tumblr analytics

27-06-12

Graspop 2012: the big 4 (minus 2) - Slayer & Megadeth

Het regent verjaardagen in het trahsmetal-wereldje. Van 'the big 4' (Metallica, Slayer, Megadeth, and Anthrax) werden er maar liefst drie 30 jaar.

Metallica stond voordien reeds op Werchter Boutique, Anthrax midden deze maand in de Trix (Antwerpen) en Megadeth + Slayer waren het voorbije weekend op GMM te zien.

 

graspop,2012,slayer,megadeth,youtube

Slayer ( bron: nieuwsblad.be )

Slayer

Slayer kwam voor de 7e keer naar graspop, ook deze keer zonder gitarist Jeff Hanneman. Die herstelt momenteel van een bacteriële infectie en werd waardig vervangen door Exodus-gitarist Gary Holt. Dat de heren allemaal weer een beetje ouder zijn geworden, bewijst de witte baard van frontman Tom Araya. 

Maar ze kunnen het nog altijd. Strak gespeeld, snoeihard, volumeknop wijd open - Joke Schouvliege heeft het niet liever. Dit alles onder aanvoering van drummer Dave Lombardo: een heuse drummachine die de rest van de bende min of meer in toom probeert te houden. Briljant en heftig, getuige daarvan de kolkende massa voor het hoofdpodium. Met als absolute uitschieters het vernietigende einde: de drieluik South Of Heaven’, 'Angel of death' en ‘Raining Blood’. Wow !


Setlist

World Painted Blood 
Psychopathy Red 
War Ensemble 
Die by the Sword 
Chemical Warfare 
Hate Worldwide 
Mandatory Suicide 
Altar of Sacrifice 
Jesus Saves 
Seasons in the Abyss 
Hell Awaits 
Dead Skin Mask 
Angel of Death 
South Of Heaven 
Raining Blood

 

Megadeth

Megadeth werd door Dave Mustaine opgericht nadat hij Metallica - na een ruzie - gedwongen had moeten verlaten. Wat volgde was een succesvolle "carrière" met tussendoor een paar jaartjes rust wegens een zenuwziekte die Dave trof. 

Kenmerkend voor megadeth: het verschroeiende ritme dat klinkt als een heus bombardement ofte speedmetal zoals het hoort. Een tig noten per minuut en een drummer die het tempo amper bij kan houden.

Dito op Graspop, waar we een schitterende set te zien kregen...


Setlist :

Never Dead 
Head Crusher 
Hangar 18 
Trust 
Poison Was the Cure 
She-Wolf 
Sweating Bullets 
A Tout Le Monde 
Whose Life (Is It Anyways?) 
Public Enemy No. 1 
Symphony of Destruction 
Peace Sells 

Bis:

Holy Wars... The Punishment Due 
Silent Scorn 

21:10 Gepost door blog in Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: graspop, 2012, slayer, megadeth, youtube |  Facebook |

Graspop 2012, nostalgie troef : Ozzy Osbourne en Twisted sister

Ozzy and friends


Het is altijd wat met Ozzy Osbourne. Vorig jaar zag menig fan zijn optreden op het laatste moment gecancelled. Dit jaar zou Black Sabbath aantreden, maar ook dat ging (begrijpelijk) niet door. Maar ok, ook met Ozzy en zijn vrienden zijn we al tevreden. Niet dat de 'prince of darkness' nog toonvast en zuiver zingt, ver van dat. Maar het is en blijft een legende die een boel klassiekers op zijn naam heeft staan: ‘Bark At The Moon’, 'Mr. Crowley' en 'Suicide Solution'... of beter nog, de black sabbath 'hits' waaronder een schitterend 'paranoid'. Stuk voor stuk fantastische nummers die mede dankzij Black Sabbath-bassist Geezer Butler en Slash overeind werden gehouden. 

De setlist 

Bark at the Moon 
Mr. Crowley 
Suicide Solution  
I Don't Know 
Shot in the Dark 
Rat Salad 
Iron Man 
War Pigs 
N.I.B. 
Fairies Wear Boots 
I Don't Want to Change the World 
Crazy Train 
Mama, I'm Coming Home 
Paranoid 

 

Twisted sister


Nostalgie troef op Graspop, want ook Twisted Sister mocht aantreden. De band stond er in de originele bezetting en was bovendien in het eerst sinds lang op belgische bodem te zien. Hun muziek: hairmetal ofte glamrock. Met 'we're nog gonna take it' en 'I wanna rock' bewijzen ze dat ze nog altijd diep in het metalgeheugen gegrift staan. Een uur lang kreeg het publiek pretentieloze rock voorgeschoteld... leuk !

