tumblr analytics

25-03-11

CD: The vaccines - What did you expect from the Vaccines (2011)

thevaccines.jpgAmper 1 nummer hadden ze uit - amper een kleine twee minuten muziek - toen de BBC the Vaccines nomineerde als 'sound of 2011'. Tegelijkertijd werden ze meteen gebombardeerd als redders van de gitaarrock. Het schiep meteen torenhoge verwachtingen die een jonge band quasi onmogelijk kan inlossen. Het verschil tussen "Is deze band goed?" of "Is de band wel zo goed als dat men beweert?" is immers torenhoog. Het kan bij wijze van spreken enkel tegenvallen. Vandaar ook de titel van dit plaatje: "What did you expect from the Vaccines?" "Wat verwachten jullie eigenlijk van ons? Zelf willen we gewoon muziek maken."

Razendsnel gaat het en dan heb ik het niet alleen over de hype, maar ook over de cd zelf. Amper 35 minuten ofte 11 nummers die in razendsnel tempo er doorgejaagd worden. De muziek is vrij direct en ligt meteen goed in het oor. Dit is eerlijke rock and roll waarbij je al na enkele seconden weet wat je mag verwachten: eenvoudige nummers die geen tien luisterbeurten nodig hebben voor je ze leert kennen. Ook de teksten zijn bewust simpel en dom gehouden: "Post break up sex makes you forget your ex. What else did you expect from post break up sex?"

Het geluid van the Vaccines is niet compleet nieuw. De sound is heel herkenbaar met een boel sixties en seventies-invloeden. Veel nummers zijn schatplichtig aan de Ramones, the Strokes of the Jesus and mary chain. Wel heeft de band er hun eigen touch aan toegevoegd. Het is deze coctail van geluid die de sleutel is tot succes.

"Wrecking bar (ra ra ra)" is het nummer waarmee het allemaal begon. Het is een kort en krachtig openingsnummer dat veel weg heeft van "White riot" van the clash. "Post break up sex", dat momenteel op de radio wordt grijsgedraaid, lijkt dan weer als twee druppels water op "the KKK took my baby away" van the Ramones. Volgende single "If you wanna" kan je dan weer linken aan een aantal Strokes nummers. De krachtige en lage stem van Justin Young tilt het geheel echter naar een hoger niveau waardoor je het "origineel" al spoedig gaat vergeten. "Wetsuit", mijn persoonlijk favoriete nummer, is een emotionele verwijzing naar een jeugd die te snel voorbijgaat. "Norgaard" gaat over een Deens fotomodel. "Family friend" en het aansluitend extra nummer "Else's child" is onverwacht soft. Mooi, al zullen we vooral de gitaarnummer blijven herinneren.   

"What did you expect from the Vaccines" is een verdienstelijk plaatje maar of ze hiermee de vaandeldragers van een rockrevival zijn, dat durf ik te betwisten. Al bij al een aanrader!

Tracklist:
1. Wreckin' bar (ra ra ra)
2. If you wanna
3. A lack of understanding
4. Blow it up
5. Wetsuit
6. Norgaard
7. Post break up sex
8. Under your thumb
9. All in white
10.Wolf pack
11.Family friend / Else's child

Bezoek onze The Vaccines artiestenpagina.

The Vaccines zijn te zien op Rock Werchter (zondag 3 juli).

De commentaren zijn gesloten.