tumblr analytics

28-06-11

Graspop 2011 - een terugblik

Ondanks het mindere weer vonden dit weekend maar liefst 142000 mensen hun weg naar Graspop. Een recordopkomst. En daardoor mogen we trots verkondigen dat het festival is uitgegroeid tot hét metal-festival van Europa.

judas priest,ozzie osbourne,avenged sevenfold,ghost,angela gossow,gossow,arch enemy,gwar,rob zombie,zombie,slipnot

 

De voorbije editie werd overschaduwd door het afzeggen van Ozzie Osbourne. Officieel wegens een keelontsteking. "Het valt me bijzonder zwaar om de fans in de steek te laten en ik ben zeer ontgoocheld dat ik niet zal kunnen optreden voor de geweldige Belgische metalfans.”

Hoed af voor Channel Zero, dat mocht invallen.

Mede door dit afzeggen mocht Judas Priest een stuk langer spelen. Zij brachten een greatest hits-show die door iedereen gesmaakt werd.

Opvallend: het groot aantal oudjes. We hadden het reeds over Judas Priest en Ozzie Osbourne. In diezelfde categorie horen ook The scorpions thuis. Zij waren - naar eigen zeggen - voor het laatst te zien op een groot festival. 

Oude getrouwen: Korn én Slipknot, dé afsluiter op zondag. Zij deden wat er van hen verwacht werd. Knallen. Echter niet echt verrassend, want dezelfde show was twee jaar terug al eens te zien op hetzelfde Graspop. Enig verschil: de afwezigheid van Paul Gray. Hij is niet meer. Als eerbetoon werd zijn oranje overall vlakbij het drumstel tentoongesteld.

Het lijkt alsof de metalscène vandaag de dag gedomineerd wordt door de oudjes. Maar niet getreurd: een hele nieuwe lichting staat te popelen om het roer over te nemen. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan Avenged Sevenfold (A7X) en/of Volbeat. Met hun mix van metal en rockabilly komt Volbeat redelijk vernieuwend over. Geef toe, Johnny Cash combineren met heavy gitaarrifs, je moet het maar durven.

Opvallen is de boodschap. Vergeet het makke Lordi en focus je op de real stuff ofte de monsters / aliens van Gwar. Zij morsten kwistig met (nep)bloed en ingewanden. Het publiek kreeg er niet genoeg van. Hun muziek was daarbij slechts bijzaak. Wil je het iets subtieler? dan kan ik je doorverwijzen naar Ghost. Hun debuutplaat Opus Eponymous werd alom geprezen en ook live zijn de heidense heren een aanrader.

ook aardig om zien: horrorfanaat Rob Zombie en zijn hele resem monsters en stripsters.

En wie dacht dat vrouwen niet kunnen grommen, heeft nog nooit Angela Gossow (Arch Enemy) aan het werk gezien. Ze ziet er misschien uit als een babe, maar is voorwaar geen katje om zonder handschoenen aan te pakken ! 

Bezoek onze Graspop pagina

De commentaren zijn gesloten.