tumblr analytics

19-06-09

Jamendo: bron van "free music"

decorationNaar aanleiding van de post van Leen over SABAM was ik nog eens gaan rondkijken op Jamendo. Ik zeg "nog eens", want ik had er al eens een kijkje genomen, om te zien of dit een medium zou kunnen zijn om mijn eigen muzikale creaturen te dumpen. Voor wie er nog nooit van gehoord had: Jamendo is een muzieksite die muziek aanbiedt onder de Creative Commons licensie (meer info over creative commons: http://creativecommons.org/ of http://nl.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons). Dat betekent dat al wat op Jamendo staat, volledig "free" is, in de dubbele betekenis ("free as in speech" - je hebt rechten op gebruik en reproductie - en "free as in beer" - het is gratis). De Creative Commons licensie laat je trouwens toe om zelf te bepalen hoe beperkend je deze wil toepassen op je creatie: wil je enkel distributie toelaten, met of zonder naamsvermelding, of mag iemand je creatie bewerken, ook voor commercieel gebruik of helemaal niet?

Tot zover de theorie en de regeltjes. Nu naar Jamendo. Jamendo is dus een gigantische platenkast met allemaal muziek in allerlei verschillende genres. Als kennismaking kan je kiezen uit een aantal radiokanalen, per genre of je kan zoeken volgens genre (uit een tag cloud), groep of "album". En om het helemaal compleet te maken: je kan eventueel ook selecteren volgens toegepaste CC license. Wil je dus expliciet zoeken op muziek die je kan gebruiken om te remixen, dan kan je dat ook. Je kan die muziek dan ook beluisteren in de Jamendo player (die n.b. in een apart browser window wordt geopend, zodat je toch vlotjes kan blijven doorsurfen terwijl de muziek blijft spelen) of je kan een nummer of heel het album downloaden. Geheel gratis en geheel legaal.

Gisteren al wat aan het grasduinen geweest in de instrumentale gitaar-georiënteerde muziek en een beetje metal. Ik was werkelijk aangenaam verrast over de kwaliteit van de muziek. Als je dus niet op zoek bent naar echt commerciële dingen maar open staat voor eender wat, als het maar beantwoordt aan een bepaald genre, dan moet je beslist eens Jamendo bezoeken. En misschien kom je ooit wel eens een compositie van mij tegen... want ik ben van zin, als ik erin luk om weer eigen nummers op te nemen, om deze via Jamendo wereldkondig te maken.

In volgende posts wil ik eens wat dieper ingaan op albums die ik daar gevonden heb en die de moeite waard zijn om eens te beluisteren. Wordt dus beslist vervolgd!

Link: www.jamendo.com

14:22 Gepost door KoenV | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jamendo, creative commons |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.