tumblr analytics

27-10-08

Haggard - Tales of Ithiria

Zoals beloofd in de post over de MFVF warmup show, had je de CD-review van Haggard's laatste CD, Tales of Ithiria, nog tegoed. Dus bij deze...

decoration

Het thema

De vorige CD van Haggard, Eppur Si Muove, was geïnspireerd door het leven van Galileo Galilei, die daarvoor, Awaking the Centuries, was dan weer gebaseerd op het leven van Nostradamus. Ook deze CD heeft een heel bijzonder thema, maar niet historisch gebaseerd. Het album is volledig geschreven rond een verhaal van een volk in een fictieve wereld, Ithiria, ergens in de middeleeuwen ("1700 years ago, during the celebration of the two moons"). Een volk wordt geteisterd door de aanvallen van een vijand, moet vluchten, maar een deel besluit zich te verdedigen, met hun beperkte middelen ("only armed with axes, torches and pitchforks"). De nummers wisselen elkaar af met stukken vertellingen over het wedervaren van Ithiria.

De muziek

Dit is niet het soort muziek dat voor iedereen toegankelijk is. Het zijn geen radio-friendly deuntjes. Qua melodie zijn de nummers heel sterk geïnspireerd op middeleeuwse muziek, met rijke arrangementen, waarbij de klassieke instrumenten de bovenhand halen. De drum (met dubbele basdrum), elektrische gitaar en de grunts nemen het stuk "metal" voor hun rekening. Die combinatie geeft een verrassend resultaat. De ene zal dit wellicht super vinden, de andere een verschrikking.

Qua productie komen de klassieke instrumenten er het sterkste uit; de elektrische gitaar klinkt soms iets te plat geproduced, met de drum is het soms mogelijk nog erger: die klinkt soms alsof er een heel slechte MP3-track van gemaakt is (weinig dynamiek). Live komt dit alles veel beter tot zijn recht: de klinken de drum en de gitaren echt vet, zonder daarbij echter afbreuk te doen aan de klank van de klassieke instrumenten.

Er is 1 nummer dat een beetje een buitenbeentje vormt op deze CD: Hijo de la Luna, een cover van Mecano, dat "op zijn Haggard's" wordt gebracht. Het nummer past niet in het verhaal van Ithiria, maar blijft wel volledig trouw aan de stijl van Haggard.

De nummers zijn m.i. niet altijd consistent met de verhaallijn. Zo is er een stukje verhaal met volgende tekst: "He found his father's death body, pinned to the front door by two arrows. He could feel his anger rising from deep within". En wat er dan volgt, past qua muziek helemaal niet bij de emotie van woede die komt opborrelen. Da's jammer, want voor een conceptplaat is dat een gemiste opportuniteit.

Conclusie

Het album is verschillende malen uitgesteld geweest (was eigenlijk al ergens vorig jaar verwacht). Daarom waren de verwachtingen van deze CD dan ook zeer groot. En toch... Ook al zijn het stuk voor stuk typische Haggard-nummers (misschien met uitzondering van Hijo de la Luna), toch moet deze plaat voor mij onderdoen voor zijn voorganger, Eppur Si Muove. Er staan 11 tracks op deze nieuwe CD, waarvan er 4 vertellingen zijn. Voeg daarbij de cover en dan heb je eigenlijk niet veel nieuw werk (slechts 6 tracks écht eigen composities). Dat zijn wel stuk voor stuk goeie nummers, maar de vaak platte productie maakt dat deze plaat de "ballen" mankeert die de vorige wel had.

Slotconclusie: het blijft een knappe plaat om naar te luisteren die niet snel verveelt, maar als je daarna opnieuw Eppur Si Muove beluistert, dan heeft die plaat toch net dat beetje meer...

Tracklist

 1. The Origin
 2. Chapter I - Tales Of Ithiria
 3. From Deep Within
 4. Chapter II - Upon Fallen Autumn Leaves
 5. In Des Königs Hallen (Allegretto Siciliano) 
 6. Chapter III - La Terra Santa
 7. Vor Dem Sturme
 8. Chapter IV - The Sleeping Child 
 9. Hijo De La Luna
 10. On These Endless Fields
 11. Chapter V - The Hidden Sign

Links

 

17:12 Gepost door KoenV in CD review | Permalink | Commentaren (1) | Tags: haggard, tales of ithiria |  Facebook |

Commentaren

Inderdaad schitterend! thanks voor de tip

Gepost door: Leen | 05-11-08

De commentaren zijn gesloten.