tumblr analytics

11-02-12

CD: The maccabees - given to the wild (2012)

the maccabees, given to the wild, albumWie na het horen van single 'pelican' dolenthousiast naar de platenboer wil hollen, kunnen we beter eerst even waarschuwen: niets is wat het lijkt. 'Given to the wild' is NIET het album wat de eerste single wil doen uitschijnen.

Dat dit een album is, waar is over nagedacht, merk je van bij de eerste noot. Alles past perfect in elkaar. Gelukkig maar, want dit moest en zou het doorbraakalbum worden, na twee minder geslaagde pogingen. Het leek wel alsof de band het beu was als tweederangsgroep beschouwd te worden. 

Het resultaat: een ambitieuzer geluid, introductie van elektronica én bij momenten dromerige en unieke combinaties. Neem bijvoorbeeld 'Ayla' waar ronkende gitaren hand en hand gaan met een piano. Het elegante 'Heave' doet dan weer heel erg aan Coldplay denken, zeker wanneer zanger Orlando Weeks de hoge tonen bovenhaalt. 'child' werd al jaren live gespeeld, maar staat nu pas op plaat: ook hier worden de zangpartijen ondersteunt door blazers en een ingetogen bas. Het is een nummer dat teder start en pas op het einde volledig openbarst.

Vergeet de riffs van weleer, sfeer en stadion-"rock" zijn nu de sleutelwoorden. 'Given to the wild' is een heuse stijlbreuk met het verleden. De diepere sound spreekt ons aan, maar toch verlangen we af en toe naar het knallende ouder werk. 

Een boel fans van het eerste uur haken ontgoocheld af. Anderen zijn vol lof. Je kan nooit voor iedereen goed doen. Geen probleem, zolang je als band zelf maar overtuigd bent van de koers die je wilt varen. 

the maccabees, maccabees, given to the wild


Tracklist :

Given to the Wild (Intro) (2:11)
Child (4:31)
Feel to Follow (3:29)
Ayla (3:47)
Glimmer (4:03)
Forever I've Known (5:21)
Heave (4:24)
Pelican (3:44)
Went Away (3:38)
Go (4:12)
Unknow (5:07)
Slowly One (4:17)
Grew Up at Midnight (4:00)

totale tijdsduur: 52:44

Given to the wild kan je via deezer beluisteren

De commentaren zijn gesloten.