tumblr analytics

08-04-11

CD Agnes Obel - Philharmonics (2010)

agnes obel, obelPhilharmonics, het debuut van Agnes Obel, straalt stilte uit. Met een minimum aan ingredienten - stem, piano en occasioneel een harp of cello - creeert de 28 jarige deense zangeres een ingetogen en intieme sfeer. Inspiratie vond ze niet alleen bij Bach of Debussy, maar ook bij Bob Dylan, PJ Harvey en Neil Young.

Melodie is dé boodschap. De songs zijn opgebouwd aan de hand van klankassociaties. Teksten zelf zijn van ondergeschikt belang en werden pas later aan de nummers toegevoegd. 'Brother sparrow' bijvoorbeeld gaat over eenzaamheid. De klanken die je hoort zijn de geluiden die opvallen als je ergens heel alleen bent. 'Riverside' gaat over water omdat het pianogeluid klinkt als stromend water. De cd bevat ook een eigenzinnige cover van John Cale's "Close watch". Obel gaf het nummer een spookachtig tintje mee.

Muziek is voor Agnes de weergave van een bepaalde levensfase. In het geval van Philharmonics is dat haar verhuis van Kopenhagen naar het duitse Berlijn, ver weg van haar vertrouwde omgeving en vrienden. Obel werd volledig opgeslokt door de grootstad, een stad vol ruimte en mogelijkheden met een biezonderen geschiedenis en vol allerhande invloedsferen, maar waar het soms eenzaam vertoeven is.

Kortom, Berlijn is dé plaats waar het allemaal begon. Met dank ook aan Deutsche Telecom dat 'just so' gebruikte in een commercial. Dat gaf haar niet alleen de nodige bekendheid, maar bracht haar ook in contact met de juiste mensen. Die zorgden voor airplay en een boel boekingen voor concerten. En daarna ging het wel heeel snel. Al haar optredens verkopen op dit moment in no time uit. Een nieuwe ster is geboren...

Tracklist :
Falling, Catching (1:35)
Riverside (3:50)
Brother Sparrow (4:00)
Just So (3:37)
Beast (3:52)
Louretta (2:08)
Avenue (4:09)
Philharmonics (3:35)
Close Watch (4:05)
Wallflower (2:28)
Over the Hill (2:51)
On Powdered Ground (4:10)

14:06 Gepost door Epic in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: agnes, obel, agnes obel, cd, riverside |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.