Setlist :

What You Don’t Know 
Stay Hungry 
Wake Up the Sleeping Giant 
You Can't Stop Rock N' Roll 
Shoot 'em Down 
We're Not Gonna Take It 
The Price 
Burn In Hell 
Under The Blade 
I Wanna Rock 
S.M.F. 


Death Angel 

Death angel vierde de 25ste verjaardag van hun debuutalbum The Ultra-Violence. Graspop 2012: Guns n' Roses

axl rose, sportpaleis, guns n' roses
Foto: Epic 


De battle tussen Slash en Axl Rose is er een die er geen is. Iets te veel heisa in de (nationale) pers met een boel van de pot gerukte krantenkoppen. "De karaokeband die Guns N' Roses heet" lees je ondermeer in de morgen. Ten onrechte want nog nooit stond er zo'n hechte band op het podium als Guns n' Roses. Stuk voor stuk prachtige muzikanten die de perfecte ondersteuning vormden voor Axl.

Die laatste klinkt live misschien niet zo perfect, maar zijn enthousiasme maakte veel goed. Op Graspop kreeg je een set te horen die af was. Strak en met een razende vaart, zonder die vervelende intermezzo's van weleer. Het enige wat nu nog ontbreekt: een nieuwe cd. Maar daar wordt (naar het schijnt) aan gewerkt.

En als de pers schrijft "Eén zekerheid bestaat er over zondag. De kans dat Axl Rose de weg naar het podium op tijd zal vinden, is zo goed als onbestaande. " Dan begin je toch gewoon 20 minuten te vroeg aan je optreden? 

 

Setlist :

Splitting the Atom (Massive Attack song)

Chinese Democracy 

Welcome to the Jungle 

It's So Easy 

Mr. Brownstone 

Sorry 

Rocket Queen 

Estranged 

Better 

Shackler's Revenge 

Richard Fortus Guitar Solo 

Live and Let Die (Paul McCartney & Wings cover)

This I Love 

Used to Love Her 

Motivation (Tommy Stinson song) (Tommy Stinson on lead vocals, with band introductions)

Dizzy Reed Piano Solo (Baba O' Riley)

Street of Dreams 

You Could Be Mine 

DJ Ashba Guitar Solo (Mi Amor 2.0)

Sweet Child O' Mine 

Another Brick in the Wall Part 2 (Pink Floyd cover) (with Axl on piano)

Axl Rose Piano Solo (Goodbye Yellow Brick Road/… more)

November Rain 

Glad to Be Here (Bumblefoot cover) (Bumblefoot on lead vocals)

Don't Cry 

Civil War 

Knockin' On Heaven's Door (Bob Dylan cover)

Jam 

Nightrain 

 

Bis:

Jam 

Madagascar 

Whole Lotta Rosie (AC/DC cover)

Jam 

Patience 

Jam 

Paradise City 

My Way 

08:20 Gepost door blog in Graspop | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-12

Graspop 2012 vs Werchter Classic

Terwijl dit weekend Dessel bedolven werd onder het gitaargeweld, stonden in Werchter zaterdag "de oudjes" mee te dansen op "ik wil je" van de Kreuners. Het verschil had niet groter kunnen zijn. Toch hebben beide festivals 2 dingen gemeen: plezier én oudjes...

kreuners, werchter classic, 2012

graspop, 2012, borsten


En met die oudjes op Graspop, bedoelen we bands als Slayer, Ozzy Osbourne, Motörhead, Twisted sister en nog veel meer. Pure nostalgie die het festival tot ongekende hoogtes tilde. En ondanks het tegenvallende weer (vooral op zondag), werd het ook dit jaar een topeditie: maar liefst 135 000 metalfans zakten af naar Dessel.

De komende dagen staan we even stil bij de vele hoogtepunten, met onder andere een battle tussen Slash en Axl Rose die er eigenlijk geen was...

( foto's: www.Standaard.be )

08:22 Gepost door blog in Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: graspop, 2012, foto, publiek |  Facebook |

21-06-12

Graspop 2012: tien om te zien (vooruitblik)

 

graspop,2012,vooruitblik, ozzy, osbourne, friends


1. Ozzy and friends

Vorig jaar kwam Ozzy Osbourne niet opdagen, dit jaar had hij normaal gezien met Black Sabbath op het podium moeten staan, maar door omstandigheden... het is altijd wel wat met "de prince of darkness".  

 

2. Twisted sister

"The Iron Men Of Rock And Roll" speelden begin jaren 80 met Metallica als voorprogramma en werden immens populair door hun ruige optredens en videoclips. Ze splitten eind jaren 80, maar zijn nu weer opnieuw aan het touren, net als zoveel andere bands tegenwoordig. Hun bekendste hits:  'I wanna rock' en 'We're not gonna take it'.

