tumblr analytics

30-06-12

Rock Werchter 2012: 5 bands die je gezien moet hebben (zondag)

 

 

florence and the machine, rock werchter, werchter 2012, rw12


Anna Calvi (the barn 14u45 - 15u45) 

Genoot een klassieke opleiding en leerde al vroeg grote meesters als Claude Debussy en Ravel kennen. Voeg daarbij Jimi Hendrix, Maria Callas en Edith Piaf en je krijgt een interessante muzikale mengeling. Een krachtige stem begeleid met uithalen die zelfs Florence Welch doet verbleken.


The Vaccines (main stage 14u50-15u50)

Kort en krachtig, net als the Strokes.


M.Ward (the barn 16u35 - 17u35)

Blues en country overgoten met een jaren 50 sausje. Tijd om die oude krakende pick up weer van t zolder te halen !

Bijna vergeten vermelden: M.Ward is de mannelijke helft van She & Him... 
 

Die Antwoord (marquee 17u35 - 18u35)

Zuid Afrikaans marginaal volk, zo willen ze overkomen. Yo-landi, Visser en Ninja zijn - op zijn minst gezegd - buitenbeentjes. Vallen op (voor zover dat nog nodig is) door in hun videoclips een progeria-patientje te laten figureren.
 

Noel Gallagher (main stage 18u00 - 19u00)

Het brein en liedjesschrijver bij het vroegere Oasis. Mist jammer genoeg de stem en uitstraling van Liam Gallagher. 
 

Florence and the machine (main stage 19:45 - 20u45)

Beeld je even in: de stem van Florence die over de Werchter-wei galmt, bombastisch en betoverend. Hits als 'what the water gave me', 'you got the love' en 'dog days are over'... dit kan gewoon niet fout gaan.

 

Rock Werchter 2012: 5 bands die je gezien moet hebben (zaterdag)

 

editors, werchter, tom smith, 2012, rock werchter


Alabama Shakes (marquee 14u35 - 15u30)

De vettige blues-rock van the black keys, gecombineerd met de soul-stem van Brittany Howard. Ziedaar het succes-recept van Alabama Shakes. Nu al uitgeroepen tot de sound van 2012 en waarschijnlijk een van de vele hoogtepunten van Werchter.

Kasabian (main stage 18u15 - 19u15)

Groot in Engeland, maar redelijk klein hier op het Europese vasteland. Vullen het gat op dat was ontstaan na de split van Oasis. Dezelfde attitude en een hele hoop hits... 

Mumford and sons (main stage 19u55 - 20u55)

Scoorden met hun debuut 'sigh no more'... momenteel is het ongeduldig wachten op hun tweede CD. Laten we hopen dat we op Werchter een paar nieuwe nummers te horen gaan krijgen.

The XX (main stage 21u35 - 22u35)

Met hun minimalistische pop-rock verrasten ze vriend en vijand. Net als bij Mumford and sons het perfecte debuut en ook hier is het uitkijken naar de 2de CD, die - zo vertelt men toch - een compleet andere richting uitgaat: dance.

The editors (main stage 23u15 - 0u30)

The Editors bestaan tien jaar en komen dit in Werchter vieren. Wij feesten mee !!!

28-06-12

Rock Werchter 2012: 5 bands die je gezien moet hebben (vrijdag)

jack white, solo, live, werchter, 2012


Miles Kane (the barn 14u15 - 15u15)

Miles Kane was ooit frontman van wijlen The Rascals en was de helft van The Last Shadow Puppets, je weet wel, de band die hij oprichtte met Alex Turner (Arctic Monkeys). Momenteel doet hij het echter solo. Zijn eerste plaat 'colour of the trap' is nu al een succes en 'rearrange' een heuse hit.

Opmerkelijk: Op "My Fantasy" kan je Noel Gallagher horen als background vocal.

 

Jack White (main stage 18u40 - 19u55)

Jack White laat 1 jaar na de split van the White Stripes weer van zich horen. Vergeet eventjes the Raconteurs of the Dead Weather, dit keer doet hij het solo. Met of zonder vrouwen, that's the question.

