tumblr analytics

22-12-08

Moet Youtube alle muziek verwijderen?

youtube2Het is crisis voor iedereen, ook voor de platenfirma's. Die zagen hun verkoop vorig jaar met zo'n twintig procent dalen. Gevolg is dat ze zich als een duivel in een wijwatervat gedragen, om toch maar die dalende trend te doen omkeren of in ieder geval te compenseren.

Illegale downloads

Een eerste zondebok (terecht) is de illegale downloader. Nu bewezen is dat het vervolgen van de overtreders en de monsterboetes niks uithalen, zoekt men toenadering tot de service providers. Zij worden onder druk gezet om contact te zoeken met hun klanten om hun te waarschuwen voor eventuele gevolgen. Blijven die volharden in het kwaad, dan riskeert de overtreder afsluiting van de digitale snelweg.

Youtube en co

Daarnaast proberen platenfirma's extra geld te verdienen met royalties op muziek die via het net beschikbaar is. Youtube is een eerste slachtoffer. Onderhandelingen met Warner liepen vast omdat de platenfirma een groter aandeel wou in de verwachte opbrengsten. Gevolg is dat Warner youtube nu bevolen heeft om alle filmpjes van haar artiesten te verwijderen.

Een spijtige evolutie !

Het volledige artikel (telegraaf.nl) :
De Amerikaanse platenmaatschappij Warner Music Group heeft zaterdag de gratis videowebsite YouTube bevolen filmpjes van haar artiesten van internet te verwijderen.

De lange onderhandelingen tussen de twee bedrijven zijn stopgezet. Warner wilde YouTube betalen voor het plaatsen van muziekclips op de populaire videosite. Door het mislukken van de deal dreigen honderdduizenden clips van de site te verdwijnen.

De besprekingen liepen zaterdag stuk omdat de platenmaatschappij een groter aandeel wilde van de verwachte opbrengsten. „We kunnen niet akkoord gaan met een deal waarin artiesten onvoldoende worden gecompenseerd voor de waarde die zij vertegenwoordigen”, aldus Warner in een verklaring. Het is onbekend hoe groot het aandeel is dat Warner eiste.

YouTube, dat dagelijks vele miljoenen bezoekers trekt, heeft nog niet gereageerd op de verklaring van Warner. Wel heeft het bedrijf laten weten dat onderhandelingen over muzieklicenties soms moeizaam zijn.

Warner Music was in 2006 het eerste grote mediabedrijf dat onderhandelde met YouTube. De platenmaatschappij nam in dat jaar samen met branchegenoten Universal Music en Sony Music een klein belang in de populaire videosite. Kort daarop nam internetzoekmachine Google YouTube over.

Warner Music geeft onder meer de muziek uit van Metallica, Red Hot Chili Peppers, REM en Radiohead.

12:31 Gepost door Epic in Focus | Permalink | Commentaren (1) | Tags: focus, youtube, plantenfirma, warner |  Facebook |

Commentaren

alle metallica officiele muziek video's zijn al verwijderd geworden :(

Gepost door: kurt | 24-12-08

De commentaren zijn gesloten.