tumblr analytics

31-10-08

Sam Sparro, Botanique, zondag 9/11/2008

Sam Sparro schrapt zijn hele europese tournee. Daardoor zal hij op zondag 09/11/08 NIET naar de botanique komen voor het geplande optreden.

Officieel klinkt het als volgt :

I am sorry to say that I am going to have to cancel the whole European tour due to health reasons.  Should you require it, I will be able to get you a Doctors note.

I will not be able to reschedule this is Sam needs to spend time out of the limelight and after that is going to start on a new record.

23:48 Gepost door Epic | Permalink | Commentaren (0) | Tags: botanique, sam sparro |  Facebook |

Halloween, de oorsprong

Quasi iedereen viert momenteel Halloween, maar kennen jullie ook de oorsprong? Dacht ik het niet. Wel, tante Leen zal het jullie eens allemaal uitleggen.

Samhain
Halloween is van oorsprong een ketters feest. De naam is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. In feite betreft het hier oudjaar, want voor de Ierse Kelten begon het nieuwjaar op 1 november. De oogst was binnen, de zomer voorbij en dus de ideale gelegenheid om nog eens goed te vieren.

Rad van het leven
Het einde van de zomer werd toendertijd gezien als het einde van een cyclus, "het rad van het leven". Het was een fase waarin de natuur overging in chaos. Het was het tijdstip van de dood. Bomen sterven af, de zon verliest haar kracht en duisterheid overheerst.

De andere wereld
De Kelten waren van oordeel dat op dat moment de poort tussen onze wereld en de 'andere wereld' tijdelijk geopend werd, zodat geesten (tijdelijk) konden terugkeren. Die geesten gingen weer op zoek naar de beschutting van hun vertrouwde huis. Hun bedoeling was om bezit te kunnen nemen van het lichaam van levende mensen, om zo het eeuwig leven te bekomen.

Om de geesten gunstig te stemmen, werd er voedsel klaargelegd op de drempel van de woning. En om aan kwade geesten te ontsnappen, gingen mensen zich vermommen, zodat de geesten dachten dat de levende een van hen was. Zo kwam het dat ook levenden van huis tot huis trokken, bedelend om eten. Eten of pesterijen: trick or treats.

Allerheiligen
Het Christelijk feest van Allerheiligen en ook Allerzielen is een loutere kerstening van het Keltische Samhain. Op zich niet echt ongewoon, want eigenlijk bevat onze huidige Kerk een heleboel ketterse aspecten. Uiteindelijk verdween door toedoen van de Kerk het "bijgeloof" ivm terugkeer van de geesten en bleef er enkel een dodenherdenking over.

Halloween

halloween


Door toedoen van de commercie, komt tegenwoordig de nadruk weer te liggen op de "heidense" aspecten van het feest. Hoe griezeliger hoe beter. En zo blijkt alles in cirkels te verlopen. "Het Rad van het Leven". Zouden de Kelten dan toch gelijk gehad hebben?

15:20 Gepost door Epic | Permalink | Commentaren (0) | Tags: halloween, oorsprong |  Facebook |

30-10-08

Botanique: 10 om te zien !

Voor hen die eens wat anders willen, kan ik (een van) volgende concerten aanraden, allen in de Botanique. Meer info: klik hier.


Ladytron (Uk) + Metronomy (UK) - vrijdag 7 november  

ladytron

Myspace: Ladytron           
Myspace: Metronomy 

Los Campesinos! (UK) - Zondag 9 november
+ Lovvers + Sky Larkin (UK )

Een groepje enthousiaste jongelingen.

Sam Sparro (USA) - zondag 9 november 
Myspace: Sam Sparro 

The Ting Tings (UK) - maandag 10 november (sold out)
Myspace: The Ting Tings

Hoef ik niet meer voor te stellen.

The Whip (UK) - zaterdag 6 december

The Whip is een van die van die groepen, zoals de Klaxons, die de grens tussen rock en dance omverblazen. Deze 4 geeks komen uit het Engelse Manchester, net zoals New Order en Joy Division en dat horen we onvermijdelijk. Vette bassen en slagwerk, prominente synthesizers en discrete gitaarriffs. Samengevat: aanstekelijke, dansbare pop.

The Do (Fin-Fr) - dinsdag 9 december 
Myspace: The Do 

Hebben we reeds uitvoerig besproken.

Yoav (UK) - donderdag 11 december
Myspace: Yoav

Een late twintiger met Israëlische en Zuid-Afrikaanse roots.

