tumblr analytics

11-10-11

CD: Ed Sheeran, + (2011)

EdSheeran+.jpgEd Sheeran, dit is het verhaal van een man die couch-surfend de wereld rondtrok op zoek naar podia - hoe klein ook - waarop hij kon spelen. Hij experimenteerde, schreef aan de lopende band liedjes en bracht die in eigen beheer uit op EP's. Plaatjes die hij zelf aan de man bracht. De man werkte hard en langzaam aan bouwde hij een trouwe fanbase op. Hij kwam in contact met de juiste mensen: een televisieoptreden én een platencontract was het resultaat.  En toen is het snel beginnen gaan: single the A team lokt miljoenen kijkers op youtube en zijn eerste officiele album '+' staat na twee weken hoog in de engelse hitlijsten. Iets waarvoor je enkel bewondering kunt hebben. Het enige jammere is dat zijn biografie meer aantoont waarvoor Ed Sheeran staat dan zijn cd zelf.

Dat do it yourself-verhaal wordt breed uitgesmeerd in nieuwe single 'You Need Me, I Don't Need You' en daar mist hij de point een beetje: niet het verleden maar wel de richting waarnaar hij wilt evolueren is van belang. Bovendien stuurt hij wat verwijten in het rond t a v zijn collega's: ik ben echt, ik doe alles zelf en heb niemand nodig om mijn teksten te schrijven. ("I'm real, I do it all it's all me... don't need another wordsmith to make my tune sell" / "people think that I'm bound to blow up - I've done about a thousand shows - But I haven't got a house because I live on a couch - selling CDs from my rucksack").

De twaalf tracks kunnen allemaal niet evenveel boeien omdat het ietwat té mainstream is. Het lijkt wel dat Ed in de richting is geevolueerd waarnaar zijn platenfirma hem gepushed heeft. Het plaatje mist de extra's die zijn grote voorbeelden Damien Rice en Just Jack wel hebben. De lyrics van "wake me up" bijvoorbeeld klinken redelijk puberaal : "I know you love Shrek because we've watched it 12 times … I've always been shit at computer games". Maar dat kan evengoed een bewuste keuze zijn geweest, afgestemd op zijn doelpubliek: de gillende pubermeisjes die Justin Bieber ontgroeid zijn.

Maar niet getreurd, dit plaatje bevat ook enkele pareltjes. De leuk gevonden lyrics van 'drunk' verdienen een vermelding: "on cold days cold plays out, like the band's name". Eerste single 'the a team' is niet toevallig een hit geworden. Het nummer is het verhaal van een drug-verslaafde prostitué Angel die Ed onmoette tijdens vrijwilligerswerk in een daklozencentrum.

Al bij al is '+' een verdienstelijke debuutplaat die een boel jongeren zal aanspreken (cfr het succes in de UK). Zelf bleven we hunkerend naar meer achter. Niet toevallig dat we na het horen van '+' het nieuwe album van Feist hebben opgezet, maar dit is een ander verhaal.

Tracklist

The a Team
Drunk
U.N.I.
Grade 8
Wake Me Up
Small Bump
This
The City
Lego House
You Need Me, I Don't Need You
Kiss Me
Give Me Love

Bekijk ook de Ed Sheeran-pagina

22:08 Gepost door blog in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ed sheeran, sheeran, plus |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.