 

Lana del Rey (the barn 20u15 - 21u00)

Een nieuwe fragiele popster die wanhopig probeert zichzelf te bewijzen in een harde wereld die haar niet serieus wilt nemen... Schreef met 'video games' dé hit van 2011, maar krijgt herhaaldelijk het verwijt niet te kunnen zingen. Benieuwd of het iets wordt op Werchter.

 

Bat for lashes (the barn 22u00 - 23u00)

Natasha Kahn, een muzikaal buitenbeentje dat we vooral kennen van Bat for lashes. Haar stem klinkt als die van een elfje en haar muziek als een sprookje... 

 

Pearl Jam (main stage 22u25 - 0u10)

Eddie Vedder zagen we de voorbije jaren al een paar keer aan het werk en daarom zouden we een beetje over "te veel van hetzelfde" kunnen zeuren. Dat we dat niet doen, heeft te maken met het feit dat Pearl Jam elk optreden een andere setlist speelt. 

Rock Werchter 2012: 5 bands die je gezien moet hebben (donderdag)

 

rock werchter, 2012, rock werchter 2012, the cure, skrillex, bombay bicycle club, maccabees, garbage


Bombay Bicycle club (the barn  15u45 - 16u45)

De Bombay Bicycle Club was een afspreekplaats voor jonge britse officieren in Bombay. Vandaag is het een britse indie-band. Hun muziek: speels, jeugdig en uiterst dansbaar ofte simpele en goed in het oor liggende liedjes. Geen wonder dat de UK plat ging voor deze sympathieke jongeren. Was al te zien op Les Nuits Botanique, nu ook in Werchter. Kortom: een grote naam.

The maccabees (the barn 17u45 - 18u45)

The maccabees, een groep uit Brighton met een naam die lukraak uit de bijbel werd geplukt. Brengen indiepop die in het verlengde ligt van ondermeer Bloc Party. Hun jongste CD ‘Given To The Wild’ moet de doorbraak naar het grote publiek worden.

Garbage (the barn 19u45 - 20u45)

Een twijfelgeval. Shirley Manson is best leuk om zien (letterlijk), de band heeft een boel hits op zijn naam staan, maar... de jongste CD is niet om aan te horen. Hopelijk klinkt het live allemaal een stuk beter. En wie weet: een kletterende regenbui tijdens 'happy when it rains'?

The cure (Main stage 22u50 - 0u35)

Een levende legende. Voor de zesde keer reeds op rock werchter...

Skrillex (Marquee 1u - 2u15)

Geen enkele ster die vandaag de dag zo'n tegenstrijdige reacties uitlokt als het dubstepfenomeen Skrillex. Je vindt hem leuk of je haat hem, een tussenweg is er niet.

Wij zijn 'voor' en zagen dit dubstepwonder liever op het hoofdpodium...

27-06-12

Graspop 2012: the big 4 (minus 2) - Slayer & Megadeth

Het regent verjaardagen in het trahsmetal-wereldje. Van 'the big 4' (Metallica, Slayer, Megadeth, and Anthrax) werden er maar liefst drie 30 jaar.

Metallica stond voordien reeds op Werchter Boutique, Anthrax midden deze maand in de Trix (Antwerpen) en Megadeth + Slayer waren het voorbije weekend op GMM te zien.

 

graspop,2012,slayer,megadeth,youtube

Slayer ( bron: nieuwsblad.be )

Slayer

Slayer kwam voor de 7e keer naar graspop, ook deze keer zonder gitarist Jeff Hanneman. Die herstelt momenteel van een bacteriële infectie en werd waardig vervangen door Exodus-gitarist Gary Holt. Dat de heren allemaal weer een beetje ouder zijn geworden, bewijst de witte baard van frontman Tom Araya. 

