tumblr analytics

20-10-11

Pukkelpop 2011: Waar is ons geld naartoe?

Op diverse internetfora is heel wat kritiek te horen over de compensatie in de vorm van drank- of eetbonnen die de Pukkelpoporganisatie aanbiedt aan de festivalgangers. Velen vinden dit ongehoord en eisen een terugbetaling van hun kosten in cash geld. "Onmogelijk", reageerde Chokri, "want dan zijn we failliet." Is dit wel zo? Wij gingen op onderzoek uit en zetten alle argumenten eens op een rijtje.

Simpel gesteld draait alles rond de balans tussen inkomsten en uitgaven van een festival als Pukkelpop. Bekijkt men de jaarrekening van de vzw Factory dan is er volgens sommigen een overschot van 3 miljoen euro. Alle tickets terugbetalen zou zo'n 12 miljoen euro kosten. Conclusie: bijlange niet genoeg. Discussie gesloten, zou je zo denken. Alleen is het allemaal zo simpel niet.

Want: "waar is al het geld gebleven?" En hier gaan velen aan het rekenen. Veronderstel dat inkomsten bestaan uit ticketverkoop (12 miljoen EUR), bonnetjes voor drank en eten (als iedereen ongeveer 100 EUR spendeert, kom je op een totaal van 6 miljoen EUR) én sponsoring + andere inkomsten (gokje: 2 miljoen EUR), dan kom je op een totaal van rond de 20 miljoen EUR.

Hiervan moet je bands, vaste kosten, personeel, promotie en zo aftrekken. Op die veronderstelde uitgaven, hebben we totaal geen zicht. Weet wel dat een topband zoals de Foo Fighters 1 miljoen vraagt per optreden. Stel dat je aan bands 10 miljoen uitgeeft en aan andere kosten 5 miljoen, dan hou je een hele boel geld over. Alleen: hier is het gissen want in de boekhouding van vzw Factory is niks terug te vinden van inkomsten en uitgaven mbt Pukkelpop én niet te vergeten Rimpelrock.

Een beetje duidelijkheid zou wonderen doen en een boel kritiek kunnen voorkomen. Of zit daar nu net het probleem? Want achter zo'n groot festival zitten een boel andere VZW's verscholen plus een boel firma's genre livenation festivals (een onderdeel van de holding livenation) die jaarlijks een 20tal miljoen euro winst maken, maar dit terzijde want dit heeft niet rechtstreeks betrekking op Pukkelpop.

In ieder geval heeft Pukkelpop een boel geld verloren vorig jaar. Op zijn minst de helft van de inkomsten uit catering. Kosten bleven quasi even gelijk (al kan men beroep doen op het rampenfonds én heeft men 20 procent kunnen recupereren van artiesten die hun gading gedeeltelijk hebben laten vallen). Op zijn minst had men echter kunnen veronderstellen dat men de voorbije jaren een aardige spaarpot had verzameld. De voorbije edities waren heel succesvol, want uitverkocht. Aardig om weten is dat de jaren daarvoor men met een 10 000 festivalgangers minder ook nog winstgevend was.

Het blijft allemaal echter te veel gissen om gegronde uitspraken te doen. Hopelijk wordt de komende weken/maanden alles een beetje meer duidelijker. Iedereen heeft immers recht op de juiste informatie... In ieder geval is van de solidariteit van vlak na het drama niet veel meer te merken.

Lees meer:

Pukkelpop bezoekers hebben recht op volledige terugbetaling

3 miljoen in kas, maar wij krijgen drankbonnetjes

Regeling mbt terugbetaling, officiele mail

De grote blunder van Chokri

Pukkelpop en de vzw factory

Commentaren

Hallo ik zit in mijn laatste jaar Economie in 6ASO. Kan je me vertellen hoe je aan deze informatie gekomen bent? Het komt echt van pas!

Alvast bedankt !

Gepost door: Nickola Bierwerts | 10-01-13

De commentaren zijn gesloten.