tumblr analytics

24-09-08

Death Magnetic - clipping

In haar laatste post schreef Leen over Death Magnetic, meer bepaald over het nummer "Broken, Beat & Scarred":

"Hier zijn het vooral de hamerende gitaren die me konden bekoren, al vind ik het niet echt allemaal even "zuiver" klinken (geluidtechisch dan)."

Dat laatste, de zuiverheid van het geluid, is ondertussen onderwerp van discussie geworden op tal van fora en blogs. En nu dus ook hier... Wat Leen beschreef is het fenomeen dat '"clipping" wordt genoemd. Je kan geluid grafisch voorstellen als een curve. Normaal zal deze zich als een zaagtand op en neer bewegen over de tijdsas.

decoration


Bij clipping echter zal die curve op bepaalde plaatsen afgeplat worden, tegen de boven- en/of onderlimiet van het geluid. Het effect van die afgeplatte curve kan je ook werkelijk horen: onzuiver geluid, ofwel distortion.

Distortion kan je - b.v. bij electrische gitaren - bewust gaan forceren. Het effect hiervan op de gitaarklank is ondertussen gekend. Maar als dat bij een CD gebeurt, is dat eigenlijk minder aangenaam. Bij Death Magnetic echter is het opvallend dat de CD wel maar de Guitar Hero game audio geen last heeft van clipping. De dynamiek van de Death Magnetic Guitar Hero tracks is veel zuiverder. Op deze URL wordt duidelijk het verschil tussen beide getoond:

http://mastering-media.blogspot.com/2008/09/metallica-dea...

Ondertussen zouden er via Torrent-sites illegale versies van Death Magnetic verspreid worden die geript zijn van Guitar Hero, in, plaats van de CD.

Het clipping fenomeen doet zich tegenwoordig vaker voor dan pakweg 20 jaar geleden. Dat heeft alles te maken met de Loudness war: producers willen muziek stelselmatig almaar luider doen klinken. Dat ze hierbij flirten met de grenzen van het acceptabele, wordt dus bewezen met het resultaat van Death magnetic.

Wil je meer weten over Loudness wars, dan moet je eens naar Wikipedia gaan. Daar is een artikel aan Loadness Wars gewijd: http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_War
In dit artikel staat ook een verwijzing naar een Wikipedia-artikel over Death Magnetic (http://en.wikipedia.org/wiki/Death_Magnetic) mét een voorbeeld van clipping (http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Metallica_My_Apocalyps...).

09:43 Gepost door KoenV in CD review | Permalink | Commentaren (1) | Tags: metallica |  Facebook |

Commentaren

If you care about how Death Magnetic sounds, please sign the petition below :

http://www.gopetition.com/petitions/re-mix-or-remaster-death-magnetic/sign.html

Gepost door: Kovaks | 25-09-08

De commentaren zijn gesloten.