The Black Angels (USA) - Zondag 14 december
Myspace: The Black Angels

Doen heel retro aan. Een groep jongeren die fan zijn van Velvet Underground en dat hoor je.

High Places (USA) - donderdag 18 december
Myspace: High Places

Zo voelt het om gedrogeerd weg te zweven naar andere werelden. Schitterende band waarover we later zeker nog gaan schrijven.

Gratis drank voor iedere Amerikaan...

Led Zeppelin
Led Zeppelin wil opnieuw touren, maar dat zal dan wel zonder Robert Plant zijn. Die laatste ziet een reunie niet meer zitten. Momenteel is de groep op zoek naar een nieuwe zanger. Eens die gevonden, komt er waarschijnlijk een nieuwe cd en een hele reeks optredens. Nog een paar maanden geduld...

Highway to hell
AC/DC scoort en dat is... slecht nieuws. Want, gelooft het of niet: telkens de band de hitlijsten halen is er een economische crisis. Bezeten door de duivel, dat zijn ze. Zeg dat ik het gezegd heb.

Modder
De scheiding van Madonna zorgt voor heel wat moddergegooi tussen haar en Guy. That's the way we like it, niet? Laatste nieuwtje: het huwelijkscontract zou een echt contract zijn. Daarin stipuleerde Madonna ondermeer hoe vaak het echtpaar seks moest hebben, dat Guy dagelijks de Kabbalah moest bestuderen en dat manlief nooit zijn stem mocht verheffen. Over de verplichtingen van Maddie wordt met geen woord gerept. Zij is dan ook heilig.

Dr. Pepper heeft het zitten
Er zal de voorbije weken flink wat afgevloekt zijn bij frisdranken-fabrikant Dr. Pepper. Het bedrijf beloofde in maart een gratis drankje aan alle Amerikanen als Guns N' Roses dit jaar zijn langverwachte nieuwe album Chinese Democracy zou uitbrengen. Dat album komt er eind november. Drinken maar!

Hadise naar songfestival
hadiseGoed nieuws: Hadise gaat naar het songfestival. Ze komt uit voor... euh... Turkije. Een gemiste kans voor ons?

13:49 Gepost door Epic in Telex | Permalink | Commentaren (0) | Tags: led zeppelin, acdc, hadise, madonna, ac dc, ac dc |  Facebook |

29-10-08

The Dø, At Last

Wat heeft een kist appelsienen met een mooie blonde Finse babe te maken? Dat moet je aan Wim Vandekeybus vragen, de producer van de nieuwe clip van The Do. Kijk en geniet van de smachtende stem en schitterende looks van Olivia Merilahti.

21:15 Gepost door Epic in Hotshot | Permalink | Commentaren (0) | Tags: clip, the do, do, at last, the d |  Facebook |

Afrikaanse percussie - recap

De laatste post over Afrikaanse percussie dateert al van 7 oktober en ging over de eerste les; Die was toen zo tegengevallen dat de eerstvolgende les uiteindelijk bepalend zou zijn om verder te doen dan wel te stoppen. Die tweede les is ondertussen ook al weer enkele weken geleden. Tijd voor een recap, dus.

Deze week is het vakantie, dus is er geen les. Dat betekent... dat ik niet gestopt ben. Ik had alle moed bijeen geschraapt om toch "met open geest" naar die tweede les toe te stappen. Tijdens deze les werd er weer herhaald, maar dit bleef beperkt tot het eerste en het laatste kwartiertje: de opwarming en de uitboller. Maar het uur daartussen werd volledig gewijd aan nieuwe dingen: zowel djembe-ritmes als de bijhorende djuns-partijen. Die laatste zijn - gelukkig maar - voor de "meer gevorderden" van de semi-gevorderden gereserveerd. Gelukkig maar, zo blijft het voor ons ook een uitdaging.

Door het feit dat er eindelijk nieuwe dingen werden gezien én een onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende niveaus in de groep, was dit toch nog een leuke les. Meer nog, ik had er weer zin in gekregen. Het zo belangrijke kantelpunt was bereikt: ik blijf verder doen. Na de les nog een uitgebreide babbel met Marijn gedaan. Hij had het de voorgaande week gezien aan mijn kop dat het mij niet aanstond, maar had er wel begrip voor.

