tumblr analytics

08-10-08

Bloc Party, Intimacy (2008)

intimacyBloc Party is, net zoals Radiohead, een groep die haar eigen grenzen blijft verleggen en de kunst verstaat om avontuurlijke, zelfs gedurfde muziek te maken zonder dat de songs daarbij aan toegankelijkheid inboeten. Dat heeft voor de derde keer een geïnspireerde, briljante plaat opgeleverd. Een plaat waar elk detail tot in de perfectie is uitgewerkt en elke song een potentiële single is. U moest ze al hebben. (de morgen)

Betere commentaren kan een band zich niet voorstellen. Alleen had ik beter moeten weten. De Morgen slaat al eens een balletje mis en ook in het geval van Bloc Party is dit zo. Toegegeven, je moet maar het lef hebben om met iets compleet nieuws te komen. Maar om dit beestje meteen al de Kid A van Bloc Party te noemen, dat gaat er bij mij niet in.

Ik had natuurlijk beter moeten weten. "Flux" en "Mercury" waren al een voorbode. Maar omdat ik Bloc Party het voordeel van de twijfel gaf (ze hebben dan ook al twee kei-schitterende cd's afgeleverd), heb ik me de online versie van Intimacy aangeschaft. 10 nummers telt dit album, 6 minder dan de uiteindelijke CD-versie die later deze maand verschijnt. Het resultaat is dat ik me bekocht voel.

"Intimacy" staat vol electronisch geexperimenteer. "We wilden eens een dansbare plaat maken" wist Kele Okereke in een interview te zeggen. Alleen vind ik niet dat Kele daar het ideale stemgeluid voor heeft. Bovendien lijkt dit ook niet te kloppen met de inhoud van de songs. Die zijn voor een stuk persoonlijker en gevoeliger geworden. Kele schrijft ondermeer over het stuklopen van zijn relatie.

Toch is het niet allemaal crap. "Sign", een ingetogen nummer, kon me het meest bekoren en ook "Halo", "Trojan Horse" en "One month off" mogen er best zijn. Toeval of niet, maar dit zijn nu net nummers waar de gitaren de overhand hebben. Nummers die heel vertrouwd in de oren klinken en me doen terugdenken aan de vorige albums. "Die goede ouwe tijd" hoor ik de ouderen onder ons al zeggen.

Tracklist
Ares (3:29)
Mercury (3:53)
Halo (3:36)
Biko (5:01)
Trojan Horse (3:32)
Signs (4:39)
One Month Off (3:38)
Zephyrus (4:34)
Talons  (4:43)
Better Than Heaven (4:21)

Link
Bloc Party - Artiestenpagina

13:17 Gepost door Epic in CD review | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bloc party, intimacy, cd, online |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.