Maar ze kunnen het nog altijd. Strak gespeeld, snoeihard, volumeknop wijd open - Joke Schouvliege heeft het niet liever. Dit alles onder aanvoering van drummer Dave Lombardo: een heuse drummachine die de rest van de bende min of meer in toom probeert te houden. Briljant en heftig, getuige daarvan de kolkende massa voor het hoofdpodium. Met als absolute uitschieters het vernietigende einde: de drieluik South Of Heaven’, 'Angel of death' en ‘Raining Blood’. Wow !


Setlist

World Painted Blood 
Psychopathy Red 
War Ensemble 
Die by the Sword 
Chemical Warfare 
Hate Worldwide 
Mandatory Suicide 
Altar of Sacrifice 
Jesus Saves 
Seasons in the Abyss 
Hell Awaits 
Dead Skin Mask 
Angel of Death 
South Of Heaven 
Raining Blood

 

Megadeth

Megadeth werd door Dave Mustaine opgericht nadat hij Metallica - na een ruzie - gedwongen had moeten verlaten. Wat volgde was een succesvolle "carrière" met tussendoor een paar jaartjes rust wegens een zenuwziekte die Dave trof. 

Kenmerkend voor megadeth: het verschroeiende ritme dat klinkt als een heus bombardement ofte speedmetal zoals het hoort. Een tig noten per minuut en een drummer die het tempo amper bij kan houden.

Dito op Graspop, waar we een schitterende set te zien kregen...


Setlist :

Never Dead 
Head Crusher 
Hangar 18 
Trust 
Poison Was the Cure 
She-Wolf 
Sweating Bullets 
A Tout Le Monde 
Whose Life (Is It Anyways?) 
Public Enemy No. 1 
Symphony of Destruction 
Peace Sells 

Bis:

Holy Wars... The Punishment Due 
Silent Scorn 

21:10 Gepost door blog in Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: graspop, 2012, slayer, megadeth, youtube |  Facebook |

Graspop 2012, nostalgie troef : Ozzy Osbourne en Twisted sister

Ozzy and friends


Het is altijd wat met Ozzy Osbourne. Vorig jaar zag menig fan zijn optreden op het laatste moment gecancelled. Dit jaar zou Black Sabbath aantreden, maar ook dat ging (begrijpelijk) niet door. Maar ok, ook met Ozzy en zijn vrienden zijn we al tevreden. Niet dat de 'prince of darkness' nog toonvast en zuiver zingt, ver van dat. Maar het is en blijft een legende die een boel klassiekers op zijn naam heeft staan: ‘Bark At The Moon’, 'Mr. Crowley' en 'Suicide Solution'... of beter nog, de black sabbath 'hits' waaronder een schitterend 'paranoid'. Stuk voor stuk fantastische nummers die mede dankzij Black Sabbath-bassist Geezer Butler en Slash overeind werden gehouden. 

De setlist 

Bark at the Moon 
Mr. Crowley 
Suicide Solution  
I Don't Know 
Shot in the Dark 
Rat Salad 
Iron Man 
War Pigs 
N.I.B. 
Fairies Wear Boots 
I Don't Want to Change the World 
Crazy Train 
Mama, I'm Coming Home 
Paranoid 

 

Twisted sister


Nostalgie troef op Graspop, want ook Twisted Sister mocht aantreden. De band stond er in de originele bezetting en was bovendien in het eerst sinds lang op belgische bodem te zien. Hun muziek: hairmetal ofte glamrock. Met 'we're nog gonna take it' en 'I wanna rock' bewijzen ze dat ze nog altijd diep in het metalgeheugen gegrift staan. Een uur lang kreeg het publiek pretentieloze rock voorgeschoteld... leuk !

Setlist :

What You Don’t Know 
Stay Hungry 
Wake Up the Sleeping Giant 
You Can't Stop Rock N' Roll 
Shoot 'em Down 
We're Not Gonna Take It 
The Price 
Burn In Hell 
Under The Blade 
I Wanna Rock 
S.M.F. 


