tumblr analytics

29-06-11

vrouwen op Graspop: Arch enemy

Metal is traditioneel een mannenzaak. Toch zijn er een aantal bands met een frontvrouw. De meeste van die lead-zangeressen zijn klassiek geschoold (denk in dat verband maar aan de vele gothic bands genre Nightwish). Slechts een aantal onder hen hebben zich het 'grunten' eigen gemaakt. Bekende voorbeelden zijn Maria Arichipowa ofte 'Masha Scream' van Arkona en de iets bekendere Angela Gossow van Arch Enemy.

Angela ziet er misschien uit als een braaf barbietje, maar geloof me: schijn bedriegt. Ze gromt zoals geen enkele vrouw dat kan. De tijd dat metal overheerst wordt door drugverslaafde drankorgels met een ruige boerse levensstijl ligt achter ons. Tegenwoordig lijken metalgoden watjes met een gezonde levensstijl. Zo is Angela overtuigt vegetarisch, heeft ze een heuse carrière in de marketingsector achter de rug én staat het begrip 'respect' bij haar hoog aangeschreven. Ze haat het om als babe door het leven te gaan, maar ongewild bezorgt het de band wel een hoop publiciteit. Het is een dualiteit met een broos evenwicht.

Centrale thema in het oeuvre van Arch Enemy: woede, strijdlust en vechten tegen godsdienst en overheid. Het is een aanklacht tegen een maatschappij die telkens weer dezelfde fouten maakt (cfr Tsjernobyl) en te dom en arrogant is om te leren uit het verleden. Mensen consumeren zonder na te denken over de toekomst. Voorwaar geen positief wereldbeeld.
Setlist :
    Khaos Overture
    Yesterday is Dead and Gone
    Revolution Begins
    Ravenous
    My Apocalypse
    Bloodstained Cross
    Dead Eyes See No Future
    Under Black Flags We March
    No Gods, No Masters
    We Will Rise
    Nemesis
    Fields of Desolation


Vrouwen op Graspop:

Arkano 24 juni - 12u15 tot 12u55 Marquee 1
Epica 24 juni - 19u50 tot 20u50 Marquee 1
Lacuna Coil 25 juni - 12u50 tot 13u40 Main Stage
Arch Enemy 25 juni - 19u30 tot 20u25 Marquee 1

De commentaren zijn gesloten.