tumblr analytics

20-03-10

The beatles - abbey road (het verhaal achter de hoes)

abbeyroad

De CD (sorry LP-) hoes van 'Abbey Road' is er eentje die meteen tot de verbeelding spreekt. 10 minuten duurde het om ze te maken en eigenlijk was ze het gevolg van een gebrek aan inspiratie. Nu 40 jaar later is abbey road een begrip geworden en is de oversteekplaats legendarisch. Ontelbare keren werd het concept gekopieerd: van Red Hot Chili Peppers (naakt!) tot de Simpsons.

Laten we de hoes eens van nabij bekijken. Die kever links op de foto bijvoorbeeld. Hierover doen er een aantal speculaties de ronde. Het gerucht wilt dat dit de auto is van John Lennon, die hem daar toevallig heeft geparkeerd. Anderen verwijzen dan weer naar de woordspeling kever => beetle => beatles. De realiteit echter is dat dit gewoon een auto was van een buurtbewoner. Iemand die trouwens een nieuwe nummerplaat heeft moeten aanvragen omdat beatles-fans de originelen wel eens wilden pikken. Momenteel staat de auto tentoongesteld in het VW museum in Wolfburg.

Rechts op de foto zie je een toevallige voorbijganger (geen acteur) : de vorig jaar overleden Paul Cole uit Florida. De arme man heeft na het verschijnen van de hoes een heleboel interviews moeten ondergaan. "Ik was met mijn vrouw op vakantie. Terwijl zij weer eens een museum bezocht, ben ik gewoon buiten blijven staan en maakte ik een praatje met een agent (in de zwarte auto). Plotseling zag ik een kerel met een fototoestel in het midden van de straat op een trapladder klimmen en vier venten in een ganzepas over het voetpad lopen. Ik had geen idee wie ze waren. Ik vond het maar rare snuiters met dat lange haar. Een ervan liep op blote voeten. Wie doet nu zoiets?"

Blote voeten, inderdaad: Paul McCartney had die dag geen zin om schoenen aan te trekken. En ook hierover doen de meest rare speculaties de ronde. De blote voeten zouden bijvoorbeeld een bevestiging zijn van het verhaal dat Paul gestorven was... Alleen begrijp ik niet hoe een dode een weg kan oversteken.

16:15 Gepost door Epic in Special | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beatles, abbey road |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.