tumblr analytics

22-06-12

CD: Neil young & Crazy horse - Americana (2012)

americana, neil young, crazy horseom de zoveel jaar duikt Neil Young met Crazy Horse de studio in. Telkens weer levert dat vuurwerk op... De laatste keer dateert reeds van 2003 (Greendale) en daarom was het ook vol ongeduld wachten op dit nieuw album.

'Americana' - zo noemt het kindje - is een plaat vol traditionele liederen, folk- en protestliedjes. Stuk voor stuk songs die in het collectieve geheugen van iedere Amerikaan gegrift staat. En dat zijn niet alleen vrolijke liedjes die je aan het kampvuur zingt ('oh Susannah'), maar ook nummers over een wereld vol problemen: werkloosheid, verlies, moord en dood.

 'Clementine' bijvoorbeeld gaat over de dood van een mijnwerkersdochter. Terwijl de oorspronkelijke versie nog redelijk opgewekt klinken, werd dit in Neils versie een stuk ruiger en donkerder. De brave versie werd op zo'n manier verwerkt dat de oorspronkelijke betekenis weer de overhand kreeg. En dàt is nu net de verdienste van dit plaatje.

Americana put uit een repertoire waarin ook een Bob Dylan of Bruce Springsteen put. Die laatste kwam onlangs nog met zijn eigen versie van 'This land is your land' en dat klinkt - moeten we eerlijk toegeven - een stuk beter dan Neils versie. Een andere miskleun en tevens buitenbeentje tussen al dit traditioneel Amerikaans geweld: 'God save the queen', het engelse volkslied wel te verstaan en niet de Sex Pistols-versie.  

Het plaatje lijkt wel in 1 take opgenomen te zijn. Getuigen hiervan de vele schoonheidsfoutjes, het gezellige gekeuvel tussen de nummers door en het hier en daar te laat inzetten. Daardoor klinkt Americana misschien wel redelijk rommelig, het geheel klinkt er wel een boel authentieker door: het spelplezier primeert.

Conclusie: een leuke plaat die ons met weemoed doet terugdenken aan 'Ragged glory'. De tijd dat dieren nog konden praten.  ‘Oh Suzannah, don’t you cry for me / ‘cause I come from Alabama with my B-A-N-J-O on my knee’.

Tracklist:

Oh Susannah (5:04)

Clementine (5:42)

Tom Dula (8:13)

Gallows Pole (4:15)

Get a Job (3:01)

Travel On (6:47)

High Flyin’ Bird (5:30)

Jesus' Chariot (She'll Be Coming 'Round the Mountain) (5:38)

This Land Is Your Land (5:26)

Wayfarin’ Stranger (3:07)

God Save the Queen (4:08)

De commentaren zijn gesloten.