tumblr analytics

25-11-13

Stories: de Romeo en Juliet van de punk-rock

De Romeo en Juliet uit de punkrock geschiedenis: Sid Vicious and Nancy Spungen.

sid vicious, nancy spungen, sex pistols, moord

Op 12 oktober 1978, 11 uur 's ochtends kreeg de receptionist in het Chesea Hotel in New York een wel heel verontrustend telefoontje. "Trouble in room 100", klonk het. Een bediende snelt naar boven en vindt er een kamer vol bloed. In de badkamer het lichaam van een twintig jarige vrouw. Dood. Herhaaldelijk gestoken met een mes... Het slachtoffer: Nancy Spungen. De vermoedelijke dader: haar vriend Sid Vicious. 

Sex drugs and rock en roll, daar draaide het vroeger om in het muziekwereldje. En in het geval van Sid Vicious mag je dat letterlijk nemen. De basgitarist van de sex pistols kon niet eens gitaar spelen, maar dat was bijzaak. Hij moest het hebben van zijn "imago". De punkidool die zich keert tegen de maatschappij. En daar hoort jammer genoeg ook drugs bij.

Die drugs kwam er onder invloed van Nancy Spungen, een heroineverslaafde roadie die als enige wens had "naar bed te gaan met een Sex Pistol". Wat in 1977 ook gebeurde. Met Sid Vicious als "easy meat". De twee worden onafscheidelijk en uiteindelijk zou dit leiden tot het uiteenvallen van de Pistols. Vandaar dat sommigen hier de vergelijking maken met Yoko Ono. Maar dit even terzijde.

 

sid vicious, nancy spungen, sex pistols, moord

Om het verhaal kort te maken: door hun heroineverslaving komt het koppel in een negatieve spiraal terecht. Wat eerst liefde was, vervalt in geweld. Met die noodlottige oktoberdag als triest hoogtepunt. Wat er toen precies gebeurde weet niemand. Een boel speculaties doen de ronde. Waarschijnlijk betrof het hier een uit de hand gelopen ruzie waarbij Sid - onder invloed van drugs - zijn geliefde doodde. 

En die dood van Nancy betekende ook meteen zijn einde. "Want ik kan niet zonder haar leven". Toen de ex-Sex Pistol op borgtocht vrijkwam en dit uitvoerig gevierd werd, besloot zijn moeder hem een handje te helpen. Het resultaat: een overdosis... 

It's a sad sad story... indeed.

18:00 Gepost door blog in Stories | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sid vicious, nancy spungen, sex pistols, moord |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.