tumblr analytics

31-07-11

CD: Arctic Monkeys - suck it and see (2011)

arctic monkeys, suck it and see, 2011'Suck it and see' is het vierde album van the Arctic Monkeys en daarom van levensbelang. Het is een plaatje waarmee de band moet bewijzen dat ze er nog altijd staan én dat ze nog iets te vertellen hebben zonder in herhaling te vervallen. Hoge verwachtingen dus, zeker na het a-typische ‘Humbug’ van twee jaar terug.

En of ze daar in geslaagd zijn ! Vergeet voor een keertje de singles 'Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair' en 'Brick by Brick', want ze zijn niet echt representatief. Géén terugkeer naar de hyperactieve gitaren en tempowisselingen zoals we die kennen van het debuut 'Whatever People Want Us To Be, That’s What We Are’. Daarvoor klinkt het merendeel van de songs iets te poppy: simpel, zomers en frivool zoals dat vooral in 'The Hellcat Spangled Shalalala' tot uiting komt.

Het album moet het vooral hebben van het tekstschrijverstalent van Alex Turner. Het merendeel van de songs - en dan heb ik het niet over 'don't sit down' - zijn tekstueel echte pareltjes. Een aantal liedjes zijn heuse liefdesverklaringen aan een tot nu toe onbekende en/of fictieve (?) muse. En dat levert een heleboel catchy, dromerige en poetische zinnen op. Neem nu 'she's thunderstorm' waarin Alex het heeft over “Loop-the-looping around my mind/Her motorcycle boots give me this kind of/Acrobatic blood concertina”. Oink. Ik geef toe, het klinkt als een heuse puzzel die je na een aantal luisterbeurten hopelijk kunt ontwarren.

Conclusie: geen terugkeer naar de debuutplaat, maar wel een heuse nieuwe start van een zelfzekere band die weet in welke richting ze uit willen gaan.

Tracklist :
She's Thunderstorms (3:55)
Black Treacle (3:35)
Brick by Brick (2:59)
The Hellcat Spangled Shalalala (3:00)
Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair (3:04)
Library Pictures (2:22)
All My Own Stunts (3:52)
Reckless Serenade (2:43)
Piledriver Waltz (3:24)
Love Is a Laserquest (3:12)
Suck It and See (3:46)

13:28 Gepost door Epic in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arctic monkeys, suck it and see, 2011 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.