tumblr analytics

30-12-09

The year in music (jaaroverzicht 2009)

michaelOm meteen met de deur in huis te vallen: hét nieuws van 2009 (hoe kan het ook anders) was de dood van popster Michael Jackson. En dit net voor de start van zijn groots opgezette comeback/afscheidsconcerten.

Meteen daarna piekten de verkoop van Michael prullaria en cds. Dit zou trouwens de trend van het jaar worden: ouwe rotten die hun platen heruitgeven onder het mom van gedigitaliseerd en dus een pak beter dan het origineel. The Beatles kwamen zo met een heuse box aanzetten. Ook Pearl Jam -Ten lag opnieuw in de winkelrekken. Neil Young kwam met een heus archief aandraven en dichter bij huis sprong ook dEUs op de kar met een heruitgave van Worst Case Scenario.

Ander triest nieuws: de split van Oasis na een hoog oplopende ruzie tussen de twee broertjes Gallagher. Maar niet getreurd, zowel Liam als Noel hebben beloofd met eigen nieuw materiaal af te komen. Al zal het nooit meer worden als vroeger.

Rihanna kreeg (letterlijk) heel wat klappen te incasseren van manlief Chris Brown. Ook Ronnie Wood kwam niet zo positief in het nieuws.

Ook Madonna heeft een niet zo schitterend jaar achter de rug: pas gescheiden, kreeg ze de dood van haar vriend Michael te verwerken. Het kostte haar een boel moeite om een kind te adopteren en in Zuid Frankrijk veroorzaakte het instorten van haar podium de dood van 2 mensen. Maar: de popdiva was voor het eerst te zien in Belgie. Eindelijk!

Nieuw materiaal was er van Muse (bombastisch!), een heuse doorbraak voor Lily Allen waarna ze prompt aankondigde er een tijdje mee te willen stoppen. Iets wat andere artiesten op slechte gedachten bracht: ook the Kaiser Chiefs, Bloc Party en The Foo fighters houden er een tijdje mee op. Terwijl de enen ermee stopten, begonnen de oudjes weer aan een reunie-tournee. Echt droevig ben ik daar niet over, want zo kreeg ik deze zomer ondermeer Faith no More en Kraftwerk te zien.

gaga2Lady Gaga's Poker Face was de meest verkochte single in België. Nog belangrijker: ze is hét fenomeen van 2009 geworden. Gek, nuts, brilliant, insane, oversekst,... geen enkel bijvoeglijk naamwoord is goed genoeg om haar te omschrijven. Zelf zie ik in haar de nieuwe Madonna. Jonger en beter :).

Maar dé zomerhit was voor Dizzee Rascal met Bonkers.

Braken dit jaar door: La Roux, Florence and the machine, The Noisettes, Little Boots, Ladyhawke, The Ting Tings, ... En waarschijnlijk ben ik er een aantal vergeten. Verwierven intussen een superster-imago: Kings of Leon en de Editors. Susan Boyle is dan weer een verhaal apart. Het verhaal van het lelijke eendje kent iedereen intussen, niet?

Het doen en laten van onze popsterren kan je steeds meer terugvinden op Twitter. Een goede zaak? Ja en nee, want wie zit er bijvoorbeeld te wachten op het nieuws dat Lily Allen vandaag al drie keer naar het toilet is geweest (ik zeg maar wat). Ook facebook rules. Dankzij een uitgebreide facebook campagne werd 'killing in the name of' (een vijftien jaar oud nummer) dé kersthit in de UK. Meteen een positieve afsluiter van 2009...

11:45 Gepost door Epic in Focus | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek, 2009, jaaroverzicht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.