tumblr analytics

06-10-11

Concert Anna Calvi, Ancienne Belgique ( 3 oktober 2011 )

Elk jaar wordt er door de BBC een buzz gecreeerd rond een aantal beginnende artiesten. Dit jaar was het de beurt aan ondermeer the vaccines, James Blake, Jamie Woon en... Anna Calvi. De jonge dame met italiaanse roots werd alom geprezen, nog voor er ook maar 1 noot op papier stond. Haar enige verdienste was een schitterende Edith Piaf cover (Jezebel).

Nu 1 jaar later, was de Ancienne Belgique volgelopen en dit ondanks de weinige airplay die de dame geniet op onze nationale radiozenders.

Anna Calvi wordt wel eens vergeleken met PJ Harvey, maar vrees niet: de dame heeft haar eigen stijl. Met haar krachtige klassiek geschoolde stem (wat een uithalen!) én haar unieke gitaarstijl (ze slaat letterlijk op haar gitaar), die wat weg heeft van flamenco en gipsy, weet ze vriend en vijand te verrassen.

Opvallen deed ze ook door haar looks: met haar zwart/rode outfit, stilleto's, de rode lippenstift en het strak naar achter gekamde haar, zag ze er uit als een zuid europese diva.

Terwijl ze tijdens het weinige contact met het publiek vrij schuchter overkwam, veranderde ze als zangeres in een echte passionele dame. Het klonk allemaal ook biezonder geloofwaardig. Wanneer ze het fluisterend over 'I'll be your lover' heeft, dan wordt dit door het mannelijk publiek op applaus onthaald. Schreeuwt ze daarentegen over 'the devil in me', dan lijkt het
plots alsof er een heus monster op het podium staat...

Net als op haar debuutalbum, begon Anna Calvi de set met het instrumentale 'rider to the sea'. In vergelijking met haar show in de Botanique, februari dit jaar, werd de set aangevuld met een pak covers: 'Surrender', 'wolf like me' en 'joan of arc'. Die drie nummers speelde ze in 2009 al en zijn op Youtube terug te vinden als onderdeel van 'the attic sessions'.

Het meest onder de indruk waren we van de gitaarsolo tijdens 'Love Won't Be Leaving', het ingetogen - bijna fluisterend - ‘Morning light’ en de tormenteerde uithalen tijdens 'The devil'. Die uithalen zijn theatraal en doen bij momenten aan Italiaanse opera denken... Kippevel ! Alleen jammer dat het allemaal (letterlijk) ietsje té luid klonk.

Nu al dromen we van een volgend optreden in - ik zeg maar wat - het Koninklijk Circus. Hopelijk een droom die ooit waarheid wordt...


( Van het concert in de AB hebben we geen live beelden, om een idee te geven toch de video hierboven )


Setlist :

Rider to the Sea
No more Words
Blackout
I'll be your man
First we kiss
Surrender (Elvis Cover)
Morning Light
Wolf Like Me (Tv on the radio cover)
Suzanne and I
The Devil
Moulinette
Desire
Love Won't be Leavin

Bis :

Joan of Arc (Leonard Cohen cover)
Jezebel (Edith Piaf cover)

De commentaren zijn gesloten.