 

3. Dimmu Borgir

Dimmuborgir (duistere burchten) is een natuurreservaat op noord IJsland bij het Mývatn dat zich kenmerkt door zeer grillige en grote rotsformaties.

Dimmu Borgir is ook een blackmetalband uit Noorwegen. Hun geluid: de scream van zanger Shagrath, invloeden van klassieke componisten zoals Wagner, agressieve gitaren en een boel blastbeats.

 

4. Machine Head

De band drukt al sinds 1992 haar stempel op "de" metalmuziek en realiseerde met oa 'the blackening' een van dé platen van de voorbije jaren. Na tien jaar afwezigheid nog eens te zien op de festivalweide in Dessel.

 

5. Slash

De voormalige gitarist van Guns n' Roses doet het tegenwoordig solo en schuwt daarbij oorspronkelijke GNR-nummers niet (vb 'Sweet Child O' Mine').  

 

6. Guns n' Roses

Axl Rose is al wat er nog van het vroegeren GNR overblijft... het kan verkeren. Toch nog altijd de moeite om te zien.

 

7. Death Angel 

Death Angel is pure nostalgie. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze op Graspop integraal hun debuutalbum ' The Ultra-Violence' (1987) spelen.

 

8. Megadeth

De band van en rond David Mustaine, ex gitarist bij Metallica en grondlegger van de trash-metal. Vanwege ruzies met Lars Ulrich en James Hetfield ontslagen en daarom maar zelf een nieuwe band begonnen. Met succes want Megadeth wordt terecht bij de big 4 gerekend, de vier grootste thrashbands van het moment (Metallica, Megadeth, Slayer en Anthrax).

 

9. Ihsahn - Leprous

Progressieve Noorse metal. Een buitenbeentje tussen al het "oude" gitaargeweld.

 

10. Slayer

Bestaan net als Metallica en Anthrax dertig jaar... Hiep hiep hoera !

 

En verder My Dying Bride, Fear Factory, Pennywise, Motorhead, Children Of bodom, Hatebreed, Gojira...

12:36 Gepost door blog in Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: graspop, 2012, vooruitblik |  Facebook |

21-03-12

Graspop 2012, voorlopige line-up

 

guns and roses, guns n' roses, axl rose, 2012


22 juni

Ozzy osbourne & friends
Slayer
Sabaton
Slash
Lamb Of God
Kyuss Lives!
Amon Amarth
Black Label Society
Sick Of It All
Godsmack
Devil Driver
Paradise Lost
Sacred Reich
August Burns Red
Cannibal Corpse
Obituary
Possessed
Unearth
Ensiferum
Skeletonwitch
I Killed The Prom Queen
 

23 juni

Limp bizkit
Twisted Sister
Megadeth
Trivium
Dimmu Borgir
Pennywise
My Dying Bride
Ihsahn
Exodus
Death Angel
Comeback Kid
Nasum
Adrenaline Mob
The Spudmonster
Alestorm
All Shall Perish
Leprous
While She Sleeps
Kobra And The Lotus
Winterfylleth
 

24 juni


Guns n' Roses
Motorhead
Killswitch Engage
Europe
Children Of bodom
Hatebreed
Behemoth
Jon Oliva's Pain
Gotthard
Sebastian Bach
Black Veil Brides
Gojira
H20
Winds Of Plague
Texas In July
Emmure
Cancer Bats
Black Spiders
The Treatment

 

17:31 Gepost door blog in Festival, Graspop | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-07-11

Compleet Graspop 2011 (youtube-)overzicht

graspop.jpg

Nu de zomer verder kwakkelt, hebben we zeeën van tijd om eens terug te blikken op voorbije festivals. Naar Graspop bijvoorbeeld. Een van onze lezertjes bouwde een pracht van een site met al zijn youtube filmpjes. Stuk voor stuk kwalitatieve filmpjes die we jullie zeker niet willen weerhouden.

Externe link: Graspop Metal Meeting 2011 -videopagina

Heb jij ook interessant materiaal dat je met ons wilt delen? stuur dan gauw een mailtje en wie weet...

12:50 Gepost door Epic in Festival, Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: graspop, graspop 2011, youtube |  Facebook |

30-06-11

Graspop 2011: knallen !!! (Slipknot)

Kleine bands worden groot. Slipknot is in no time uitgegroeid tot een topper en vaste waarde in de metal scene.  Ze stonden dan ook al een aantal keer op Graspop. Zo tourden ze twee jaar geleden reeds met een gelijkaardige show. Verrassen deden ze daardoor niet.

