tumblr analytics

09-10-12

CD : The Vaccines - Come of age

the vaccines, vaccines, come of age, albumMet 'What did you expect from the Vaccines?' leverden the Vaccines een schitterend debuutalbum af. Vergelijkingen met the strokes en the Ramones waren nooit veraf. Wat volgde was een intensieve en succesvolle tour. 

Nu, 18 maand later, wordt 'Come of Age' op ons losgelaten. Dat er een tweede album is, mag best een wonder genoemd worden. De band was compleet opgebrand door het intensieve touren. "We hadden helemaal geen inspiratie voor nieuwe nummers" verklaarde men herhaaldelijk in de pers. Tot de heren gingen samenzitten en alles kwasi vanzelf leek te gaan. Meer nog: voor het nieuwe album zouden er meer dan 100 nummers geschreven zijn geweest... 

Bovendien had zanger Justin Young af te rekenen met stemproblemen. Zo erg zelfs dat er een keeloperatie aan te pas kwam. Dat laat zich horen op de tweede plaat, waar Justin minder schreeuwerig klinkt dan op het debuut.

Dat de groep volwassen en zelfzekerder is geworden, is een logische evolutie. Daar waar op het debuut de nadruk lag op knallende rock and roll (met een aantal wel heel korte nummers), is er nu meer aandacht besteed aan de inhoud van de songs met onderwerpen als tienerdromen, liefde en het leven als "volwassene". 

Ook nu weer was de druk van buitenaf redelijk groot: het minstens zo goed doen als bij hun debuut was de minimum-eis. Heel wat mensen keken over de schouders mee. Het kan versmachtend overkomen, maar opent ook heel wat extra mogelijkheden. Zo kon de groep bijvoorbeeld aan de slag met Brits topproducer Ethan Johns, bekend van zijn werk met onder meer Kings Of Leon.

Toch bevat het tweede plaatje geen echte verrassingen. het openingstrio “No Hope” / “I Always Knew” en “Teenage Icon” liggen in de lijn van het oudere werk en zijn mede daarom ook de hoogtepunten van dit plaatje. “Aftershave Ocean” illustreert perfect het andere stemgeluid van Justin Young en de gitaarrif op “I Wish I Was A Girl” klinkt best aangenaam. Ook “Lonely World” mag er best zijn... Kortom: heel wat nummers die de moeite om horen zijn.

Bovendien kan de echte fan kiezen voor een deluxe-versie met ondermeer drie bonus nummers én een extra bonus CD "Live at Brighton".Tracklist

No Hope 
I Always Knew 
Teenage Icon 
All in Vain 
Ghost Town 
Aftershave Ocean 
Weirdo 
Bad Mood 
Change of Heart Pt. 2 
I Wish I Was a Girl 
Lonely World 
Runaway 
Possessive 
Misbehaviour  

17:14 Gepost door blog in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the vaccines, vaccines, come of age, album |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.