tumblr analytics

13-07-12

Madonna - MDNA-tour Koning Boudewijnstadion Brussel (concertbespreking & setlist)

madonna, mdna, concert, brussel, koning boudewijn, 2012

"Is Madonna nog de queen of pop?" Met die vraag in het achterhoofd zakten we gisteren af naar het koning Boudewijnstadion. Reden voor onze twijfels: het nieuwe album MDNA dat niet aansloeg én de falende ticketverkoop voor haar concerten in Europa. 

Over die ticketverkoop zijn al menig artikels geschreven. Maar al bij al leek het voorbije donderdag nog redelijk goed mee te vallen. Madonna kon - midden in een vakantieperiode en tenmidde van de vele zomerfestivals - toch nog rekenen op ruim 37000 fans. Al moeten we hier aan toevoegen dat de laatste weken met tickets werden gegooid. Gratis via wedstrijden en aan halve prijs via allerlei acties van sponsors. Sneu voor hen die wel de volle 150 euro hadden betaald voor een zitplaats tegenover het hoofdpodium.

MDNA is bij lange niet het slechtste album van Madonna, integendeel. Madge vervolgt hier haar eigen weg en ontwijkt zo de val die 'zichzelf duizend keer herhalen' noemt. Meer nog, we zijn vol lof over de manier waarop ze zichzelf ( voor een keertje figuurlijk) bloot geeft. Zo klapt ze uit de biecht over haar scheiding en profileert ze zich opnieuw als seks/gay-symbool.

Maar laten we het even hebben over het optreden van gisteren... Niet de greatest hits show waarop velen hadden gehoopt, maar wel eentje waarbij de nadruk lag op de nieuwste CD. Een gedurfde keuze, al zal menig fan daardoor wel ontgoocheld naar huis zijn gegaan.

De boodschap die Madonna ons wilt meegeven: de dualiteit van ons bestaan. We zijn allen geboren zondaars die (gelukkig maar) kunnen rekenen op vergeving. Vandaar ook de openingsact in een heus kerkdecor met monniken, klokkengeluid, een heus wierookvat en Madonna in biechtstoel. Een vredig tafereel dat al spoedig uiteenspat door een boel gewelddadige taferelen: De "revolver" girl die iedereen in Kill Bill-stijl koelbloedig omver knalt om daarna vol schuldgevoelens "papa don't preach" te zingen. 

Het was een show waarvoor kosten nog moeite gespaard werden. Nadruk hier lag op het visuele. Dat er werd geplaybackt was eerder een logisch gevolg. Ooit al eens proberen zingen terwijl je twee uur lang danst, onderste boven hangt, etc... ? 

Enige minpunt: de vele regen die de hele show met bakken uit de hemel viel en waardoor de sfeer in het koning Boudewijnstadion niet je dat was (met uitzondering van de eerste rijen). Ook nu weer viel op dat de vele verhalen in de pers een kwakkel waren. Van het grote uitschuifbare dak boven het podium was totaal geen sprake en ook de uitspraak "Madonna is regenschuw" was een kwakkel. Heel moedig trotseerde ze - soms enkel in lingerie gehuld - het vele water. En haar paraplu, die droeg ze zelf, als een echte queen...

 

Setlist :

1. The Prayer Ouverture: Act of Contrition (1989)

2. Girl Gone Wild (meets Material girl)  (MDNA, 2012)

3. Revolver (greatest hits, 2009)

4. Gang Bang  (MDNA, 2012)

5. Papa Don't Preach (true blue, 1986)

6. Hung Up (confessions on a dance floor, 2005)

7. I Don't Give A (rock remix) (MDNA, 2012) 

 

Best Friend/Heartbeat (video interlude)

8. Express Yourself (meets born this way) (like a prayer, 1989)

9. Give Me All Your Luvin' (MDNA, 2012)

 

Turning Up the Hits (video interlude)

10. Open Your Heart  (True blue, 1986)

11. Masterpiece (MDNA, 2012)

 

Justify My Love (video interlude)

12. Vogue  (I'm breathless, 1990)

13. Candy Shop / erotic (hard candy, 2008)

14. Human Nature  (bedroom stories, 1994)

15. Like a Virgin (like a virgin, 1984)

 

Nobody Knows Me (video interlude)

16. I'm Addicted (MDNA, 2012)

17. I'm a Sinner (MDNA, 2012)

18. Like a Prayer (like a prayer, 1989)

19. Celebration (greatest hits, 2009)

17:48 Gepost door blog in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: madonna, mdna, concert, brussel, koning boudewijn, 2012 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.