Death Angel 

Death angel vierde de 25ste verjaardag van hun debuutalbum The Ultra-Violence. Graspop 2012: Guns n' Roses

axl rose, sportpaleis, guns n' roses
Foto: Epic 


De battle tussen Slash en Axl Rose is er een die er geen is. Iets te veel heisa in de (nationale) pers met een boel van de pot gerukte krantenkoppen. "De karaokeband die Guns N' Roses heet" lees je ondermeer in de morgen. Ten onrechte want nog nooit stond er zo'n hechte band op het podium als Guns n' Roses. Stuk voor stuk prachtige muzikanten die de perfecte ondersteuning vormden voor Axl.

Die laatste klinkt live misschien niet zo perfect, maar zijn enthousiasme maakte veel goed. Op Graspop kreeg je een set te horen die af was. Strak en met een razende vaart, zonder die vervelende intermezzo's van weleer. Het enige wat nu nog ontbreekt: een nieuwe cd. Maar daar wordt (naar het schijnt) aan gewerkt.

En als de pers schrijft "Eén zekerheid bestaat er over zondag. De kans dat Axl Rose de weg naar het podium op tijd zal vinden, is zo goed als onbestaande. " Dan begin je toch gewoon 20 minuten te vroeg aan je optreden? 

 

Setlist :

Splitting the Atom (Massive Attack song)

Chinese Democracy 

Welcome to the Jungle 

It's So Easy 

Mr. Brownstone 

Sorry 

Rocket Queen 

Estranged 

Better 

Shackler's Revenge 

Richard Fortus Guitar Solo 

Live and Let Die (Paul McCartney & Wings cover)

This I Love 

Used to Love Her 

Motivation (Tommy Stinson song) (Tommy Stinson on lead vocals, with band introductions)

Dizzy Reed Piano Solo (Baba O' Riley)

Street of Dreams 

You Could Be Mine 

DJ Ashba Guitar Solo (Mi Amor 2.0)

Sweet Child O' Mine 

Another Brick in the Wall Part 2 (Pink Floyd cover) (with Axl on piano)

Axl Rose Piano Solo (Goodbye Yellow Brick Road/… more)

November Rain 

Glad to Be Here (Bumblefoot cover) (Bumblefoot on lead vocals)

Don't Cry 

Civil War 

Knockin' On Heaven's Door (Bob Dylan cover)

Jam 

Nightrain 

 

Bis:

Jam 

Madagascar 

Whole Lotta Rosie (AC/DC cover)

Jam 

Patience 

Jam 

Paradise City 

My Way 

08:20 Gepost door blog in Graspop | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-12

Graspop 2012 vs Werchter Classic

Terwijl dit weekend Dessel bedolven werd onder het gitaargeweld, stonden in Werchter zaterdag "de oudjes" mee te dansen op "ik wil je" van de Kreuners. Het verschil had niet groter kunnen zijn. Toch hebben beide festivals 2 dingen gemeen: plezier én oudjes...

kreuners, werchter classic, 2012

graspop, 2012, borsten


En met die oudjes op Graspop, bedoelen we bands als Slayer, Ozzy Osbourne, Motörhead, Twisted sister en nog veel meer. Pure nostalgie die het festival tot ongekende hoogtes tilde. En ondanks het tegenvallende weer (vooral op zondag), werd het ook dit jaar een topeditie: maar liefst 135 000 metalfans zakten af naar Dessel.

De komende dagen staan we even stil bij de vele hoogtepunten, met onder andere een battle tussen Slash en Axl Rose die er eigenlijk geen was...

( foto's: www.Standaard.be )

08:22 Gepost door blog in Graspop | Permalink | Commentaren (0) | Tags: graspop, 2012, foto, publiek |  Facebook |

24-06-12

Onze selectie... 5 albums die je gehoord moet hebben (7)

 

of monsters and men


 

1. The hives - Lex hives

 

Na enkele miskleunen, grijpen the Hives met 'Lex Hives' terug naar de succesformule van 'Veni vidi vicious': knallende garagerock. Geen verrassingen, wel een prachtig leuk album.

 

"The Hives are law, you are crime."  

