tumblr analytics

22-07-11

CD: Neil Young and international harvesters - a treasure ( live album)

neil young,young,international harvesters,archief,harvest,2011Elk jaar gooit Neil Young ons wat lekkers toe: een nieuw album of een 'vette vis' uit zijn archief. Een enorme 'platenkast' waarvan hij het materiaal slechts met mondjesmaat wereldkundig maakt. Ditmaal mogen we genieten van "a treasure", het negende album uit zijn serie live performances. Het is een compilatie van zijn tour midden jaren tachtig met de 'international harvesters', zes schitterende countrymuzikanten (steel gitarist Ben Keith, violist Rufus Thibodeaux, bassist Tim Drummond, pianist Spooner Oldham en Hargus "Pig" Robbins).

Opmerkelijk, want Neil Young's oeuvre was begin jaren tachtig van een bedroevend niveau. Noem het gerust een weerspiegeling van een moeilijke periode waarbij hij te lijden had onder de geboorte van een tweede gehandicapte zoon. Neil slaagde er daardoor niet in om bezieling te leggen in zijn muziek en zwalpte van de ene stijl naar de andere: new wave, electropop, rockability én country.

Country was uiteindelijk een stijl waar hij zich een tijdje goed mee voelde, alleen kreeg hij het daardoor wél aan de stok met zijn platenfirma voor het maken van onrepresentatieve platen. De ruzie met de platenfirma werkte als een rode lap op een stier en zorgde er voor dat Neil zich nog meer ging verdiepen in cowboymuziek.

'A treasure' is daar de weerslag van. Twee jaar lang trok hij het land rond met 'the international harvesters'. Nu, 25 jaar later, is er eindelijk een plaatje dat daar de perfecte weergave van is. Goed, een aantal nummers stonden al op 'Old ways', maar dat album was zo makjes dat het niet echt wist te overtuigen. 'A treasure' is totaal anders: het straalt vreugde en plezier uit.

En ja hoor, de plaat staat vol pareltjes. Zo kreeg Harvest-klassieker 'are you ready for the country?' een nieuw kleedje aangemeten. 'Bound for Glory' en 'Get Back to the Country' klinken eindelijk zoals het hoort en ook 'flying on the ground is wrong' van Buffalo Springfield werd onder handen genomen.

Opener 'Amber Jean' is een sentimentele ode aan Neil's dochter. 'Motor city' verwijst dan weer naar de crisis in de autosector en het verval van Detroit als dé auto-stad. Met 'There's too many Toyota's in this town!' legt Neil de schuld bij de japanse autobouwers. voor het allerlekkerste nummer moeten we tot het einde wachten. In 'Grey riders' knalt Neil's gitaar net als bij zijn betere Crazy Horse werk...

Met 'A treasure' heeft Neil Young weer een pareltje op ons losgelaten. Dat smaakt naar meer !

Tracklist:
Amber Jean (3:16).
Are You Ready for the Country? (3:38)
It Might Have Been (2:42)
Bound for Glory (5:57)
Let Your Fingers Do the Walking (3:00)
Flying on the Ground Is Wrong (4:47)
Motor City (3:21)
Soul of a Woman (4:26)
Get Back to the Country (2:27)
Southern Pacific (7:51)
Nothing Is Perfect (5:00)
Grey Riders

De commentaren zijn gesloten.