tumblr analytics

09-03-13

Dave Grohl - Sound city "real to reel" (the movie)

 

sound city, dave grohl

 

"Sound City: real to reel", een documentaire van Dave Grohl, vertelt niet alleen het verhaal van de legendarische Sound City studio's, maar is meer algemeen ook het pleidooi van een passionele rocker tegen het massa-product die muziek is geworden.

De documentaire bestaat uit twee delen: de geschiedenis van Sound City én de de opnames van de sound track in Studio 606 tesamen met een reeks topartiesten (oa Paul Mc Carthy, Krist Novoselic, Stevie Nicks en Josh Homme). Rode draad en link tussen beide verhalen is het Neve mengpaneel. Een analoog toestel uit 1970 dat de geluidskwaliteit en daardoor ook het succes van de Sound City studio's vormde. Nergens anders als in Sound City klinkt de drums zo vol en echt. “luck and magic”. Het was dankzij de Neve dat Sound City topartiesten wist aan te trekken. Niet door de omkadering want die was op zijn minst gezegd erbarmelijk. Om het platvloers uit te drukken: “You could piss in a corner and no one would notice”. 

 

tom skeeters

 

Het lijstje muzikanten dat gebruik maakte van de studio is immens (Fleetwood mac, Tom Petty, Nirvana, Metallica, Arctic Monkeys, ...). Maar nog belangrijker: achter elke plaat schuilt er een heus verhaal. En dat is nu juist de verdienste van deze docu. Door gebruik te maken van die annecdotes wordt de film nooit saai. Geen geschiedenis maar een interessant portret van hen die Sound City hebben gemaakt: producers, artiesten, receptionisten,... Allemaal mensen die 1 ding gemeen hebben: een passie voor muziek. Jammer dat die passie niet volstond om Sound City van de ondergang te redden.

Het was de opkomst van digitale muziek en hulpmiddelen als pro-tools die de muziekwereld compleet op zijn kop heeft gezet. Door het gebruik van de computer kon plots iedereen songs opnemen en in grote schaal verspreiden. Muziek werd en is voor iedereen toegankelijk. Op zich een voordeel, ware het niet dat de ziel en de passie verdwenen lijkt. Je hoeft niet langer een instrument te kunnen spelen om muziek te kunnen maken. Bovendien lijkt met de opkomst van de cd en mp3 de kwaliteit van wat we te horen krijgen een stuk slechter als wat men begin jaren tachtig gewoon was.

 

neve, sound city

 

Sound city was niet meer van de ondergang te redden, de Neve console wel. Dave Grohl kocht het ding (puur uit nostalgie) en installeerde het in zijn eigen studio 606 waar ie samen met een aantal legendes een pracht van een plaat maakte...

 

18:37 Gepost door blog in Special | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sound city, dave grohl, movie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.