tumblr analytics

24-10-08

De frustratie van een linkshandige drummer

Met drums is het al net zo erg gesteld als met gitaren: linkshandigen staan in de kou. Linkshandige gitaren bestaan wel, maar ze kosten gewoonlijk een pak duurder dan rechtshandige gitaren en zijn bovendien moeilijker te vinden (want de meeste winkels doen voornamelijk rechtshandige gitaren in). Ik heb gelukkig rechtshandig leren gitaar spelen, dus de speurtocht naar linkshandige gitaren is aan mij voorbij gegaan. Maar als drummer ondervind ik nu hoe lastig het is om geen materiaal voor linkshandigen te vinden. En dan heb ik het niet over drumsticks. Want die zijn gelijk voor links- en rechtshandigen. Het drumstel zelf is standaard sowieso voor rechtshandigen opgesteld, met de snare en hi-hat links en dan van links naar rechts hi-tom, mid-tom en floor tom. Maar het kost weinig moeite om die toms op de basdrum om te keren en de rest zet je zoals je zelf wilt.

decoration
Nee, ik heb het over een basdrumpedaal, of beter, een dubbele basdrumpedaal. Dat zijn eigenlijk 2 pedalen, waarvan er eentje - de pedaal die voor je basdrum staat - een dubbele beater heeft. Die 2 pedalen zijn sowieso met elkaar verbonden via een staaf die de beweging van de extra beater moet aansturen. Ik ging er altijd van uit dat je die basdrumpedalen kon omkeren: dat je die extra pedaal zowel links als rechts kan monteren. Niet dus. Er zijn speciale pedalen voor linkshandigen. De extra pedaal staat dan rechts in plaats van links. Enige probleem: je vindt die niet gemakkelijk. De budgetmerken hebben geen pedalen voor linkshandige drummers. Dus ben je sowieso gedoemd om naar een topmodel te kijken zoals de Iron Cobra van Tama. Maar die dingen kosten wel een slordige 400 EUR en voor een klein amateur-drummerke is dat veel geld, zeker als je weet dat de budget-modellen te koop zijn voor om en bij de 150 EUR, het bedrag dat ik maximaal wil spenderen.

De tweedehandsmarkt afschuimen? Je vindt wel af en toe tweedehands dubbele basdrumpedalen, maar dat zijn dan voor 99% rechtshandige/voetige pedalen. Ben ik dus weer niks mee. Er is wel een drumwinkel in Lokeren en die heeft enkele tweedehands linksvoetige dubbele pedalen, maar enkel professionele modellen (Iron Cobra of iets dergelijks, zeker?). De prijs is natuurlijk ook professioneel: net boven mijn budget.

Nu kan ik verschillende dingen doen. Ofwel wacht ik tot er toevallig ergens een betaalbare linksvoetige dubbele basdrumpedaal te koop wordt aangeboden, of tot een budgetmerk er eentje op de markt brengt. Ofwel aanvaard ik mijn lot als "minderheidsgroep" en leer ik leven met mijn enkele basdrumpedaal. Zo spaar ik nog geld uit ook, wat in deze tijd van economische crisis ook geen slecht idee is... Of misschien toch maar eens naar Lokeren bollen en een beetje dieper in de portemonee graaien??

16:25 Gepost door KoenV | Permalink | Commentaren (1) | Tags: basdrumpedaal, drum |  Facebook |

Commentaren

Je kan een twinpedaal kopen, dat is dan dat je met 1 voet (bal van de grote teen en de hiel) beide beaters bespeelt. Het is niet volwaardig aan double bass pedalen maar je kan er aardig ver mee komen. Ik heb zelf voorkeur om alles met 1 voet te doen. Als je veel oefent kan je net zo snel gaan als een double bass pedal, alleen kost het veel geduld en moeite.

Gepost door: jan | 14-04-11

De commentaren zijn gesloten.