tumblr analytics

14-01-09

Afrikaanse percussie - een nieuw jaar, nieuwe voornemens?

Het is al weer even geleden dat ik nog een update gaf over de lessen Afrikaanse percussie. Ondertussen - nog voor het einde van de eerste reeks van 10 lessen - is er eentje van de groep van vorig jaar gestopt (dat kon je hier al lezen: http://epic.skynetblogs.be/post/6477330/afrikaanse-percus...). Dan was er een periode van 3 weken zonder les (tijdens de kerstvakantie en de eerste week erna was er geen les). Dat betekent in concreto dat ik gedurende 4 weken mijn djembe niet had aangeraakt. En ik miste het van geen kanten... Da's op zich geen goed teken. Erger nog: maandag avond moest ik mij echt naar de les slepen...

Maandag avond was er eentje opnieuw bij, eentje van de groep van vorig jaar, die in januari was gestopt wegens geen tijd. Op zich een verrijking voor de groep, want die gast kan eigenlijk wel goed spelen en heeft geen schrik om een improvisatiesolo te spelen. Enige nadeel: hij heeft de neiging om systematisch te versnellen... Dat kan lastig zijn bij stukken die trager moeten gespeeld worden. Hij weet trouwens heel de historie van wat er aan dit jaar vooraf nog niet, denk ik. Ik zal 'm eens dringend een link naar deze blog moeten sturen... Anyway, de les van maandag was redelijk OK. Eentje had zijn djembe niet mee, ofwel omdat hij 'm vergeten was (of geen tijd had gehad 'm thuis op te halen), ofwel omdat zijn vel gescheurd was ofwel omdat hij met een kwetsuur zat waardoor hij geen djembe kon spelen (weinig waarschijnlijk). In ieder geval: het is al geen hoogvlieger op de djembe, moest die nog gaan djuns spelen ook. Daarvan bracht hij helemaal niks terecht.

Maar na deze les was het voor mij helemaal definitief: ik stop ermee na dit lesjaar. Dit jaar is voor mij helemaal geen uitdaging meer. Stel je voor: we hebben deze les enkele (eenvoudige) alternatieve begeleidingen gezien van Kuku, het eerste ritme dat iedere djembe-speler - die op authentieke traditionele manier les volgt (dus niet de methode van Djembe-fun of Walter Mets) - leert spelen... Akkoord, we hebben daaraan geen volledige les besteed, maar het is wel tekenend voor deze groep. Geen solotechnieken. Geen Djuns. Van het pyramidesysteem blijft niks meer overeind. De fun is eraf. Als ik mij voor de rest van het lesjaar naar de les moet blijven slepen, dan kan ik beter andere conclusies trekken.

Ik doe dus mijn 5de jaar uit en daarna is het waarschijnlijk gedaan met djembeles (tenzij er tengen eind juni iets fundamenteels wijzigt). Misschien - maar lang niet zeker - ga ik nog wel eens naar een djam-sessie of een stage. Ik heb dit lesjaar bijvoorbeeld nog geen enkele djamm meegedaan en voor stages ben ik ook al niet ingeschreven. Maar de wekelijkse les hoeft voor mij op die manier niet meer. Dan steek ik liever tijd in mijn eigen werk (zowel drum als gitaar). En misschien ga ik wel drumles volgen, of sluit me opnieuw aan bij een groep?

10:04 Gepost door KoenV | Permalink | Commentaren (0) | Tags: djembe, djansa, les |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.