Tijd voor nieuw werk, zou je zo zeggen. En daar wringt het schoentje. Na de dood van bandlid Paul Gray, weet de band nog niet welke richting het uit moet. Er wordt zelfs over stoppen gesproken. Deze (laatste) tour wordt dan ook beschouwd als een soort eerbetoon waarbij Paul's oranje overall tijdens het optreden op morbide manier voor het drumstel wordt tentoongesteld.
De band klinkt als een losgeslagen bende gekken op speed. Drummer Joe Jordison beukt er de hele show op los. Een verschroeiend ritme dat probleemloos door gitaristen Mick Thomson en Jim Root wordt gevolgd. Luid, vol opgekropte woede en met de nu al vertrouwde maar toch afschrikwekkende maskers als showelement, kortom: de ideale graspop-afsluiter.


Setlist

Iowa
(sic)       
Eyeless    
Wait and Bleed    
The Blister Exists    
Liberate    
Before I Forget    
Pulse Of The Maggots    
Purity    
Left Behind    
Disasterpiece    
Psychosocial    
The Heretic Anthem    
Duality    
Spit It Out    

BIS        
People = Shit    
Surfacing    
'Til We Die

11:27 Gepost door Epic in Festival, Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slipknot, graspop 2011, graspop, setlist |  Facebook |

29-06-11

Graspop 2011: de oudjes (Judas Priest)

Opvallend of niet, feit is dat de grote namen in de metalscene allemaal al een paar decennia meegaan: Judas Priest, Iron Maiden, Metallica, enz... Kunnen jonge bands het niet meer of wordt het wachten tot de groten een stapje opzij zetten?

In dat opzicht zou men de aankondiging van Judas Priest als zijnde dit de laatste wereldtournée enkel kunnen toejuichen. Zou, want de heren hebben hun aankondiging een beetje genuanceerd: er komen nog optredens én er komen nog nieuwe nummers.

Maar goed ook, want hun wegens het afzeggen van Ozzie Osbourne ultra-lang concert toont aan dat de band nog lang niet afgedaan heeft. Meer nog, het werd zaterdag een schitterende live-show van meer dan twee uur, vol spectakel. Rookmachines, videoschermen en lasers ontbraken niet.

Hoofdzaak - natuurlijk - bleef de muziek met nummers uit een indrukwekkende catalogue van zo'n veertig jaar. Indrukwekkend van begin tot einde met als absoluut hoogtepunt 'Breaking the Law' dat instrumentaal werd gespeeld, maar door de hele weide woord voor woord wer meegebruld. De typische sound van de band met ondermeer twee gitaren stond er en ook Halford's stem mocht er wezen, al stond de zanger een aantal van zijn teksten duidelijk af te lezen.

Oud, maar zeker nog niet versleten !

Setlist :
Dawn of Creation
Prophecy
Metal Gods
Eat Me Alive
Between the Hammer and the Anvil
Devil's Child
Breaking the Law
Hell Patrol
Death
Dissident Aggressor
Angel
The Hellion
Electric Eye
Rock Hard, Ride Free
Sinner
Painkiller

Bis:
Hell Bent for Leather
The Green Manalishi (Fleetwood Mac cover)
You've Got Another Thing Comin'

Graspop 2011: opvallen is de boodschap ( monsters én borsten )

GWAR

Platvloers en niet echt stijlvol, maar daarom des te opvallender: de monsters van Gwar. Liters (nep)bloed, ingewanden en meer smerigheid werd over het publiek uitgesproeid... Geloof me, er zal nog lang over dit optreden nagepraat worden.
Ghost

Hun debuutplaat 'Opus eponymous' werd alom geprezen en ook live staan de 'nameless ghouls' er. Een perfecte mix tussen muziek en show. Ofte een heuse rituele hoogmis.
Rob Zombie

Iemand die perfect weet hoe hij een publiek moet entertainen: Rob Zombie. Het podium is net als een filmset aangekleed met onder meer Frankenstein, King kong en een boel skeletten. Om het feest compleet te maken wordt er tijdens 'living dead girl' een aantal schaars geklede meisjes het podium opgevraagd. Zelf heeft hij een danseresje bij dat gewillig haar topje uittrekt. Borsten scoren altijd, niet?
Setlist :
Sinners Inc.
Call of the Zombie
What Lurks on Channel X?
Superbeast
Living Dead Girl
More Human Than Human
Demonoid Phenomenon
House of 1000 Corpses
Drum Solo
Sick Bubble-Gum
Thunder Kiss '65
Guitar Solo
Never Gonna Stop
Dragula

12:13 Gepost door Epic in Festival, Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gwar, ghost, rob zombie, graspop 2011, graspop |  Facebook |