tumblr analytics

07-03-13

Alles over: The Knife - Shaking the habitual

the knife

Begin april zal "Shaking The Habitual" - het langverwachte 4de album van the Knife - in de winkelrekken liggen. Het vorige album "Silent Shout" dateert reeds van 2006 en werd toen omschreven als baanbrekend. Kenmerkend was de "ijskoude" dansmuziek én Karin Dreijer Andersson's vervormde vocals.

Dat we 7 jaar hebben moeten wachten op nieuw werk, klopt eigenlijk niet. Want in 2010 had je "Tomorrow, In a Year", een 90 minuten durende opera gebaseerd op Charles Darwin's leven en zijn meesterwerk "on the origin of species". Zware kost die vooral opviel door opnamens middenin het Amazoniëwoud. Vogelgeluiden opgenomen in hun natuurlijke habitat, het klinkt gek, maar het resultaat is verbluffend.

Het jaar voordien had je het al het even exentrieke soloproject van Karin: Fever Ray. Wie herinnert zich niet de speech op de P3 Guld Awards in Zweden in 2010?


Meteen de perfecte illustratie van het feit dat zowel Karin als broertje Olof mensen- en pers-schuw zijn. Zo duurde het tot 2005 eer er een live show kwam en bedekken beiden steevast hun gezicht in de openbaarheid. Ook nu het nieuwe album er aan komt, zal daar niet veel aan veranderen.

Eerste single "Full of fire" is trouwens al een tijdje online te vinden. Met zijn 9 minuten, kille syntesizers en pompende drum loops is dit niet echt een typisch top 40 nummer. Maar wel waard om naar te kijken: de music video is een heuse kortfilm geregisseerd door niemand minder dan Marit Östberg.

De CD telt 13 nummers en duurt maar liefst 98 minuten lang. Zes van de songs zijn langer dan 8 minuten. Vandaar ook dat het plaatje als dubbel-CD zal uitgebracht worden.

Zin gekregen om de band live aan het werk te zien? Dan bent u er aan voor de moeite, want hun show in de AB is al lang hopeloos uitverkocht...

17:14 Gepost door blog in Special | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the knife |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.