tumblr analytics

18-12-08

Trivium - the next Metallica

decorationJe kan tegenwoordig geen gitaar- of metaltijdschrift openslaan, of je vindt wel een artikel over of een bespreking van Trivium. Al enkele maanden na mekaar vullen deze jongens uit Orlando Florida pagina's in Metal Hammer en Total Guitar. Ook de cover is voor hen geen onbekende plaats...

decoration

Dat alles heeft veel te maken met het uitbrengen van hun recentste CD: Shogun. Met deze plaat beloofden ze hard terug te slaan. Dat mocht wel, want de vorige plaat, The Crusade, mocht op gitaarvlak wel de nodige gitaarvirtuositeit bevatten, met de vocals erbij klonk het eigenlijk allemaal iets te "poppy" (pop on speed, dan). Voorbeeld hiervan is Anthem (We are the fire). decorationDat klinkt wel lekker snel, maar te veel "gezongen" naar metal normen, te braaf, zeg maar. Zeker als je dat vergelijkt met hun vroeger werk - zeg maar Pull Harder On The Strings Of Your Martyr, en aanverwante - waarbij de vocals eerder guttural waren.


Met hun nieuwe plaat beloven ze dat ze al het goede van de vorige platen op een hoopje hebben gesmeten... De muziek is bij momenten melodieus, bij momenten furieus, met vocals die zowel guttural als gezongen zijn, maar niet zo mellow als op The Crusade. Hiervoor werd ook een andere producer aangetrokken: Nick Raskulinecz, die ook al aan de knoppen zat bij The Foo Fighters, QOTSA, Velvet Revolver, Stone Sour, en vele anderen. Nick zorgde ervoor dat de jongens werkelijk tot het uiterste gingen bij de opnames van deze plaat. Zo werd b.v. geen genoegen genomen met 1 of 2 takes van een solo. Nick haalde er werkelijk alles uit wat erin zat. En dat is duidelijk te merken. Luister eerst naar Pull Harder on the Strings of your Martyr en daarna naar Shogun-opener Kirstute Gomen (zijn te beluisteren via de Roadrunner site) en je begrijpt het direct.

 

decorationDat Trivium niet meer weg te cijferen valt in metal-land, is al heel wat mensen opgevallen.
Zo stond Kirk Hammet van Metallica afgelopen zomer op een festivalpodium met Trivium-t-shirt. Zowel Matt als Corey hebben meegespeeld op een nummer van de Roadrunner United CD (een CD waarvan alle nummers werden ingespeeld door een allegaartje van muzikanten met een platencontract bij Roadrunner). En ook Kerry King van Slayer spreekt lovende worden over Trivium. Bovendien werd Trivium door Slayer gekozen voor hun Onholy Alliance Tour. Maar niet alleen andere muzikanten spelen de loftrompet. Ook gitarenboer Dean Guitars heeft alle lof voor Corey Beaulieu en Matt Heafy. Tot voor 2 jaar moesten beiden nog hun centjes neerrtellen voor hun gitaren. Dat veranderde echter na en endorsement van Dean. Vorig jaar waren Matt en Corey te zien met Dime Razorback signature gitaren (de signature gitaar van de late great Dimebag Darrel). En ondertussen hebben beiden hun eigen signature model:

decoration
Corey een sterk gepersonaliseerde Flying V variant (met "C" cutouts in body en headstock - "C" van Corey);

decoration
Matt een ML met aangepaste hals en body paint (Japanse rebel-flag).

decorationEn niet alleen de gitaar-jongens werden van signature gear voorzien. Ook Paolo Gregoletto en Travis Smith hebben een endorsement met een fabrikant: B.C. Rich maakt Paolo's signature Warlock bas en DD Drums zorgt voor een signature Travis Smith drumkit.

decoration

 

Benieuwd hoe Trivium klinkt? Ga naar hun artist page op Roadrunner records of hun Myspace pagina. Of Trivium Underground, naar eigen zeggen de grootste bron van Trivium media. En oordeel zelf of ze volgens jou ook "the next Metallica" zijn...

 

Links

21:24 Gepost door KoenV | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trivium, metal hammer, total guitar |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.