tumblr analytics

08-09-11

CD : Jonathan Jeremiah - A solitary man (2011)

jonathan jeremiah,jeremiah,cdBinnen mijn vriendenkring is er een hele discussie aan de gang over Jonathan Jeremiah. Niet over zijn muziek, maar wel over zijn uiterlijk. De ene vrouwelijke helft vindt hem kei-sexy met zijn lange haren en baard, de andere vindt hem maar niks.

Diezelfde tegenstelling vind je terug als je het over zijn muziek hebt. Met zijn warme soul-fully retrostem is Jonathan een opvallende verschijning. Daarom ook wordt hij door een aantal recensenten de hemel ingeprezen en vergeleken met legendes Scott Walker en Nick Drake. Een vergelijking die op het eerste zicht wat overdreven lijkt, maar die hij dubbel en dik verdient.

En toch wringt net daar het schoentje. Het non-believer kamp noemt 'A Solitary Man' een goedkoop doorslagje: "The world hardly needs another Tom Jones, especially when the old knicker-magnet is not only still in fine voice but credibly reinventing himself."  En ik moet toegeven, dit plaatje had evengoed uit de platenkast van mijn pa kunnen komen: de muziek die ik als kind afschuwelijk vond, maar die ik nu grijs draai. Kan het nog ironischer?

Wat Jonathan onderscheidt van al de rest, is dat hij zijn songs (waaraan hij maar liefst 7 jaar heeft gewerkt) tot een hoger niveau tilt. De teksten ogen op het eerste zicht misschien nogal simpel, het is en blijft pure en oprechte soul. Recht uit het hart. Warmbloedig én kwetsbaar. De perfecte ingredienten voor een meer dan geslaagd plaatje.

Jonathan Jeremiah speelt op 10 oktober in 'het depot' (Leuven) en op 17 oktober in de Botanique (Brussel). Enkel voor het concert in de Botanique zijn nog kaarten te verkrijgen.

Tracklist :
If You Only (2:55)
Heart of Stone (3:25)
Happiness (3:02)
Lost (3:39)
That Same Old Line (2:33)
How Half-heartedly We Behave (2:42)
See (It Doesn't Bother Me) (5:11)
A Solitary Man (3:24)
Never Gonna (2:59)
Justified (3:13)
All the Man I'll Ever Be (3:57)

07:41 Gepost door Epic in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jonathan jeremiah, jeremiah, cd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.