tumblr analytics

20-03-09

Let's talk about sex

The sound of sex... hou zou dat nu klinken? NME.com vroeg het zich af en kwam met een zestal liedjes op de proppen die volgens hen dé verpersoonlijking zijn van wat wij onder rampetampen verstaan: songs die de daad onder woorden brengen, al is 'woord' misschien niet altijd het juiste woord, als je begrijpt wat ik bedoel.

Beginnen doen we met onze goede vriend Axl Rose. Die kreeg in 1986 het lumineuze idee om niemand minder dan Adrianna Smith, queen of the underground, uit te nodigen in een studio. Hun 30 minuten durende 'ontmoeting' werd op tape gezet en fragmenten daaruit zijn nu te horen op 'rocket queen'. Of het nu echt of fake is, daar ga ik me niet over uitspreken.

Als je iets verder teruggaat in de tijd, 1975 om meer specifiek te zijn, dan kom je uit bij 'love to love you baby' van Donna Summer. Haar gekreun zindert meer dan 30 jaar later nog altijd na. Tel het maar na: in de 17 minuten durende versie krijg je 22 'orgasmes' te horen. Niet te verwonderen dat het als overacting bestempeld werd. Een vergelijking met Meg Ryan haar 'prestatie' in 'when Harry met Sally' ligt voor de hand. Donna van haar kant had nooit gedacht dat dit plaatje ooit gereleased ging worden. Ze dacht dat het louter om een demo ging.

De jaren 70 was dé tijd voor expliciete disco. Ook in 'Jungle fever' van Chackachas krijg je vrouwelijk plezier te horen. Niet te verwonderen dat de song wegens te expliciet niet veel airplay kreeg.

Die airplay kreeg 'French kiss' van Lil Louis wel. Meer nog: de song bestormde de hitlijsten, wat tot rare situaties leidde. Ik was nog maar een kleine dreumes toen het nummer in de top 30 te horen was. De reactie van mijn ma zal me altijd bij blijven: ze zette de radio af.

Iets minder expliciet: 'Je 't aime... moi non plus' en een heleboel Madonna tracks: 'Justifie my love' en 'Like a virgin' om er maar twee te noemen.

En zo zijn er waarschijnlijk nog een heleboel nummers (to be continued)

De commentaren zijn gesloten.