tumblr analytics

31-10-08

Halloween, de oorsprong

Quasi iedereen viert momenteel Halloween, maar kennen jullie ook de oorsprong? Dacht ik het niet. Wel, tante Leen zal het jullie eens allemaal uitleggen.

Samhain
Halloween is van oorsprong een ketters feest. De naam is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. In feite betreft het hier oudjaar, want voor de Ierse Kelten begon het nieuwjaar op 1 november. De oogst was binnen, de zomer voorbij en dus de ideale gelegenheid om nog eens goed te vieren.

Rad van het leven
Het einde van de zomer werd toendertijd gezien als het einde van een cyclus, "het rad van het leven". Het was een fase waarin de natuur overging in chaos. Het was het tijdstip van de dood. Bomen sterven af, de zon verliest haar kracht en duisterheid overheerst.

De andere wereld
De Kelten waren van oordeel dat op dat moment de poort tussen onze wereld en de 'andere wereld' tijdelijk geopend werd, zodat geesten (tijdelijk) konden terugkeren. Die geesten gingen weer op zoek naar de beschutting van hun vertrouwde huis. Hun bedoeling was om bezit te kunnen nemen van het lichaam van levende mensen, om zo het eeuwig leven te bekomen.

Om de geesten gunstig te stemmen, werd er voedsel klaargelegd op de drempel van de woning. En om aan kwade geesten te ontsnappen, gingen mensen zich vermommen, zodat de geesten dachten dat de levende een van hen was. Zo kwam het dat ook levenden van huis tot huis trokken, bedelend om eten. Eten of pesterijen: trick or treats.

Allerheiligen
Het Christelijk feest van Allerheiligen en ook Allerzielen is een loutere kerstening van het Keltische Samhain. Op zich niet echt ongewoon, want eigenlijk bevat onze huidige Kerk een heleboel ketterse aspecten. Uiteindelijk verdween door toedoen van de Kerk het "bijgeloof" ivm terugkeer van de geesten en bleef er enkel een dodenherdenking over.

Halloween

halloween


Door toedoen van de commercie, komt tegenwoordig de nadruk weer te liggen op de "heidense" aspecten van het feest. Hoe griezeliger hoe beter. En zo blijkt alles in cirkels te verlopen. "Het Rad van het Leven". Zouden de Kelten dan toch gelijk gehad hebben?

15:20 Gepost door Epic | Permalink | Commentaren (0) | Tags: halloween, oorsprong |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.