tumblr analytics

06-03-15

Betere foto's maken: de regel van derden

Ooit, toen er nog dinos op aarde rondliepen, vertelde men mij dat je bij een foto steeds het onderwerp in het midden moest plaatsen. En om eerlijk te zijn, ik doe dit meestal nog altijd zo. De macht der gewoonte, zeg maar. Het resultaat: een hele reeks saaie vakantie- of feestfoto's.

Dat men dit vroeger zo deed, had zo zijn redenen: digitale fotografie bestond nog niet. Een fotograaf werkte met filmrolletjes van in het beste geval 36 foto's. En daar werd spaarzaam mee omgesprongen: een onderwerp werd slechts 1 maal gefotografeerd. Het resultaat kende men pas achteraf, een herkansing was er niet. Vandaar dat men meestal het onderwerp in het midden zette. Zo was men zeker dat alles op de foto stond.

Nu, met een digitaal fototoestel, kan men naar hartelust experimenteren. Het resultaat ziet men dadelijk en je kan bij wijze van spreken tot in het oneinigde herkansen. Kortom: tijd om te vergeten wat ooit de gouden stelregel was... 

regel van derden, fotografie, rule of thirds

Want om tot een mooier en beter gebalanceerd resultaat te komen, kan je je het best houden aan de regel van derden. Hierbij verdeel je je foto onder in 9 gelijke vlakken, een soort oxo-raster (zie foto 1). Je onderwerp (of point of interest) plaatst je niet meer in het midden van je foto, maar wel op 1 van de kruisingen van de 4 lijnen. Het resultaat is een meer natuurlijker beeld. 

regel van derden, fotografie, rule of thirds

In het geval van een portret zijn het de ogen die op een van de kruisingen moet komen. Door in volgende foto de zanger niet in het midden van de foto te plaatsen, krijg je een meer uitgesproken effect.

regel van derden, fotografie, rule of thirds

Voor landschappen geldt dat de horizon moet samenvallen met 1 van de 2 horizontale lijnen. Door bovendien hier de boot op 1/3 te plaatsen, krijg je een rustiger effect. De boot zit niet ingekneld tussen de kaderlijnen van je foto, maar krijgt voldoende ruimte om rustig zijn koers verder te zetten.

13-02-15

Betere foto's maken met je gsm, 10 tips

bordercollie, shadow, instagram

Mensen maken steeds meer gebruik van hun gsm voor het nemen van foto's: recente modellen bieden steeds betere camera's, we dragen onze gsm steeds bij ons én foto's kunnen direct gedeeld worden via sociale media.

Ook al zijn de toestellen een pak beter dan enkele jaren terug, een gsm blijft beperkt. Door creatief om te springen met die beperkingen, is menigeen toch in staat tot het maken van mooie foto's.

10 tips om tot een beter resultaat te komen :

1/. stabiliteit:  je telefoon stabiel houden zorgt voor scherpere foto's. Zoek daarom een gepaste houding bij het nemen van foto's of gebruik indien mogelijk voice commando's om af te drukken.
 
2/. Nooit inzoomen maar ga dichter bij je subject staan. Bijsnijden doe je achteraf via cropping.
 
3/. Neem een boel foto's. Zo kan je achteraf de mooiste selecteren. Vergeet dan wel niet de rest te deleten. Breng je foto's onder in maps, zo hou je het overzichtelijk.
 
4/. Maak zo veel als mogelijk gebruik van natuurlijk licht (zon) of belicht bij (verlichting binnen aan doen). De ingebouwde flits is beperkt en daarom te vermijden.
 
5/. Kies de grootst mogelijke resolutie (zie je instellingen)
 
6/. Alle 'regels' qua composities die gelden voor gewone fotografie gelden eveneens voor gsm's. Maak gebruik van een grid om de horizon horizontaal te krijgen en om de regel van derden te checken. Later meer hierover.
 
7/. Experimenteer. check alle mogelijkheden van je telefoon en de instellingen voor portret/nacht/etc... 
 
8/. Zet je camera op HDR-stand indien je zowel donkere shaduwen als helder licht in beeld wilt.  Voor bewegende beelden, selecteer je "best foto of 8". In "burst mode" kan je snel verschillende foto's achtereen nemen... kortom: uitproberen !
 
9./ Hou je lens schoon.
 
10/. Bewerk je foto's achteraf. Via Snapseed bijvoorbeeld kan je de kleur of scherpte van foto's bijstellen. Hierover later meer.
 
( beide foto's werden met een Samsung S3 genomen, 8 MP camera )

lotte, cat, siamese