tumblr analytics

19-07-12

CD: Paul Simon - Graceland (25th anniversary edition) (2012)

paul simon, graceland, 201225 jaar geleden bracht Paul Simon 'Graceland' uit, een plaatje met een belangrijke historische waarde. Enerzijds was de aandacht en het geexperimenteer met wereldmuziek toendertijd iets unieks. Anderzijds was het ook een controversieel plaatje omdat Paul Simon door samen te werken met Afrikaanse bands de boycot tegen de apartheid doorbrak.

25 jaar geleden waren we zelf nog maar een klein ukkietje. De hele heisa ging toen compleet aan ons voorbij. Wat toen primeerde: de muziek zelf. Graceland bevat(te) een hele reeks songs die ons met een vrolijk gevoel achterlieten. Denk in dat verband maar aan 'You can call me Al' en 'diamonds on the soles of her shoes', nummers die toendertijd grijsgedraaid werden op de radio.

Nu 25 jaar later werd het album compleet geremasterd. Tegelijkertijd wordt ons een hoop extra's aangeboden in de vorm van een aantal extra nummers en een dvd met de documentaire 'under african skies' van Joe Berlinger. Die geeft ons een duidelijk beeld over de manier waarop 'Graceland' tot stand kwam. Het hele verhaal moet je zelf maar ontdekken. In het kort kwam het erop neer dat Paul Simon bij het horen van een cassetje van de Boyoyo Boys meteen verkocht was. Hij besluit naar Zuid-Afrika af te reizen om er een plaat op te nemen en negeert daarmee compleet de boycot tegen de apartheid, iets wat hem lang kwalijk werd genomen.

Uiteindelijk - en dat is de verdienste van dit plaatje - maakte de wereld dankzij 'Graceland' kennis met de township muziek en hun aanstekelijke en levendige ritmes. Of zoals Paul Gabriel het ooit verwoorde: Afrika is meer dan alleen maar ellende.

Maar - en dit moeten we toch onthouden - het was niet te bedoeling om een politiek statement te doen. Voor Paul Simon primeerde de muziek en het plezier. Plezier dat je ook terugvindt in de songteksten. Leg de lyrics van 'You Can Call Me Al' maar eens naast je...


Wanneer je 'Graceland' opnieuw in de CD-lader legt, valt op hoe tijdloos het album is. Ook al is dit meesterwerkje al 25 jaar oud, het lijkt nog altijd heel actueel en vernieuwend. Geen wonder dat bands als Vampire Weekend hier hun inspiratie hebben gezocht.

Voor hen die niet genoeg krijgen van dit alles, bevat de jubeleum-editie een aantal leuke extra's: demoversies van "Diamonds On The Soles Of Her Shoes", "The Boy In The Bubble" en "That Was Your Mother". Prille tot de basis uitgeklede versies.

Kortom: een hebbeding.

Tracklist :
01. The Boy In The Bubble
02. Graceland
03. I Know What I Know (with General M.D. Shirinda And The Gaza Sisters)
04. Gumboots (with The Boyoyo Boys)
05. Diamonds On The Soles Of Her Shoes
06. You Can Call Me Al
07. Under African Skies
08. Homeless (with Ladysmith Black Mambazo)
09. Crazy Love, Vol II
10. That Was Your Mother (with Good Rockin' Dopsie And The Twisters)
11. All Around The World Or The Myth Of Fingerprints (with Los Lobos)
12. Homeless (Demo)
13. Diamonds On The Soles Of Her Shoes (Unreleased Version)
14. All Around The World Or The Myth Of Fingerprints (Early Version)
15. You Can Call Me Al (Demo)
16. Crazy Love (Demo)
17. The Story of "Graceland" as told by Paul Simon

De commentaren zijn gesloten.