 

 

 

patti smith, 20122. Patti Smith - Banga 

 

Patti Smith is met haar 66 jaar een absolute legende. Het idee voor Banga, haar nieuwe plaat, onstond tijdens een cruise op de Costa Concordia (!!!). Met muziek die hypnotiseert en teksten die als pure poëzie klinken is dit een heus meesterwerk geworden. Hoogtepunten op dit plaatje: het tien minuten durende 'constantine's dream' en de Neil Young cover 'After the gold rush'.

 

 

 

3. Triggerfinger - Faders Up 2 

 

Alternatieve titel: Live in Amsterdam

 

Triggerfinger is een band die vooral live brokken maakt. Een live-cd mag dan ook niet ontbreken in hun repertoire.

 

 

 

4. Of Monsters and Men - My Head Is an Animal 

 

Voor de liefhebbers van Arcade Fire. Muziek die aanstekelijk vrolijk klinkt, intiem en schuchter... hét bewijs dat ijsland veel meer is dan Björk en/of Jonsi.

 

 

friends, band5. Friends - Manifest!

 

Vorig jaar al waren we wild van single 'I'm his girl', nu is er een hele full-CD. Klinkt als New Young Pony Club en behoort daarom tot onze favorieten. Jammer van die google-onvriendelijke bandnaam.

 

22-06-12

CD: Neil young & Crazy horse - Americana (2012)

americana, neil young, crazy horseom de zoveel jaar duikt Neil Young met Crazy Horse de studio in. Telkens weer levert dat vuurwerk op... De laatste keer dateert reeds van 2003 (Greendale) en daarom was het ook vol ongeduld wachten op dit nieuw album.

'Americana' - zo noemt het kindje - is een plaat vol traditionele liederen, folk- en protestliedjes. Stuk voor stuk songs die in het collectieve geheugen van iedere Amerikaan gegrift staat. En dat zijn niet alleen vrolijke liedjes die je aan het kampvuur zingt ('oh Susannah'), maar ook nummers over een wereld vol problemen: werkloosheid, verlies, moord en dood.

 'Clementine' bijvoorbeeld gaat over de dood van een mijnwerkersdochter. Terwijl de oorspronkelijke versie nog redelijk opgewekt klinken, werd dit in Neils versie een stuk ruiger en donkerder. De brave versie werd op zo'n manier verwerkt dat de oorspronkelijke betekenis weer de overhand kreeg. En dàt is nu net de verdienste van dit plaatje.

Americana put uit een repertoire waarin ook een Bob Dylan of Bruce Springsteen put. Die laatste kwam onlangs nog met zijn eigen versie van 'This land is your land' en dat klinkt - moeten we eerlijk toegeven - een stuk beter dan Neils versie. Een andere miskleun en tevens buitenbeentje tussen al dit traditioneel Amerikaans geweld: 'God save the queen', het engelse volkslied wel te verstaan en niet de Sex Pistols-versie.  

Het plaatje lijkt wel in 1 take opgenomen te zijn. Getuigen hiervan de vele schoonheidsfoutjes, het gezellige gekeuvel tussen de nummers door en het hier en daar te laat inzetten. Daardoor klinkt Americana misschien wel redelijk rommelig, het geheel klinkt er wel een boel authentieker door: het spelplezier primeert.

Conclusie: een leuke plaat die ons met weemoed doet terugdenken aan 'Ragged glory'. De tijd dat dieren nog konden praten.  ‘Oh Suzannah, don’t you cry for me / ‘cause I come from Alabama with my B-A-N-J-O on my knee’.

Tracklist:

Oh Susannah (5:04)

Clementine (5:42)

Tom Dula (8:13)

Gallows Pole (4:15)

Get a Job (3:01)

Travel On (6:47)

High Flyin’ Bird (5:30)

Jesus' Chariot (She'll Be Coming 'Round the Mountain) (5:38)

This Land Is Your Land (5:26)

Wayfarin’ Stranger (3:07)

God Save the Queen (4:08)