tumblr analytics

21-07-09

Kaiser chiefs, Royksopp en Metallica @ Rock Werchter 2009

Ricky Wilson van de Kaiser Chiefs was haast onherkenbaar met zijn lange blonde haren. Hij was ook merkbaar afgevallen. Niet echt verwonderlijk als je bij elk concert een uur lang het beste van jezelf geeft - wat telkens weer resulteert in een gigantische zweetplek in zijn t-shirt.

Het concept van de Kaiser Chiefs is meer dan bekend: vrolijke rockdeuntjes die tot ver op de wei meegebruld worden. Ricky die vrolijk staat mee te huppelen, het publiek induikt en tot slot 'oh my god' laat ontsporen in een massaal muzikaal orgasme.

Maar: nu ik ze al een zestal keer gezien heb, begint er sleet op te komen. Met andere woorden: als ze volgend jaar weer op Werchter staan, zal het zonder mij zijn.

Setlist:

Never miss a beat
Everything is average nowadays
Everyday I love you less and less
Heat dies down
You want history
Ruby
Love's not a competition
Na Na Na Na Naa
Like it too much
Modern way
Half the truth
I predict a riot
The angry mob
Take my temperature
Oh my God


----

Royksopp zorgde daarna in de marquee voor een heus feestje. Ik wist niet wat ervan te verwachten en was een beetje bang dat het allemaal niet al te best zou klinken zonder een Robyn of Karin Dreijer als (gast)vocalen. Maar die angst bleek ongegrond, want Anneli Drecker (een zweedse) was een waardige vervangster voor beide dames. Meer nog, ze wist perfect hoe ze het publiek (met haar pipi langkous staartjes) moest bespelen.Het was genieten van begin tot eind met als absolute toppers: 'remind me', 'the girl and the robot', 'what else is there' en 'fat burner'.

Setlist:

Intro
Roÿksopp Forever
You Don't Have A Clue
Remind Me
Happy Up Here
The Girl And The Robot
Alpha Male
Eple
It's What I Want
This Must Be It
Tricky Tricky
What Else Is There
Only This Moment
Poor Leno
Fat Burner


-----

Metallica zorgt al lang niet meer voor verrassingen. Als je op voorhand weet op welke momenten je (letterlijk) vuurwerk moogt verwachten, de intro al jarenlang hetzelfde is, etc... dan is wat mij betreft de fun er af.

Gelukkig dat het oude materiaal afgewisseld werd met nieuwe nummers: All Nightmare Long, The Day That Never Comes, Cyanide, ...

En toch is 'metallica'-dag op Werchter een bevreemde ervaring. Het lijkt wel of er een legioen de weide inpalmt. Een 100kg wegende langharige metallica-fan vooraan het podium zien staan tijdens het Black eyed peas optreden, is niet echt vanzelfsprekend. En als je later op de avond, diezelfde teddy-beer vol overtuiging 'creeping death' woord voor woord ziet, dan doet dat je wat.

Maar net als bij de Kaiser Chiefs kan ik hier zeggen: elk jaar dezelfde act, het gaat tegenspelen. En dat terwijl een optreden van Metallica, 's werelds grootste metalband, eigenlijk een unieke belevenis zou moeten zijn. Trop is teveel, op den duur zou een mens gaan verlangen naar Milk inc als afsluiter op het hoofdpodium.

Setlist:

Blackened
For Whom the Bell Tolls
Creeping Death
Of Wolf and Man
One
Broken, Beat & Scarred
Cyanide
Sad But True
(Welcome Home) Sanitarium
All Nightmare Long
The Day That Never Comes
Master of Puppets
Dyers Eve
Nothing Else Matters
Enter Sandman
Last Caress/Hit The Lights
Seek and Destroy

De commentaren zijn gesloten.