tumblr analytics

01-04-11

CD: PJ Harvey - Let England shake (2011)

pj harvey,let england shake,cd,review,youtubePJ Harvey wordt wel eens de moeder van de indierock genoemd. Met haar uitgesproken smachtende stem en unieke sound wist ze begin jaren negentig samen met ex echtgenoot Nick Cave menig fan te overtuigen.

Net nu Anna Calvi klaar staat om haar te vervangen, wordt duidelijk dat we het origineel nog lang niet mogen afschrijven. Met 'Let England shake' levert ze een meesterwerkje af dat hoog zal eindigen in de eindejaarslijstjes. Dat kunnen we nu al voorspellen.

Het nieuwe album klinkt opvallend vrolijk. Maar vergis je niet, het thema van de plaat is nogal gewichtig. PJ bezingt de geschiedenis van haar eigen land. Het is een verhaal vol strijd, oorlog en andere wreedheden. "Ik beschrijf dingen, ik oordeel niet." zo verkondigde Polly in menig interview. Net zoals een middeleeuwse troubadour dat zou doen...

Het album opent met 'The last living rose'. Wat meteen opvalt is dat PJ Harvey een paar tonen hoger zingt dan op haar ander werk, waardoor ze een stuk fragieler en kwetsbaarder klinkt.

'This glorious land' valt op door de strijdtrompet (die veel luisteraars ergeren) en de gitaargalm.

'The words that maketh murder' is het verhaal van een soldaat in  de ik-vorm. Hij wordt verteerd door schuldgevoel. 'What if I take my problem to the United Nations?'

Ook 'Hanging in the wire' vertelt over het leven van een soldaat. In dit geval loopt het niet zo positief af: hij hangt letterlijk in de prikkeldraad van een loopgraaf.

Het slotnummer van de cd: 'The colour of the earth'. Bloedrood van het bloed, of wat dacht je? 'If I was asked I'd tell / The colour of the earth that day / It was dull, and browny-red / The colour of blood I'd say'.

In bijgevoegde video krijgen we zowel een acapello nummer te horen, onder meer gezongen door ex-Bad seed muzikant Mick Harvey als de studioversie met de hele band.

Het is de bedoeling dat er bij elk nummer een video wordt gemaakt door bevriend fotograaf Seamus Murphy. Die trok met zijn camera door heel engeland. Het resultaat ziet u onder meer hierboven.

Tracklist:
Let England Shake
The Last Living Rose
The Glorious Land
The Words That Maketh Murder
All and Everyone
On Battleship Hill
England
In the Dark Places
Bitter Branches
Hanging in the Wire
Written on the Forehead
The colour of the earth

14:01 Gepost door Epic in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pj harvey, let england shake, cd, review, youtube |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.