tumblr analytics

24-09-10

Concert U2, Brussel : Ons oordeel (23 september 2010)

Het concert van U2 donderdag (23 september) begon voor ons met een heleboel stress. Rond vijf uur waren we thuis vertrokken richting Brussel. Uit pure miserie hebben we toch maar de metro genomen. Viel al bij al redelijk mee. Allen moesten we daarna nog meer dan een uur aanschuiven aan het stadion (want maar 1 ingang). Het kostte ons alemaal 4 uur.

Ook achteraf liep het niet zoals het zou moeten. Toen we aan de metro aankwamen, bleek die afgesloten te zijn wegens te druk. Tsja, hoe zou dat nu komen? Conclusie: volgende keer nemen we een half dagje vrijaf en parkeren we onze auto ergens in de buurt van het stadion. ALS er al een volgende keer zal zijn, want op die manier hoeft het voor mij niet meer. De hele organizatie suckte. Wou je iets drinken dan moest je eveneens lang aanschuiven en naar het toilet gaan was een heus huzarenstukje.

Geef me dan maar een optredentje van een relatief onbekend groepje ergens in een klein zaaltje. Achteraf kan je rustig nog een wijntje drinken in de bar en is de kans groot dat je een van de artiesten tegen het lijf loopt en nog gezellig met hem/haar kan babbelen. Wat ons bijvoorbeeld in de Botanique met de Tahita van New Young Pony Club overkwam. Maar goed, ik zou het hier over U2 hebben.

Het optreden werd ondermeer omwille van de reusachtige klauw en bijhorend videoscherm aangekondigd als vooruitstrevend en ongezien. Een mijlpaal in de geschiedenis, iets ongeziens,... zo was er de afgelopen dagen in veel kranten te lezen. Commentaar die ik alleen maar kan beamen. De cijfers spreken voor zich: 120 vrachtwagens, enorm kwa omvang, een tempel van licht. Alleen jammer dat de mastodont niet in het midden van de arena stond. We hebben het tenslotte over een 360° concert, niet?

Denk deze gigantische constructie even weg. Wat blijft er dan over? Een degenlijk concert van een band die in zijn carriere zoveel hits heeft geschreven, dat het de luxe heeft om elke avond vrijelijk uit dat aanbod te kiezen. De luxe om bijvoorbeeld nummers als 'sunday bloody sunday' niet eens te spelen. Straf!

De eerste vijf nummers van het concert moest ik nog even ontstressen. De klik kwam er pas na een vijftal nummers. 'Mysterious ways' was wat mij betreft een eerste hoogtepunt. Plots had ik zin om te springen, dansen en mee te zingen. Maar lang duurde dat gevoel niet: de regen werd die tweede avond de grote spelbreker. Met bakken viel het uit de hemel. Ook al ben je goed beschermd, het heeft toch een impact op de sfeer. Opmerkelijk hierbij was dat de band (en Bono in het biezonder) zelf niet beschermd stond. De klauw mag dan wel reusachtig zijn, een afdak daar hadden ze niet aan gedacht. Maar goed, tesamen met het terugkerende 'singing in the rain' zorgde dit voor een soort gevoel van samenhorigheid.

Op het podium stonden echte legendes, alleen voelde het niet zo aan. Bono zag er uit als een oud klein ventje. Een man van vlees en bloed, heel gewoontjes eigenlijk. De show kwam heel professioneel over, misschien wat té professioneel. Het leek af en toe automatisch piloot. Zal ook wel, als je een jaar lang steeds weer het podium op moet. Maar goed, dat is detailkritiek. Want de mannen kennen hun vak. Ze spelen reeds dertig jaar samen en zijn goed op elkaar ingespeeld.

Over het geluid kan je klagen. Het is nu eenmaal zo dat in een heuse betonnen tempel zoals het Boudewijnstadion de akoestiek slecht is. Echt storen deed het niet, tenzij dan hier en daar een wat overdreven bas of een slecht klinkende gitaar (bv Mysterious ways waar the Edge naar het einde toe insprong en het allemaal nogal blikkerig en plastiekerig klonk).

Opmerkelijk was dat het achteraan in het stadion drummen was, terwijl er vooraan een zee van ruimte was. Zelf stonden we schuin voor het podium, net buiten de 'golden circle'. Een gouden circle ticket kostte trouwens zo'n 120 euro, net daarbuiten (drie meter verder) betaalde je 55 euro. En geloof me, ik heb Bono en co van dichtbij (=een drietal meter) kunnen bewonderen. Met dank aan het prachtige podium met de vele bruggen.

