van Black is dan weer een moeilijk te vinden MTV Unplugged track.

Deze nummers uit de beginperiode staan in schril contrast met recenter werk. 'Betterman' uit 2010 toont op schitterende wijze aan hoe populair de band is geworden en dat ondanks het feit dat Pearl Jam creativiteit boven commercialiteit verkiest.

Ons favoriete nummer: Walk with Me, gebracht tesamen met Neil Young. Over de verbondenheid tussen Eddie Vedder en Neil young, kan men boeken vullen. Young is niet alleen de peetvader van de grunge, maar tevens de persoonlijke mentor van Eddie. Deze samenwerking resulteerde ondermeer in de Neil Young CD Mirrorball waarbij hij Pearl Jam tot begeleidingsgroep degradeerde. De eerste keer dat de band in Belgie te zien was, was trouwens met Neil Young op Pukkelpop in 1995. Pas veel later kregen we ze in hun volledige bezetting te zien in het Sportpaleis (2006) en op Werchter (2007)...


Ik vergat het bijna te vermelden. Naast de soundtrack zelf (met als titel ‘From the Film’), bevat PJ20 ook nog een extra plaatje (‘Rarities and Inspiration’). Dit deel gaat nog veel verder en is als snoepgoed voor de vele fans. Zo krijg je een aantal demo's voorgeschoteld, waaronder het prachtige ‘Say Hello 2 Heaven’ uit de Temple of Dog periode (de samenwerking met Chris Cornell van Soundgarden). Daarnaast opnieuw een aantal prachtige live-nummers. Zo bezorgde ondermeer ‘Indifference’ ons kippevel. Van 'Nothing As It Seems' krijgen we zelfs twee versies voorgeschoteld. De achtergrond van het Roskilde drama, bezorgt dit nummer een luguber tintje.

Het dubbelalbum heeft niet de pretentie om een volledig overzicht te geven van de carriere van Pearl Jam (quasi onmoglijk). Verdienste is dat het plaatje er in geslaagd is een impressie te geven van de evolutie die de band heeft doorgemaakt. Het doet je verlangen naar meer... Misschien toch maar het boek én dvd in huis halen?

Tracklist :

CD 1 - From the Film

Release (Verona, Italy - 9/16/06) (4:47)
Alive (Seattle, WA - 12/22/90) (4:47)
Garden (Zurich, Switzerland - 2/19/92)
Why Go (Hamburg, Germany - 3/10/92) (3:23)
Black (MTV Unplugged, NYC - 3/16/92) (5:40)
Blood (Auckland, New Zealand - 3/25/95) (3:15)
Last Exit (Taipei, Taiwan - 2/24/95) (2:46)
Not for You (Manila, Philippines - 2/26/95) (6:19)
Do the Evolution (Monkeywrench Radio, Seattle, WA) (3:42)
Thumbing My Way (Chop Suey, Seattle, WA - 9/6/02) (4:22)
Crown of Thorns (Las Vegas, NV - 10/22/00) (6:45)
Let Me Sleep (Verona, Italy - 9/16/06) (2:15)
Walk with Me (Bridge School Benefit) (4:11)
met Neil Young
Just Breathe (Snl, New York - 3/13/10) (3:40)

CD 2 - Rarities and Inspiration

Temple Of The Dog - Say Hello 2 Heaven [Demo - 1990] (7:05)
Times of Trouble [Demo - 1990] (4:13)
Acoustic #1 [Demo - 1991] (2:49)
It Ain't Like That [Demo - 1990] (1:27)
Need to Know [Demo - 2007] (1:52)
Be Like Wind (Mccready Score - 2010) (1:53)
Given to Fly (Mccready Instrumental - 2010) (2:42)
Nothing as It Seems [Demo - 1999] (4:41)
Nothing as It Seems (Seattle, WA - 10/22/01) (5:42)
Indifference (Bologna, Italy - 9/14/06) (5:02)
Of the Girl [Instrumental - 2000] (5:06)
Faithfull (Pistola, Italy - 9/20/06) [Soundcheck] (4:26)
Bu$Hleaguer (Nassau, NY - 4/30/03) (4:50)
Betterman (New York City - 5/21/10) (6:50)
Rearview Mirror (Universal City, CA - 10/1/09) (7:13)
totale tijdsduur: 2:01:43

 

Meer lezen over Pearl Jam? Klik dan hier voor al onze postjes.

22:25 Gepost door Epic in 20 jaar, CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pj20, pearl jam, cd, soundtrack |  Facebook |

19-09-11

Pearl Jam 20 @ Kinepolis

Naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van de rockband Pearl Jam maakte filmmaker en muziekjournalist Cameron Crowe een unieke documentaire die de fans een intieme blik achter de schermen gunt, aangevuld met nooit eerder geziene interviews en concertbeelden...

De film zal op 20 september te zien zijn in Kinepolis.

De officiele Pearl Jam 20 - site vind je hier. Via deze site kan je trouwens het nummer Olé gratis downloaden.

Trailer :

14:38 Gepost door Epic in 20 jaar | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pj20, grunge, pearl jam |  Facebook |

10-09-11

Nirvana - Smells like teen spirit ( 20 jaar oud )

Exact 20 jaar terug bracht Nirvana 'Smells like teen spirit' uit. De rest is geschiedenis...

( de komende dagen gaan we dieper in op het belang van deze song, proberen we de lyrics te verklaren én hebben we het over het fenomeen grunge )