tumblr analytics

15-09-08

Muzikale nieuwjaarskaart - home studio

SMS'jes met "gelukkig nieuwjaar" in alle mogelijke varianten en talen, met rijmpjes enzovoort. Leuk, maar zelf versturen wij zoiets niet. Op dat vlak zijn we een beetje "ouderwets": wij sturen liever een echt kaartje en wij ontvangen ook liever "iets tastbaars". En de kaartjes die we zelf versturen, daarvan maken we graag iets speciaals. De voorbije jaren hebben we zo als eens een "muzikale nieuwjaarskaart" verstuurd: een CD met enkele eigen nummers (de eerste keer waren dat het 3, de tweede keer waren dat er 5). Aangepaste instrumentale muziek, natuurlijk om naar een zo breed mogelijk publiek te sturen. Geen Gothic/Metal nummers, dus, al heb ik ook in dat genre enkele eigen dingen uitgewerkt. Nee, het gaat hier om wat easy listening nummers, met voornamelijk akoestische gitaar, eventueel aangevuld met een melodielijn op elektrische gitaar.

Voor dit jaar heb ik me voorgenomen om dat opnieuw te doen. Alleen... ik heb op dit moment nog geen enkel echt afgewerkt nummer dat ik kan beginnen opnemen. Ik heb wel al enkele losse ideeën, in in het ene geval is dat idee al wat verder uitgewerkt, terwijl ik in het andere geval nog maar enkel een tokkel met akkoordensequentie heb. Nog heel prematuur, dus. We zijn nu midden september, dus ik heb nog wel wat tijd om deze nummers vorm te geven. Streefdoel is om toch minstens 3 afgewerkte nummers op die CD te zetten. Als het vlugger donker wordt en er dus 's avonds geen tijd meer is om nog iets in de tuin te doen, dan is dat het gedroomde moment om mij achter mijn PC te zetten en complete arrangementen uit te denken. Mijn trouwe hulpmiddel hier bij? Guitar Pro (www.guitar-pro.com), een van de weinige dingen waarvoor ik nog met Windows werk. Hiermee krijgt het nummer vorm en als ik de gitaarpartij mute, heb ik tegelijk mijn backing track.

 

decorationHet grote dilemma voor dit jaar: hoe ga ik die nummers nu opnemen? In het verleden heb ik dit altijd gedaan met een analoge 4-track (Tascam PortaStudio). Met cassettes... Dat ding werkt, heeft het in het verleden al meermaals bewezen (hoewel, begint nu misschien wat stof te verzamelen), maar... het is echt wel opnemen op ambachtelijke wijze. Ondertussen heb ik een PC die krachtig genoeg is om als DAW (digital audio workstation) te fungeren. Er steekt een behoorlijk defitge soundcard in mijn PC. En de nodige recording, sequencing en arranging software is ondertussen geïnstalleerd (allemaal free software, onder Linux). Maar... hoelang gaat het duren vooraleer ik die software onder de knie heb? Ga ik alles digitaal kunnen opnemen of moet ik teruggrijpen naar de analoge 4-track?

We zullen zien. Ik ga alleszins zien dat ik de software aan de praat krijg. Maar eerst mijn energie steken in het uitwerken van de arrangementen. Want zonder nummers heeft het natuurlijk geen zin om veel effort te steken in recording software. 't Is te hopen dat ik nog ergens een cassette weet te vinden, just in case. Wordt beslist vervolgd! Van zodra er iets beluisterbaar is, lees je het hier (want ik kan moeilijk een CD sturen naar iedereen die hier dagelijks zijn "Life Is Music"-updates komt lezen...)

15:21 Gepost door KoenV | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eigen werk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.