tumblr analytics

26-09-08

Dirty eyes

Songteksten, je kan er uren over doorbomen. Vanochtend bijvoorbeeld las ik in de krant (het nieuwsblad) een artikel over de favoriete lichaamsdelen.

Het deed me denken aan bepaalde liedjes:
Prince zong ooit 'sexy motherfucker shaking her ass'. Neil Young heeft het in 'like a hurricane' over 'brown eyes turning once to fire' en NERD verwoordt het als 'her ass is a spaceship i want to ride'. Over andere lichaamsdelen ('heuveltjes van Erica') zullen we maar zwijgen.

Opmerkelijk (hoewel het niet echt verrassend is) is dat rappers het vooral hebben over het achterwerk (ass, butt, booty), terwijl rockers eerder aandacht hebben voor de ogen ('gipsy eyes', 'angel eyes', 'dirty eyes' ).

Het volledige artikel :

Shut your eyes zingt Snow Patrol. Jimi Hendrix had het over Gipsy eyes , Abba over Angel eyes en AC/DC over Dirty eyes . Jawel, ogen zijn bij uitstek het meest favoriete lichaamsdeel om over te zingen. Dat blijkt uit het project van Fernanda Viégas en Martin Wattenberg, dat wetenschap, informatica en kunst aan elkaar koppelt. Het duo legde tienduizend songteksten onder de loep en ging op zoek naar verschillen wat betreft de meest bezongen lichaamsdelen in elf verschillende muziekgenres.

Het oog komt voor in 11,83 procent van de rocksongs, de hand in 13,66 procent van de gospelsongs en in 8,93 procent van de bluessongs. Het achterwerk is vertegenwoordigd in 23,64 procent van de rapsongs. Neem naast dat percentage voor ass , ook nog eens 2,77 procent voor butt en 2,31 procent voor booty , plus de scores voor dick (8,22 procent) en pussy (5,36 procent) en het is duidelijk welke lichaamszone rappers het best kan inspireren.

Grappig is ook om te zien dat geen enkel genre het zoveel heeft over lichaamsdelen als rap. Maak de optelsom voor dat genre en je komt uit bij een vijftigtal verschillende woorden die naar het lichaam verwijzen. Kijk naar gospel en je vindt er slechts een vijftiental. Of is dat louter omdat de rappers spitsvonderiger zijn qua taalgebruik?

In elk geval loont het de moeite om naar de Fleshmapwebsite van het Viégas en Wattenberg te surfen, want daar openbaart hun Listen -onderzoek zich zoals het hoort. Want waar het de twee uiteindelijk vooral om te doen is, is de visualisatie van gegevens: voor elk genre kwamen ze tot een cirkel met foto's. Op de site kan je ook je eigen songtekst door hun programma halen. Het filtert er alle lichaamsdelen uit en geeft je tekst visueel weer met een rijtje foto's.

14:14 Gepost door Epic in Focus | Permalink | Commentaren (0) | Tags: focus, songtekst, lyrics, eyes, ass, analyse, nieuwsblad |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.