tumblr analytics

06-11-11

CD: Florence and the machine - Ceremonials (2011)

florence and the machine, florence welch, ceremonialsMet haar debuutplaat Lungs (2009) maakte Florence Welch een diepe indruk. De wereld lag aan haar voeten: een Brit award, een hele schare fans en een heuse wereldtournee waren haar deel. Maar blijkbaar was dit voor de stijlvolle roodharige dame nog niet genoeg. Het moest beter. Beter, dat is in dit geval grootser, bombastischer én poppier. Op haar tweede album 'ceremonials' geeft de zangeres zich zonder schaamte over aan de commercie. Met haar mengeling van popmuziek met gothische bombast en theatrale zang richt ze zich op de amerikaanse markt. Daar is men immers gek op dit soort muziek. Een beetje ambitie kan nooit kwaad, alleen: gaat deze knieval voor het populaire niet ten koste van het creatieve? Wel, daar kunnen we nu, na het beluisteren van het plaatje, volmondig nee op antwoorden.

Ceremonials is een album over 'schuld' zo lezen we in menig interviews: muziek dat zich richt op emotioneel drama. Terwijl gelijkgestemde zangeressen als Bat for Lashes en Zola Jesus het eerder luchtiger houden, kiest Florence and the machine bewust voor bombast: galmend en met een boel overdubs waardoor je de indruk krijgt dat er een heel koor sirenen aan het zingen is. Dit "koor" wordt begeleid door een overvloed aan harpen, orgels, piano's, onheilspellende drums, samengepropt met nog een boel andere instrumenten. En toch blijft er een soort evenwicht bestaan. Op geen enkel moment heb je het gevoel dat het allemaal teveel is.

Alle songs zijn quasi even goed, maar als we er toch 1 favoriet uit moeten halen, dan is dat zonder enige twijfel single 'What The Water Gave Me'. Vijfenhalve minuut genieten van onder meer een heus kinderenkoor dat bezeten 'So lay me down / let the only sound / be the overflow' zingt.

Genieten van begin tot eind, al mag je dit plaatje niet te dikwijls opleggen. Je hebt er al snel genoeg van.

Het plaatje is zowel in gewone versie als in luxe-uitvoering verkrijgbaar.

florence and the machine, florence welchTracklist :
1. Only If For A Night
2. Shake It Out
3. What The Water Gave Me
4. Never Let Me Go
5. Breaking Down
6. Lover To Lover
7. No Light, No Light
8. Seven Devils
9. Heartlines
10. Spectrum
11. All This And Heaven Too
12. Leave My Body

Deluxe versie :
13. Remain Nameless
14. Strangeness & Charm
15. Bedroom Hymns
16. What The Water Gave Me (demo)
17. Landscape (demo)
18. Heartlines (acoustic)
19. Shake It Out (acoustic)
20. Breaking Down (acoustic)
21. What The Water Gave Me (Video)

De commentaren zijn gesloten.