tumblr analytics

10-11-11

CD: Metallica & Lou Reed - Lulu ( 2011 )

metallica, lou reed, luluEen samenwerking tussen twee grootheden doet (normaal gezien) menig muziekliefhebber watertanden. Zeker als het gaat om levende legendes als Metallica en Lou Reed. Bovendien werden we op voorhand overspoeld door positieve commentaren van zowel de bandleden zelf als van een aantal critici. Men presteerde het zelfs om Lulu een combinatie van "[Reed's] 1973 noir classic, Berlin, and Metallica's '86 crusher, Master of Puppets" te noemen. Marketingpraat, zo bleek later, want na enkele luisterbeurten kunnen ook wij besluiten: dit album is het slechtste plaatje ooit.

Het geheel klinkt als het gewouwel van een dronkaard met op de achtergrond Metallica dat veel te luid staat. En daarmee is alles zowat gezegd. Dit album bewijst dat de combinatie tussen kunst en poezie enerzijds en metal anderzijds niet werkt. Of liever: in dit geval toch niet.

Toegegeven, op papier klinkt het allemaal heel verdienstelijk. Inhoudelijk is dit album gebaseerd op de stukken van duits visionair Frank Wedekind en meerbepaald de toneelstukken Earth Spirit en Pandora's box. Kort samengevat, Lulu is het verhaal van een prachtige vrouw die mishandeld wordt. Al bij al genoeg ingredienten voor een cultureel hoogstaand werkje. Kunst met een grote K, zeg maar. De K van kut, wel te verstaan. Want veel verder dan "I would cut my legs and tits off when I think of Boris Karloff, and Kinski, in the dark, of the moon" en een tot in de treure herhaald "to be dry and sperm-less, like a girl" komt Lou Reed niet.

Metallica dat gedegradeerd wordt tot begeleidingsgroep. We zagen het twintig jaar geleden reeds gebeuren met Pearl Jam en Neil Young. Tussen hen klikte het wel... In dit geval doet het nogal - euh - onnatuurlijker aan. De metal van Metallica past gewoon niet bij het gewauwel van Lou Reed. Dat hoort zelfs een klein kind... of een kat (zie filmpje hieronder ).
Conclusie: we hebben niet echt de gewoonte om een album de grond in te boren, maar in dit geval laat men ons geen keuze... dat de heren van Metallica en Lou Reed zich biezonder goed geamuseerd hebben in de studio: top, maar val ons aub niet meer lastig met dit soort onzin. Om het met de woorden van enkele engelse collega's te zeggen: "time spent listening to Lulu could have been better spent watching grass grow".

Lees ook:

 

Tracklist :

CD 1

1. Brandenburg Gate   4:19
2. The View   5:17
3. Pumping Blood   7:24
4. Mistress Dread   6:51
5. Iced Honey   4:36
6. Cheat on Me   11:26

CD 2
7. Frustration   8:34
8. Little Dog   8:01
9. Dragon   11:08
10.Junior Dad   19:29

Totaal: 87:05

17:50 Gepost door blog in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: metallica, lulu, lou reed |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.