tumblr analytics

10-11-08

Concert Cold War Kids, AB Brussel - 9 november 08

Moeilijk te doorgronden ?
"Waar sleep je me nu weer naar toe? Ik ken hen niet eens!" Lisbeth was er gisteren duidelijk niet echt gerust in. En om eerlijk te zijn: ik ook niet. Ik weet wel, de Cold War Kids (want daarover hebben we het) hebbben met "Robbers and cowards" een kanjer van een debuutplaat afgeleverd. Genoeg redenen om uit te kijken naar hun optreden, zou je zo zeggen. Wel, ik heb nog niet alles verteld. Hun nieuwste album "Loyalty to loyalty" breekt volledig met de voorganger. Het is een moeilijk te doorgronden werkstuk. Een pak minimalistischer ook. En om eerlijk te zijn, na enkele luisterbeurten bleef slecht een beperkt aantal nummers hangen. Vandaar dat ik niet veel van hun optreden verwachtte.

cold war kids

Enthousiast en gedreven
Volledig ten onrechte, zo bleek later. Ik werd gecharmeerd door het enthousiasme van de band en zanger Nathan Willett die pendelde tussen gitaar en piano. Samen brachten ze een geluid voort om u tegen te zeggen. Instrumenten werden gegeseld, Nathan's stem wist zonder moeite het muzikale lawaai te overstemmen. Het klonk niet altijd even zuiver (vooral Hospital beds werd door het lawaai verkracht), maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door een enorme gedrevenheid. Alles klonk veel intenser dan op plaat en dat was een zege.

Er werd sterk geopend met ondermeer "we used to vacation", "Mexican dogs" en het schreeuwerige "Something is not right with me".  Het was toen al duidelijk dat we vooral nieuw werk gingen voorgeschoteld krijgen, wat me even het ergste deed vrezen. Maar - zo zou later blijken - ook dat nieuwe werk wist ons te boeien. Een eerste hoogtepunt kwam er met "Robbers". De zaal werd volledig verduisterd en zanger Nathan Willett en bassist Matt Maust beschenen als inbrekers het publiek met een zaklamp. Daarna volgden enkele rustige nummers. "Hang Me Up to Dry" werd enthousiast onthaalt en na "Hospital beds" was het tijd voor de bisnummers. Wat we daarvan herinneren is het hectische "St. John", een echt kippevel-moment!!!

Minpunten
Als we dan toch iets negatiefs moeten vertellen, dan wil ik het hebben over de belichting. Veel meer dan enkele schaduwen kregen we gisterenavond niet te zien. Het podium was vrij duister, enkel het enorme grote decoratie-doek (de hoes van de nieuwe cd) baadde in een zee van licht.

Conclusie
Al bij al hebben we een schitterend concert gezien met op het podium een heel gedreven band. Ook al kenden we slechts een paar nummers echt goed, vervelen deed het nooit. Integendeel: elk nummer klonk zo verrassend anders, dat we van begin tot eind genoten hebben.

Setlist

God, Make Up Your Mind
We Used To vacation
Mexican Dogs
Something Is Not Rigth With Me
Every Man I Fall For
Robbers
Cryptomnesia
I’ve Seen Enough
Hang Me Up To Dry
Relief
Dreams Old Men Dream
Welcome To The Occupation
Quite Please
Hospital Beds
Against Privacy
Saint John

Extra's

1 ) Een live webcast (optreden 10/11 in de paradiso) kan je hier bekijken...  
2 ) Foto's van het optreden vind je hier.

11:37 Gepost door Epic in Concert | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ab, concert, cold war kids, brussel |  Facebook |

Commentaren

I thought that they played Quiet, Please! earlier...

Good review.

Anaïs

Gepost door: Anaïs | 30-11-08

De commentaren zijn gesloten.