De laatste les is dus ondertussen al meer dan een week geleden. En die ging verder op hetzelfde elan: nieuwe dingen, zelfs solotechnieken en de djuns gereserveerd voor de meer gevorderde spelers. En een opwarming waarin plaats was voor vrije improvisatie. Was dat even geleden, zeg! Van tijdens het festival, ondertussen 4 maanden geleden. Zo een solo-moment, da's altijd een moment om alle remmen los te gooien en even in de kijker te staan. Ondertussen is het ook opgevallen dat er wat verloop is in de samenstelling van de groep: niet dat ze definitief afhaken, maar het valt alleszins op dat er een aantal personen zijn die wel eens gemakkelijker verstek laten, om welke reden dan ook. Eentje daarvan was aanvankelijk bedoeld om aan te sluiten bij de groep semi-gevorderden 2. Ondertussen gaan de lessen gewoon verder en als je 2 lessen na mekaar niet komt, wordt het eigenlijk al moeilijker om aan te pikken. En zo wordt het niveauverschil binnen de groep nog groter...

10:30 Gepost door KoenV | Permalink | Commentaren (0) | Tags: djansa, djembe, afrikaanse percussie |  Facebook |

28-10-08

Los Campesinos - Concert @ Paradiso (bekijk hier)

20:19 Gepost door Epic in Concert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: concert, los campesinos, paradiso, live |  Facebook |

Playlist - Halloween

De 20 mooiste Halloween-songs :

Ghost Busters - Ray Parker Jr.
Werewolves of London - Warren Zevon
I Put A Spell On You - Screaming Jay Hawkins
Somebody's Watching Me - Rockwell
Frankenstein - Edgar Winter Group
Psycho Killer - Talking Heads
People Are Strange - the Doors
Highway To Hell - AC/DC
Black Magic Woman - Santana
Running With The Devil - Van Halen
This Is Halloween - Danny Elfman (Nightmare Before Christmas)
Sympathy for the Devil – The Rolling Stones
Number of the beast - Iron maiden
Witchy Woman - Eagles
Blur the Technicolor - White Zombie
Thriller - Michael Jackson
Not to Touch the Earth - The Doors
Again - Alice in Chains
Zulu Mask of Death - Deadbolt
Mexicola - Queens of the Stone Age

13:04 Gepost door KrisL in Playlist | Permalink | Commentaren (0) | Tags: playlist, halloween, songs |  Facebook |

27-10-08

Haggard - Tales of Ithiria

Zoals beloofd in de post over de MFVF warmup show, had je de CD-review van Haggard's laatste CD, Tales of Ithiria, nog tegoed. Dus bij deze...

decoration

Het thema

De vorige CD van Haggard, Eppur Si Muove, was geïnspireerd door het leven van Galileo Galilei, die daarvoor, Awaking the Centuries, was dan weer gebaseerd op het leven van Nostradamus. Ook deze CD heeft een heel bijzonder thema, maar niet historisch gebaseerd. Het album is volledig geschreven rond een verhaal van een volk in een fictieve wereld, Ithiria, ergens in de middeleeuwen ("1700 years ago, during the celebration of the two moons"). Een volk wordt geteisterd door de aanvallen van een vijand, moet vluchten, maar een deel besluit zich te verdedigen, met hun beperkte middelen ("only armed with axes, torches and pitchforks"). De nummers wisselen elkaar af met stukken vertellingen over het wedervaren van Ithiria.

De muziek

Dit is niet het soort muziek dat voor iedereen toegankelijk is. Het zijn geen radio-friendly deuntjes. Qua melodie zijn de nummers heel sterk geïnspireerd op middeleeuwse muziek, met rijke arrangementen, waarbij de klassieke instrumenten de bovenhand halen. De drum (met dubbele basdrum), elektrische gitaar en de grunts nemen het stuk "metal" voor hun rekening. Die combinatie geeft een verrassend resultaat. De ene zal dit wellicht super vinden, de andere een verschrikking.

Qua productie komen de klassieke instrumenten er het sterkste uit; de elektrische gitaar klinkt soms iets te plat geproduced, met de drum is het soms mogelijk nog erger: die klinkt soms alsof er een heel slechte MP3-track van gemaakt is (weinig dynamiek). Live komt dit alles veel beter tot zijn recht: de klinken de drum en de gitaren echt vet, zonder daarbij echter afbreuk te doen aan de klank van de klassieke instrumenten.

Er is 1 nummer dat een beetje een buitenbeentje vormt op deze CD: Hijo de la Luna, een cover van Mecano, dat "op zijn Haggard's" wordt gebracht. Het nummer past niet in het verhaal van Ithiria, maar blijft wel volledig trouw aan de stijl van Haggard.

