tumblr analytics

31-12-08

Dit was 2008...

De grote drie

Het muziekjaar 2008 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de grote drie: Metallica, Guns and Roses en AC/DC. Alledrie de groepen brachten een nieuwe CD uit en dat was in alledrie de gevallen een echt evenement. Over het resultaat spreken we ons niet uit, maar in ieder geval lijkt het alsof metal/rock terug van weggeweest is.

Niks is minder waar. Meer nog, de hele hype rond de ouwe rotten bevestigt wat we al lang wisten: de ouwe rotten laten een leemte achter zich. Er staat niet direct opvolging klaar. En dat heeft vooral met de airplay te maken. Als zelfs Metallica amper te horen is op de radio, hoe moeten nieuwe bands dan nog bekend worden?

Peter Daems van Stubru verwoordt het zo: "Metal is altijd een vooruitstrevend genre geweest, en is dat nog steeds. Er zijn nog altijd jonge honden die ervoor gaan. Alleen is de muziekcultuur nu helemaal anders geworden dan vroeger. We hollen niet meer met z'n allen naar de winkel. Het internet en het gebrek aan geloof vanuit grote platenfirma's heeft veel kapot gemaakt." (bron: de morgen)

De hypes

Neen, dan heeft indiepop het een stuk makkelijker. The Kaiser Chiefs en Bloc Party zijn een begrip geworden. Ze stonden bovenaan de affiche van rock werchter en Pukkelpop en hun nieuwe CD's verkochten als zoete broodjes.

Amy Winehouse hield zich vooral bezig met het opsnuiven van wit poeder, maar niet getreurd. Een hele lichting nieuwe Amy's hengelen naar jullie welbehagen: Duffy, Adéle, Gabriella Cilmi, ...

Ook leuk: The Do, Justice, Elbow, Martina Topley Bird, Bon Iver, Ting tings en MGMT.

Lijstjes

En omdat we weten dat jullie van lijstjes houden:

1. De tien beste albums van 2008 :
Elbow - The Seldom Seen Kid
Adele - 19
Nick Cave And The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig
Metallica - Death magnetic
Vampire Weekend - Vampire Weekend
Duffy - Rockferry
The Do - A mouthful
Bon Iver - For Emma Forever Ago
Martina Topley Bird - the Blue God
Hot Chip - Made In The Dark

2. De tien leukste concerten van 2008
Neil Young - Rock Werchter
Editors - Hof ter Loo Antwerpen
Justice - AB Brussel
Duffy - Rock Werchter
Cold War Kids - AB Brussel
Sigur Ros - Rock Werchter
The Ting Tings - Pukkelpop
Lenny Kravitz - Rock Werchter
Mercury Rev - Pukkelpop
Metallica - Pukkelpop

En nu aan jullie !

Ben je het er niet mee eens? stuur ons dan jullie top door... De mail-knop vind je in de linker-kolom.

15:01 Gepost door Epic in Focus | Permalink | Commentaren (2) | Tags: 2008, overzicht, lijstjes |  Facebook |

Commentaren

Goed Leuk, die lijstjes! Het album van Coldplay echter, Viva La Vida, vind ik toch zeker wel een plaats in de top 3 waard. Verder volledig mee eens!
Sebastiaan

Gepost door: Sebastiaan | 31-12-08

Concerten is natuurlijk moeilijker... ben niet op elk concert aanwezig geweest. Maar zeer sterk dit jaar: Triggerfinger (een keer of vier), Blackbox Revelation (FihP), Justice (RW), Sigur Ros (PP), Goose (FihP), Two Gallants (PP)

Gepost door: rastaffer | 06-01-09

De commentaren zijn gesloten.