tumblr analytics

27-10-10

CD : Neil Young, Le Noise (2010)

lenoise.jpgNeil Young is net als wijn: je hebt goede en slechte jaren. Wie herinnert zich niet de pareltjes als Ragged glory, Weld en Mirror ball (begin jaren 90) ? Ik weet het, het is reeds twintig jaar geleden... En ik moet toegeven dat het de laatste jaren vooral genieten was van de archief/live-cd's die ergens jaren 60 en 70 werden opgenomen. Maar he, nu is er weer een nieuw plaatje: Le noise.

Le Noise is een cdtje dat door Daniel Lanois geproduced is geweest. En dat hoor je. Hier en daar werden de songs (het zijn er maar 8) opgesmukt met wat noise, echo en distorsion. Dit zorgde voor de extra diepgang die de laatste jaren leek te ontbreken.

Het resultaat mag er zijn, maar verbaast niet echt. Neil Young klinkt na al die jaren nog altijd als Neil Young. Zijn nasale stem is al die jaren exact hetzelfde gebleven en ook zijn gitaarspel is al even klungelig (en daardoor even charmant) als voorheen. Ook tekstueel moet je niet rekenen op enige verandering: simplistisch is hier het key-woord.

Hoogtepunten zijn het ruige 'Walk with me', het aanslepende 'Someone's gonna rescue you', het accoestische 'love and war' (n typisch moraliserend Neil Young nummer) en 'hitchhiker', een nummer dat uit de archieven werd opgediept. Opmerkelijk: de meeste nummers zijn redelijk kort gehouden, waardoor de totale duur van de cd niet uitstijgt boven de 35 minuten...

De bijhorende film, ofte de live versie van de CD en opgenomen in het huis van Lanois, gaf me een schok. Neil Young speelt solo de hele CD. Het leek wel alsof de artiesten waarmee hij zich normaal omringt (wanneer komt er nog eens een plaatje tesamen met Crazy Horse?) er allemaal niet meer zijn. Het deed me beseffen dat deze levende legende oud begint te worden... En ik samen met hem. Laten we hopen dat er nog veel nieuw werk mag volgen.


Some see life as hope eternal
Some see life as a business plan
Some wish some would go to hells inferno
For screwing with their life in freedom land

01. Walk With Me
02. Sign Of Love
03. Someone’s Gonna Rescue You
04. Love And War
05. Angry World
06. Hitchhiker
07. Peaceful Valley Boulevard
08. Rumblin

De commentaren zijn gesloten.