De nummers zijn m.i. niet altijd consistent met de verhaallijn. Zo is er een stukje verhaal met volgende tekst: "He found his father's death body, pinned to the front door by two arrows. He could feel his anger rising from deep within". En wat er dan volgt, past qua muziek helemaal niet bij de emotie van woede die komt opborrelen. Da's jammer, want voor een conceptplaat is dat een gemiste opportuniteit.

Conclusie

Het album is verschillende malen uitgesteld geweest (was eigenlijk al ergens vorig jaar verwacht). Daarom waren de verwachtingen van deze CD dan ook zeer groot. En toch... Ook al zijn het stuk voor stuk typische Haggard-nummers (misschien met uitzondering van Hijo de la Luna), toch moet deze plaat voor mij onderdoen voor zijn voorganger, Eppur Si Muove. Er staan 11 tracks op deze nieuwe CD, waarvan er 4 vertellingen zijn. Voeg daarbij de cover en dan heb je eigenlijk niet veel nieuw werk (slechts 6 tracks écht eigen composities). Dat zijn wel stuk voor stuk goeie nummers, maar de vaak platte productie maakt dat deze plaat de "ballen" mankeert die de vorige wel had.

Slotconclusie: het blijft een knappe plaat om naar te luisteren die niet snel verveelt, maar als je daarna opnieuw Eppur Si Muove beluistert, dan heeft die plaat toch net dat beetje meer...

Tracklist

 1. The Origin
 2. Chapter I - Tales Of Ithiria
 3. From Deep Within
 4. Chapter II - Upon Fallen Autumn Leaves
 5. In Des Königs Hallen (Allegretto Siciliano) 
 6. Chapter III - La Terra Santa
 7. Vor Dem Sturme
 8. Chapter IV - The Sleeping Child 
 9. Hijo De La Luna
 10. On These Endless Fields
 11. Chapter V - The Hidden Sign

Links

 

17:12 Gepost door KoenV in CD review | Permalink | Commentaren (1) | Tags: haggard, tales of ithiria |  Facebook |

MNM: De fun, De hits

Hiep hiep hoera...
De nieuwe naam van Donna is bekend: MNM.
Na wekenlang brainstormen en een handvol geld, heeft waarschijnlijk een of ander duur reclamebureau een geniale ingeving gehad. Geef nu toe MNM is toch een schitterende naam? Het doet me meteen denken aan de M&M snoepjes en die zijn keilekker, niet?
NOT. Effe serieus nu: idioter kan het niet.

Vandaar mijn vraag aan jullie:
- Weten jullie waar MNM voor staat?
- Weten jullie een betere naam?

Laat het ons weten...

Dit als reactie op een artikel in het nieuwsblad van vorige week:
De naam van de nieuwe VRT-hitradio die op maandag 5 januari Radio Donna opvolgt is bekend: MNM. 'Drie stevige, krachtige letters zullen de naam vormen van onze nieuwe zender', zegt netmanager Greet Santy.

De naam van het nieuwe radiostation werd vrijdagavond bekendgemaakt in het tv-programma ‘Peter live’ op Eén. ‘MNM’ heeft verschillende betekenissen die allen de doelgroep van de zender en diens leefwereld typeren, meldt de VRT.

'Drie stevige, krachtige letters zullen de naam vormen van onze nieuwe zender. MNM staat voor ‘muziek en meer’ maar ook voor ‘Mechelen en Milaan’, ‘mojito en meer mojito’, ‘Madonna en Milk Inc’, ‘mooi en maf’, ‘metselaars en miljonairs’ en zovele andere begrippen die tot de leefwereld van onze luisteraars behoren', zegt MNM-netmanager Greet Santy over de naamkeuze.

'Het hoge woord – onze naam – is eruit, wij werken nu aan hoge snelheid verder aan alle andere aspecten die ons station vanaf 5 januari messcherp en meeslepend zullen maken. Want ook daar staat MNM voor', besluit Santy.

‘MNM’ is de opvolger van Donna als hitzender van de VRT. Het station richt zich vanaf 5 januari op vrouwen én mannen tussen 18 en 44 jaar die genieten en plezier maken hoog in het vaandel dragen. De playlist zal de grootste hits van de jaren 90 tot vandaag bevatten en wil tieners, twintigers en dertigers extra aanspreken.

Onder meer Dave Peters, Evy Gruyaert en Peter Van de Veire zullen voor MNM werken. De komende weken worden meer details, waaronder het logo, bekendgemaakt.

12:49 Gepost door Epic in Focus | Permalink | Commentaren (3) | Tags: pers, donna, mnm, commentaar |  Facebook |