tumblr analytics

04-10-11

CD: Kasabian - Velociraptor! (2011)

kasabian, VelociraptorVelociraptor
He gonna find ya
He gonna kill ya
He gonna eat ya 

Velociraptor is de naam van een vleesetende dino. Het is een monster dat symbool staat voor wat Kasabian wil worden. Want ambitieus zijn de heren wel. In de UK vullen ze probleemloos de ruimte op die Oasis heeft achtergelaten. Enorm populair zijn ze er. Hier loopt het allemaal nog zo'n vaart niet. Maar daar komt spoedig verandering in. "We gaan als groep de wereld veroveren", verwoordde zanger Tom Meighan het onlangs. Net als Liam Gallagher, de man met wie hij wordt vergeleken, straalt hij zelfvertrouwen en arrogantie uit.

Velociraptor is indirect een verwijzing naar T-rex, het groepje van Marc Bolan dat begin jaren zeventig een enorme hit scoorde met 'children of the revolution'. Ook de gongslag waarmee de plaat opent is een eerbetoon aan Marc Bolan en co. Het is namelijk een verwijzing naar het nummer 'Bang a Gong (Get It On)'...  

Velociraptor kan je zien als een soort jukebox. Het is een heel verscheiden plaatje waarop verschillende genres zonder enige moeite gemixt worden, een allegaartje van nummers waarbij iedereen wel zijn gading zal vinden. Je hebt de keuze tussen rockende nummers zoals de titelsong en het wondermooie 're-wired' ; pakkende ballads zoals 'goodbye kiss' en voor de liefhebbers van electronica is er 'switchblade smiles'. Om in het Oasis sfeertje te blijven: 'la fee verte' verwijst met zijn 'lucy in the sky with diamonds' letterlijk naar de Beatles. Net als 'neon noon' trouwens.

Het oosters aandoende 'Acid Turkish Bath (Shelter from the Storm)' heeft zowel voor als tegenstanders. Met zijn strijkers en oost aandoende ritmes lijkt dit nummer volgens de enen er compleet over, terwijl anderen meteen de link zullen leggen met 'Kashmir' van Led Zeppelin.

'Velociraptor!' is misschien niet het meesterwerk dat de Britse bladen ervan maken. Maar nu Oasis er niet meer is, is Kasabian zowat de enige en meest voor de hand liggende opvolger. De verdienste van het album bestaat er in dat het aantoont dat Meighan en co er voor willen gaan. Experimenteren is daarbij de boodschap.


Tracklist :

Let's Roll Like We Used To (4:47)
Days Are Forgotten (5:21)
Goodbye Kiss (4:04)
La Fée Verte (5:47)
Velociraptor! (2:51)
Acid Turkish Bath (Shelter from the Storm) (6:01)
I Hear Voices (3:58)
Re-wired (4:44)
Man of Simple Pleasures (3:51)
Switchblade Smiles (4:13)
Neon Noon (5:20)

totale tijdsduur: 50:57

10:34 Gepost door Epic in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kasabian, velociraptor |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.