Dat er gepredikt zou worden, wisten we al op voorhand. Zo was er Desmond Tutu die 'one' mocht inleiden, kregen we 'walk on' te horen als steun voor de Birmaanse Aung San Suu Kyi (met de bijhorende amnesty kaarsjes). Storen deed het niet. In de boekjes verscheen er in de laatste weken heel wat kritiek ondermeer vanwege de ecologische voetprint die zo'n U2 concert veroorzaakt. Ach ja... Wat me meer stoorde was de overdreven media-aandacht voor dit gebeuren. Dagelijks verscheen er wel een tiental artikelen. Overal waren er U2 wedstrijden. Iedereen had het er over. U2 werd door ons strot geramd. Het was zo erg dat men er op den duur een degou van zou krijgen.


Hoogtepunten van dit al bij al prachtig concert: voornamelijk de heel oude nummers zoals 'Mysterious Ways', 'with or without you' (kippevel!), 'where the streets have no name', en 'angel of harlem' (zie video). Wat ik me afvraag: is het echt nodig dat een band dat honderden hits op zijn naam heeft staan, toch nog een cover van 'relax' brengt? Puur amusement, maar niet echt toegevoegde waarde.

Conclusie: een leuk concert, goed gespeeld, leuke sfeer. Maar waarschijnlijk waren de verwachtigen zo hoog, dat ze onmogelijk konden waargemaakt worden. U2 is nu eenmaal een megaband.

Commentaren

Een cover van Relax speelden ze niet, Bono zong hooguit een paar zinnen van het nummer tijdens Crazy Tonight. Doet 'ie wel vaker. Zo zong hij ook It's only rock 'n' roll van de Stones tijdens Vertigo. Even opletten dus.

Gepost door: Dieder de Vries | 26-09-10

Zoals ik het lees ben je geen echte U2 fan.
De gouden circle ticket kostte trouwens zo'n 120 euro

Gepost door: U2 fan | 27-09-10

Wij zijn op woensdagavond geweest en hadden gelukkig prachtig weer. Ik heb genoten van het concert maar je moet er wel wat voor over hebben zoals alles verliep rondom het concert. Lang wachten voor eten en drinken en naar toilet gaan. Ook het vertrek vanaf de parkeerplaats vraagt veel geduld.
We hebben in 2009 een concert van U2 in Stade de France in Parijs meegemaakt ,waar nog veel meer mensen bij waren en dat was veel beter georganiseerd.

Gepost door: Maria | 27-09-10

wel vreemd... 120eur voor de golden circle. Toe wij toekwamen konden we gewoon doorwandelen. Er werd niets gecontroleerd. Dus voor 55eur stonden wij op de 1ste rij en hebben we genoten van een fantastisch concert!!

Gepost door: hendrik landuyt | 27-09-10

Ik vond het ronduit een PRACHTIG Concert in een woord OVERWELDIGEND zoiets zie je maar 1 keer trouwens ik heb 30 euro betaald voor een heel goeie zitplaats dus zal het misschien er aan gelegen hebben waar jij hebt gekocht en tot voor toe kende ik hoogstens 10 liedjes van u2 nu ken ik er 100 mijn passie is een kleine obsessie geworden waar ik met volle tuigen van geniet . En drummen voor in het stadion te komen Tja what did you expect? met 60000 fans. en ik vond het stukje van it's only rock 'n roll but i like it yes i do fantastisch ik heb de rolling stones ook al 4 keer gezien . dus u2 i love u.

Gepost door: detlev | 07-11-10

Laten we zeggen dat jij het alleen druk hebt gehad om je naar voren te wurmen,dan kom je heel erg laat,wil je nog voorin staan ook.ik weet dat toen de poorten eenmaal open gingen ik met een half uurtje met mijn gewone veldkaartje in de inner-circle stond.en daar kon je nog beslissen aan welke kant van de cirkel je wilde gaan staan.als je weleens meer naar u2-live had geluisterd,live-aid bijvoorbeeld,dan wist je al dat u2 snippets van anderen gebruikt.luister nog maar eens naar Bad uit dat optreden..en altijd dat gezeik over het geluid.ik kan je alleen maar melden dat het niet onterecht is dat ze alle grote prijzen in de wacht hebben gesleept internationaal wat het geluid betreft.Het geluid was geweldig.en niet alleen in Brussel,ook in Amsterdam en Parijs.blijkt iedere keer maar weer dat een zogenaamde journalist zich pas journalist voelt als hij zijn collega's napapagaait.Brussel was helemaal geweldig,behalve de uitvoering van zaken er om heen.ze zijn daardoor vreselijk veel geld misgelopen.maar dat is niet interessant.

Gepost door: loveu2 | 15-02-11

Jonge jonge jonge mens blijf thuis voor de tv zitten.

Gepost door: frank | 27-04-11

Jonge jonge, wat kunnen U2 fans toch weinig kritiek slikken.

Gepost door: Gert | 28-04-11

De commentaren zijn gesloten.